Szabadidő

10 dolog, amit tudnunk kell, mielőtt kutyát veszünk (x)

Egy kiskutya hatalmas öröm a család minden tagja számára, de egyben komoly felelősség is. A végső döntés előtt érdemes elgondolkodni, milyenek vagyunk mi, milyen állat illik hozzánk?

10 dolog, amit tudnunk kell mielőtt kutyát veszünk1.    Nem szabad az éppen aktuális trendek alapján kutyát választani. Ha például nem szeretünk mozogni, nem jó ötlet nagy mozgásigényű állatot választani. Az is lényeges, milyen a napirendünk, mennyit tudunk vele foglalkozni. A kiskutyák az első hónapokban különösen sok időt igényelnek, de ez a befektetés később kamatostul megtérül.

2.    Nem csak saját magunkat és családunkat kell alaposan ismernünk, hogy jó kutyát választhassunk, de az állatok is rendelkeznek személyiséggel. Egy kutyakölyöknél ez persze még nem annyira nyilvánvaló első látásra, ezért szánjuk rá az időt az ismerkedésre. Félős kutya nem való vagány gazdának és fordítva.

3.    Készüljünk fel rá, hogy a kutyát ugyanúgy nevelni kell, mint a gyereket. Ha hosszú távon jót akarunk magunknak, megtanuljuk legalább az alapvető módszereket, és igyekszünk következetesek lenni.

4.    Bár a kutyatartást sokan tartják a gyereknevelés előszobájának, a kutya nem ember! Mások a rá vonatkozó szabályok, mást eszik, másra van szüksége, mint egy gyereknek. Hiába ugyanolyan cuki, mint egy baba, nem szabad csokoládéval, fagylalttal etetni és néha bizony meg is kell büntetni.

5.    Sokaknak meglepetést jelent, de a kutyával költségek is járnak. Még ha menhelyről hozzuk el, akkor is kell egy kisebb összeget fizetni, utána pedig az állatorvosi rendelőbe tett minden egyes látogatásunk pénzbe kerül. Oltásokra lesz szükség, féregtelenítőre. Ezeket nem lehet megúszni, a kiskutyák nagy része eleve férgesen jön a világra vagy az anyjától fertőződik meg. Egy beteg kutya szívfájdító látvány, jobb, ha rendszeres kezeléssel elejét vesszük minden vírusnak, féregnek, parazitának. Számos fajnál kutyakozmetikára is lehet szükség, ami szintén költséges mulatság.

6.    Az egészségügyi kiadások mellett szinte minden kiskutya további költségeket termel növekedése során a kárral, amit okoz. Szétrágott cipők, összepisilt kanapék és kikapart virágágyások kísérik felcseperedésüket – sajnos, a legjobb nevelés mellett is lehetetlen mindent megakadályozni.

7.    Bár korábban azt mondtuk, a kiskutya nem gyerek, abban mindenképpen hasonlítanak, hogy szükségük van szocializációra. Akár kiskorában kerül hozzánk, akár később, nagyon fontos, hogy szabályozott körülmények között szoktassuk hozzá az emberekhez, közlekedési eszközökhöz és persze a többi kutyához is. Ellenkező esetben nagyon félénkké és/vagy agresszívvé válhat.

10 dolog, amit tudnunk kell mielőtt kutyát veszünk

8.    Sajnos még mindig tartja magát az a nézet, hogy az ivartalanítás nem okvetlenül szükséges. Az állatorvosok és az állatvédők azonban mindannyian azt javasolják, hogy minél hamarabb, már 7-10 hónapos korban essünk túl rajta. Rengeteg bosszúságot megtakarítunk magunknak, a kutya nyugodtabb és hosszabb életű lesz. A költség nemtől és kórháztól függően 15-25 ezer forint körül lehet, de bőven megéri, ha a tüzeléssel és a verekedéssel járó problémákra gondolunk.

9.    Muszáj már valami jót is mondanunk a sok feladat és figyelmeztetés után. Ha a megfelelő kutyával kötjük össze az életünket, még a különben nem feltétlenül kutyarajongó gazda is meglepően heves szeretetet érezhet az állat iránt. Mély kötődés alakulhat ki, ami jelentősen javítja az életminőséget és feledteti az összes költséget, munkát.

10.    Azt is fontos tudni, hogy a kutyatartás egészségügyileg is jót tesz az egész családnak. Orvosi kutatások szerint a rendszeres sétálás (még jobb, ha futás) pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és a kutyás családban felnövő csecsemők kevesebb légzési problémája és fertőzése lehet. Szociálisan is hasznos, rengeteg új embert megismerhetünk, tágul a látóterünk, többet beszélgetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top