Szabadidő

A leány kézisek tavaly elbukták az Eb-bronzmeccset, hazai pályán arannyal vigasztalódnának

Gyerekként majdnem eltanácsolták a kézilabdázástól, ma a junior válogatott egyik alapembere. Tóvizi Petra Debrecenben született és nőtt fel, így duplán különleges élmény lesz számára a hazai rendezésű világbajnokság. A beállóssal a Lokiról és a júliusi vébéről egyaránt beszélgettünk.


Tóvizi Petra igazi kézilabdás család sarja: édesapja, Tóvizi Krisztián éveken át volt a Debrecen meghatározó alakja, legidősebb testvére pedig Balmazújvárosban játszik. A most 19 esztendős beállós karrierje a látszatra jó gének ellenére sem indult könnyen.

„Nem voltam túl ügyes. Az egyetlen erényem gyerekként talán a kitartásom volt. Az edzőm anno úgy küldött fel beállósnak, hogy ott véthetem a legkevesebb hibát a csapat játékában” – meséli mosolyogva a kezdeti nehézségekről a válogatott nyolcasa.

Tóvizi rövid ideig úszott, mielőtt a kézilabdapályán kötött volna ki. Az első edzésen pedig még a kapuba is beállították.

„Szerintem sem a szakemberek, sem a családom nem tippelt volna arra, hogy egyszer élvonalbeli játékos lesz belőlem. De nem hagytam magam eltántorítani, akkor sem, ha nem jöttek az eredmények. A szüleim próbáltak más irányba, más sportok felé terelni, de a közösség nagyon jó volt. Szerettem a légkört, ezért maradtam.”

 A kezdeti nehézségek után fokozatosan bejátszotta magát a korosztályos csapatok kezdőjébe, majd ifiként már nem egyszer az egy-két évvel idősebbekből álló junior csapatban is bizonyítási lehetőséget kapott. 16 évesen pedig bemutatkozott az élvonalban is.

„Vicces, amikor megkérdezik, emlékszem-e az első meccsemre a felnőttek között, mert nem. De nem azért, mert annyira izgultam volna. A csapattársaim rengeteget segítettek, figyeltek, hogy ne legyen rajtam nyomás. Csak annyit kértek, tegyek hozzá annyit, amennyit csak tudok.”

A beállós egyáltalán nem babonás. Klubjában a 13-as mezben játszik. A kedvenc száma, a nyolcas foglalt volt, mikor 2017 tavaszán megkötötte első profi szerződését a Lokival. Az idei évben a bajnokság 9. helyén záró klub már meg is hosszabbította a kontraktusát egészen 2023-ig.

„Érdekel a pszichológia, és a gyerekekkel is szívesen foglalkozom. Egyszer talán utánpótlásedzőként is kipróbálnám magam, de most még a saját játékomra igyekszem koncentrálni. Szeretnék a DVSC-vel minél sikeresebb lenni.”


Tóvizi Petra
debreceniként valóban hazai pályán készülhet a junior vb-re. A magyar válogatott csoportmérkőzéseinek otthont adó Főnix Csarnok minden zugát ismeri.  

„Már csak ezért is nagyon különleges élmény lesz ez a vébé. Remélem, a legjobbat hozza majd ki belőlem a hazai pálya. De így van ezzel az egész csapat. Úgy érzem, a másik három csoport valamivel nehezebb, mint a miénk, de azért hozzánk is jutott egy Norvégia, akik mind felnőtt, mind utánpótlásszinten a világ élvonalához tartoznak. Utána pedig könnyen jöhetnek majd az oroszok, akik szintén kellemetlen ellenfelek.”

A sportolónő eddigi legnagyobb sikere a junior válogatott tagjaként a 2017-es Eb-n elért negyedik hely.

„Sokáig rossz emlék volt a dánok elleni bronzmeccs, de már túltettük magunkat rajta, és szerintem tanultunk belőle. Nem volt könnyű időszak, de még jobban összekovácsolta a keretet, hogy Celjében lemaradtunk az éremről. Most azért is küzdünk, hogy ezt a csorbát kiköszörüljük.”

Kocsmár-Tóth István

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top