Szabadidő

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből

A seregszemle legérdekesebb eseményei nem feltétlenül csak a Fesztivál- és Kongresszusi Palotában történnek, nem is a "dicsőség huszonnégy lépcsőfokán", amely oda vezet (na jó, néha ott is), hanem a városban és a tengerparton. Vagy néha már hetekkel korábban kirobban egy-egy botrány.

1. Az idei hercegi bojkott

Mint idén is. A fesztivál a Grace – Monaco csillaga című filmmel vette kezdetét, mely alkotás finoman szólva is kiverte a biztosítékot az egykori hollywoodi sztárból hercegnévé lett Grace Kelly gyermekeinél, a monacói uralkodócsaládnál. Nem, nem a Grace-t alakító Nicole Kidman botoxtól vagy más vegyi anyagoktól eltorzult arca miatt áll a bál, hanem mert szerintük a film nem hitelesen mutatja be a hercegné életét. A Grimaldi család ezért nem is jelent meg a bemutatón. Mindez azonban nem a leghangosabb botrány az 1946-tól megrendezett Cannes-i Filmfesztivál történetében.

2. Kitiltott pucérkodó színésznő

Persze ami egykor hatalmas botrány volt, az ma az apró hírek közé sem kerülne be. Ilyen volt, amikor egy bizonyos Simone Silva nevű színésznő a 15 perc hírnév érdekében a fotósok hada előtt egyszerűen lekapta a melltartóját. 1954-et írtunk akkor, és bár a fotósok majd megőrültek Miss Silva kebleinek láttán, az angol színésznőt kitiltották a városból. Ezután már csak B kategóriás filmekben kapott szerepet, s ez olyan mély depresszióba kergette, hogy 1957-ben önkezével vetett véget életének.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


3. Botrányos bikini

Nem sokkal később a 19 éves Brigitte Bardot is okozott egy nagyobbacska felfordulást, amikor bikiniben fotóztatta magát a tengerparti fövenyen. A kétrészes fürdőruha akkoriban olyan botrányos viseletnek számított, hogy több országban be is tiltották. Bardot azonban maradhatott, sőt a következő években a fesztivál állandó és ragyogó sztárja lett.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


4. Páváskodó dívák

A hatvanas-hetvenes években Sophia Loren és Gina Lollobrigida versengtek a fotósok és rajongók figyelméért, igaz, ők nem vetkőztek, megelégedtek a másik ócsárlásával az újságíróknak adott interjúikban. És hogy ki győzött, azt a tapsból ítélték meg: akit jobban megéljeneztek, az nyert.

Sophia Loren az 1959-es Cannes-i Film Fesztiválon
Sophia Loren az 1959-es Cannes-i Film Fesztiválon


5. Magyarok és Cannes

Cicciolinának nem volt szüksége ilyen háttérmunkára, ő 1988-ben egyszerűen csak bugyi nélkül besétált a filmpalotába egy melleit szabadon hagyó, nemi szervét és fenekét éppen csak el(nem)takaró semmiségben, hosszú fehér kesztyűben és egy rózsaszín plüssmacival. Arra már senki sem emlékszik, hogy abban az évben kik léptek még a vörös szőnyegre, de arra a megkönnyebbülésre igen, hogy nem előző évben hívták meg Cicciolinát a fesztiválra, akkor ugyanis könnyen összefuthatott volna Károly herceggel és Diana hercegnével, a rendezvény az évi díszvendégeivel.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


6. Közepesen emlékezetes viselet

Madonna is bedobta a melleit 1991-ben, igaz ő elrejtette egy csúcsos melltartó alá.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


7. A lufik

Ha már a kebleknél tartunk, még két hírességet kell megemlítenünk, Lolo Ferrarit, aki 130 köbcentis implantátumait vonultatta fel a kamerák előtt…

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


8. Véletlenül. Persze…

…na és Sophie Marceau-t, akinek ruhapántja egyszer csak eloldódott a vörös szőnyegen, és olállá, előbukkant bal keble. Soha nem villogtak úgy vakuk Cannes-ban, mint akkor.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


