Szabadidő

Tévéműsor: a hét elején Helyey Lászlóra emlékezünk

A héten kezdődik a téli olimpia, azonban ez a tény talán nem okoz komoly izgalmakat a téli sportok iránt kevésbé fogékony nézők számára. Lesz a héten néhány furcsaság a megszokott romantikus, izgalmas vagy éppen szórakoztató ajánlatok mellett.
A világ közepe
A világ közepe

Hétfő estére először is A világ közepe (Duna World, 19.55) című tévéfilmet ajánlanám, melyben a nemrég elhunyt Helyey Lászlót láthatjuk emblematikus szerepében, Mátyás királyként. Jane Austen rajongói, gondolom, örömmel fogadnak minden filmet, mely a híres viktoriánus kori írónő életéről szól. A Miss Austen bánata (Film Mánia, 18.35) című moziban azonban „akasztják a hóhért”, mivel a történet idején már 40 éves, ám még mindig szingli nőnek aggódó nővérei keresnek megfelelő férjjelöltet. Columbo a múlt héten elmegyógyintézetben nyomozott, ma a változatosság kedvéért kórházban lesz dolga: Gyilkosság a műtőasztalon (Story4, 19.35) a mai epizód címe. A természet nagy eseményeit mutatja be David Attenborough lélegzetelállító képekben 20.05-től a Viasat Nature-ön. Rögtön utána átkapcsolunk az Animal Planet-re, ahol cukiságok garmadája vár ránk A természet újszülöttei közül. Vagy csináljuk azt, amit rendesen hétfőnként: nézzük Castle-t (RTL Klub, 21.50) és a többieket…

Született gengszterek
Született gengszterek

Kedd. A Született gengszterek (HBO Comedy, 20.30) ma már kivénhedt, börtönviselt régi csibészek (Al Pacino, Christopher Walken és Alan Arkin), akiknek utolsó bulijához a kellékek nem fegyverek, hanem Viagra, vérnyomásgyógyszerek és effélék. A Most jó (Cinemax, 21.15) viszont egy igazi, megrendítő, torokszorító filmdráma, melyben egy 17 éves, végstádiumú leukémiás kislány (Dakota Fanning) teljesíti „bakancslistáját”. Az Afrikai szeretők (Duna, 21.40) megtörtént eseményt mesél el, melyben egy gazdag svájci nő kenyai nyaralása során szerelmes lesz egy maszáj harcosba, és hozzáköltözik. A két gyökeresen ellentétes világokat képviselő ember kapcsolata azonban hamar komoly konfliktusokba fullad… Minden ízében, zamatában különleges film A zenekar látogatása (FEM3, 23.25), mely egy egyiptomi arab fúvószenekar izraeli turnéjának történetét meséli el.

A pankrátor
A pankrátor

Szerda a furcsa szerelmek napja. A Rozsda és csont (Cinemax, 20.00) például egy kerekes székes delfinidomár-lány és egy durva utcai harcos szerelmének történetét meséli el. A Bor, tangó, kapufában (HBO Comedy, 20.30) egy kétbalkezes, dán borkereskedő indít – igen mulatságos – rohamot feleségének visszahódítására, aki egy argentin futballsztár oldalán élvezi az élet napfényes oldalát. A pankrátor (FilmboxHD, 21.00) hajdan nagy sztár volt (Mickey Rourke viszont ebben az alakításban lett igazán nagy), ám egy szívroham óta már csak árnyéka önmagának. Mégis ekkor talál rá a boldogság… A Pánikszoba (AXN, 21.00) című thrillerben ugyan nem lesz semmi szerelem, viszont ez az egyetlen nézhető film mára, amit a nem extradíjas alapcsomagokban találtam.

