Szabadidő

Mostantól másképp nézel majd a macskákra

Megfigyelted már, hogy a te kedvenced melyik praclijával nyúl a játékok után?

A nőstény macskák inkább jobb mancsukat használják, míg a hímek a balt részesítik előnyben – derítették ki a belfasti Queen’s Egyetem kutatói. Louise McDowell, Deborah Wells és Peter Hepper professzor, az egyetem pszichológia tanszékének munkatársai 44 ivartalanított macskát vontak be az Animal Behaviour folyóiratban ismertetett tanulmányukba. A szakemberek megállapították, hogy a macskákra nem érvényes az, ami az embereket jellemzi, hogy a többség jobbkezes, hanem inkább a nemek mancshasználata között van különbség.

Az állatok mancshasználatát eddig leginkább a velük végzett kísérletek feladatainak teljesítése alapján vizsgálták. A Queen’s Egyetem kutatói 24 hím és 20 nőstény macskát saját otthonukban gazdáik általi megfigyelés alapján tanulmányoztak. A gazdik jegyezték fel az adatokat arról, hogy mindennapos tevékenységeikben – amikor lépcsőznek, vagy átlépnek tárgyakat, táplálkoznak – a macskák melyik mancsukat részesítik előnyben, jobb vagy bal oldalukon alszanak-e.

A macskák többségénél (73 százalék) az étkezéskor nyilvánult meg a jobb vagy bal mancs preferenciája, 70 százalékuknál akkor, amikor lementek a lépcsőn, és 66 százaléknál akkor, amikor átléptek valamilyen tárgyon. Valamennyi esetben a hímek jelentős mértékben a bal mancsukat részesítették előnyben, míg a nőstények a jobbat.

Deborah Wells szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, miért nem szerint oszlik meg a mancshasználat preferenciája. A kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg a hormonok játszanak szerepet benne – írta meg az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top