9. Egy újabb villantás

Persze a legtöbb sztár a cannes-i estéken betartja a protokollt, és a legnagyobb divatdiktátorok kreációit viseli. Hogy ez alá sokszor nem vesznek fel fehérneműt és még villantanak is, hát előfordul. Így Mila Jovovich, aki egy alkalommal kötelekből álló felső mellé egy strandlepedőszerű szoknyát húzott, ami nem takarta el, nos, semmijét.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


10. További bugyikirálynők

Sharon Stone egy fekete, oldalt teljes egészében átlátszó csipkeestélyi alá nem vett fel bugyit. Uma Thurman is jobban járt volna, ha fehérneműt húz, vagy legalább tette volna keresztbe a lábát, amikor a pódiumon ült.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


11. Amikor megsértődött az egyház.

E divatbotrányok mellett azért volt jó pár súlyosabb eset is. 1960-ban Fellini Édes élet című alkotása kiverte a biztosítékot a Vatikánban, s a filmrajongók osztották a Szentszék véleményét, kifütyülték Fellinit, amikor átvette az Aranypálmát.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből

12. Tüntetés miatt bezárt

1968-ban diáktüntetések miatt gyakorlatilag elmaradt a fesztivál, de azért az eseményre érkező fotósoknak így is sikerült pár maradandó képet alkotniuk – leginkább a tüntetésekről.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


13. Túl-túl-túl

1973-ban általános felhördülés kísérte Marco Ferreri A nagy zabálás és Jean Eustache A mama és a kurva című filmjeinek vetítését, előbbit “ízléstelen” groteszksége, utóbbit túlzott naturalizmusa miatt támadták. A nézőket azonban ez nem érdekelte, milliók látták a filmeket a mozikban.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


14. Merénylő

Két évvel később egy “A Nép Megromlása Elleni Népi Harc Bizottsága”  szervezethez tartózó öngyilkos terrorista saját autójában bombát robbantott közvetlenül a fesztiválpalota mellett, jelentős üvegkárokat okozva ezzel.

15. Túl sok a szex

1976-ban az összes néző kivonult Nagisa Oshima Érzékek birodalma című, pornográf jeleneteket tartalmazó filmjéről.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


16. Kapjátok be!

1994-ben Quentin Tarantinót fütyülték ki a díjátadón, erre ő a középső ujját mutatta fel a közönségnek.

17. Elmúlt dicsőségek

2011-ben a tömeg fújolt Mel Gibson láttán is, amikor a sztár kiszállt a limuzinjából. A színész-rendező élete akkoriban botrányoktól visszhangzott: alkoholproblémái, antiszemita kijelentései és orosz feleségével szembeni agresszív magatartása foglalkoztatta a világsajtót. Ez váltotta ki a nem túl kedves fogadtatást.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből


18. Elcsórt ékszerek

Egy évvel ezelőtt több mint egy millió dollár értékű ékszert loptak el az egyik előkelő szállodából. Valószínűleg egy alkalmazott lehetett az, aki kiszivárogtatta az információkat a drága karkötők és nyakláncok hollétéről, a tettesek ugyanis nemcsak magukat a kiegészítőket, hanem az egész széfet elvitték a helyszínről.

19. Lövöldözés a tévében

Tavaly lövések dördültek egy élő televíziós interjú alatt: az egyik csatornán éppen Christopher Waltzot faggatták, amikor is egy 42 éves férfi berontott a stúdióba, és leadott két lövést a teremben. A sztárt azonnal kimenekítették, a riporter pedig az asztala alatt keresett menedéket. A zavart férfi gránáttal is fenyegetőzött, ám elfogása után a gázpisztolyon kívül semmit sem találtak nála.

20. Leo szennyesét kiteregette a direktor

Szintén 2013-ban okozott botrányt Leonardo DiCaprio Mick Jaggert is megszégyenítő bulijával. Annak a hotelnek az igazgatója mesélt a történtekről, ahol a szupersztár megszállt, eszerint több helyen kiégették a szőnyeget, az ágyat és a kanapét. A fürdőkád és a mosdók pedig eldugultak, és szanaszéjjel női fehérneműk hevertek.

20 botrány a cannes-i fesztivál történelméből

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top