Az eltakarítónő
Az eltakarítónő

Csütörtökre talán már kellően lezsibbadtunk a heti őrületben, hogy egy picit nyitottabbak legyünk bizarrabb témák iránt is. Általában azt gondoljuk, hogy teljesen tisztában vagyunk mindennel, ami körülöttünk történik. A helyzet urai/úrnői mi vagyunk. Ez azonban koránt sincs így, mi mindannyian egy gigászi kísérlet alanyaiként éljük életünk: Eldobod az agyad! (National Geographic, 20.00). A Hallgatag város (Cinemax, 20.00) című dráma egy szusikészítés iránt komolyan érdeklődő lányról szól, akinek azonban beletörik a „filéző kése” a japán és az európai kultúrák különbözőségébe. Az eltakarítónő (m1, 20.25) viszont egy angolos humorú, de azért még rendkívül mulatságos történet egy lelkészről (Rowan Atkinson), a csalfa feleségéről (Kristin Scott Thomas) és egy mindenható házvezetőnőről (Maggie Smith).

Good bye Lenin!
Good bye, Lenin!

Péntek. Kezdődik a téli olimpia, és én a mai megnyitóünnepséget ajánlanám (m1, 16.45), ami általában igen látványos szokott lenni. Nyilván ez is az lesz, tekintve, hogy minden idők legdrágábban megrendezett olimpiájáról beszélünk – amúgy utálom a havat és a hideget, sajnálom. Szúr, viszket, itt fáj, ott nyom, mik ezek a vörös foltok? Ha ciki, ha nem: beteg vagy! (LifeNetwork, 21.00) Ez az ismeretterjesztő sorozat mindenkinek ajánlott, természetesen a hipochondereken kívül. A ma esti film pedig legyen a szívet melengető, ám igen szórakoztató Good bye, Lenin! (Duna, 21.30), melyben egy igyekvő német fiatalember próbálja eltitkolni az NDK összeomlását a kómából frissen magához tért, a kommunista rendszerhez hűséges édesanyja előtt.

Égető bizonyíték
Égető bizonyíték

Szombaton már pörög az olimpia. A múlt héten már tanúi voltunk, hogy A szomszéd nője mindig zöldebb, ma viszont még zöldebb lesz (RTL II, 20.00), hiszen megérkezik Sophia Loren! De kihasználhatjuk azt is, hogy a férfiak az olimpianézésre hivatkozva sörözni mentek, és nyugodtan elmerülhetünk Rosamunda Pilcher Álom és szerelem című történetében (Story5, 21.10). Vagy Sztárom a párom 975-szörre (Viasat3, 21.00)? Arra még lehet, hogy én is benevezek… Igen szórakoztató alternatíva a Coen testvérek Égető bizonyíték (film+2, 21.00) című, meglehetősen szabadszájú kémkrimi-vígjátéka, egy igen tapló John Malkovichcsal, egy kétbalkezes George Clooney-val és egy melírozott hajú Brad Pitt-tel és természetesen, Coenné Frances McDormanddel.

The Artist - A némafilmes
The Artist – A némafilmes

Vasárnap délutánra kiváló családi program a Fiú a Marsról (RTL Klub, 14.05) című film, melyben John Cusack alakítja a magányos írót, aki egy furcsa, nagy fantáziájú kisfiút fogad örökbe. A fiú azt állítja magáról, hogy a Marsról származik, amit egy sci-fi írónak illik komolyan vennie… Angelina Jolie játssza Salt ügynököt (RTL Klub, 20.00), aki tisztes családanya. Vagy szuperkém. Vagy mindkettő, egyszerre. A tavalyi év legjobb filmjének járó Oscar-díjat nyerte el Ben Affleck rendezésében Az Argo-akció (HBO, 20.00), ami egy közelmúltbeli, valóságos kémhistória meséje, mintegy alternatívaképpen az előző filmhez. Lasse Hallström igen kalandos Casanováját (m1, 20.20) Heath Ledger alakítja. A betolakodó (Story4, 21.20) pedig egy kissé borzongató thriller, melyben egy új feleség (Charlotte Gainsbourg) keresi a helyét furcsa férje még furcsább házában. Éjszaka vár ránk még egy Oscar-díjas film, ezúttal 2012-ből: a The Artist – A némafilmes (m1, 23.55) néma, ám megható tisztelgés a némafilmek előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top