nlc.hu
Szabadidő
Lakásdísz, irodalmi múzsa és életmentő lett az ismeretlen, vízbe fúlt lányból

Lakásdísz, irodalmi múzsa és életmentő lett az ismeretlen, vízbe fúlt lányból

Ma sem tudjuk, hogy ki volt, de ártatlan, titokzatos szépségéért és megfejthetetlenül békés, túlvilági mosolyáért tömegek rajongtak a huszadik század első felében.

Valamikor a 19. század vége felé a párizsi rendőrség egy fiatal, 16 év körüli lány holttestét halászta ki a Szajnából a Louvre-rakpartnál. A vizsgálatok, ahogy mondani szokás, nem találtak idegenkezűségre utaló jeleket, és ebben nem volt semmi rendkívüli; a francia fővárosban évente állítólag több száz hulla került elő a folyóból, jelentős részük pedig olyan nőé volt, aki önkezével vetett véget az életének. Mivel a személyazonosságát nem tudták megállapítani, az akkori szokás szerint minden bizonnyal kiterítették és közszemlére tették a Cité-szigeten, közvetlenül a Notre-Dame mögött található hullaházban (vagy némileg pontosabb, de nem túl gyakran használt magyar kifejezéssel: tetemnézőben), hátha valaki felismeri.

A párizsi hullaház (Forrás: Wikipedia)

A párizsi hullaház (Forrás: Wikipedia)

Bármilyen furcsán is hangzik, a hullaház látogatása abban az időben igazi össznépi szórakozásnak számított, a potyaborzongásra éhező párizsiak (sőt akár a messze földről érkezett turisták) ugyanis nap mint nap tömegesen keresték fel ezt az intézményt, hogy a hatalmas üvegablakok mögött kiállított, a rothadás változatos stációit bemutató tetemekben gyönyörködjenek. Ez a morbid hullaszínház aztán 1907-ben – holmi higiéniai okokra hivatkozva – sajnos bezárta kapuit (illetve már nem volt nyilvánosan látogatható), de a pontos és érzékletes, mi több, talán túlságosan is érzékletes leírásokban mindig erős Émile Zolának szerencsére még bőven volt ideje megörökítenie Thérèse Raquin című 1868-as regényében, hogy milyen pompás hangulat uralkodott itt a hőskorban.

A morgue olyan látványosság, amelyet mindenkinek az erszénye elbír, mert a gazdag és szegény járókelők ingyen megnézhetik. Az ajtó nyitva, aki akar, bemehet. Vannak műkedvelői is, akik betérnek, hogy el ne mulasszák a halálnak egyetlen bemutatását se. Mikor a kőágyak üresek, az emberek csalódva mennek ki, mintha meglopták volna őket, és még morognak is. Mikor a kőlapok jól el vannak látva hullákkal, mikor az emberi húsból szép kiállítást rendeznek, a látogatók tolongnak, átengedik magukat az olcsó izgalmaknak, ijedeznek, tréfálnak, tapsolnak vagy fütyülnek, mint a színházban, s megelégedetten távoznak, hangoztatva, hogy a morgue-nak sikere volt a mai napon.

A vízbe fúlt lány földi maradványaiért nem jelentkeztek sem családtagok, sem barátok, úgyhogy ez a történet itt akár véget is érhetne, ám az események hamarosan meglehetősen szokatlan irányt vettek. Ugyanis a legenda szerint az egyik boncmestert (vagy törvényszéki orvost vagy más effélét), akinek a nevét sajnos nem őrizte meg a történelem, annyira elbűvölte a lány ártatlan, titokzatos szépsége és megfejthetetlenül békés, túlvilági mosolya, hogy gipszből halotti maszkot készített róla, a végeredmény pedig minden képzeletet felülmúlt.

L'Inconnue de la Seine (fotó: Wikipedia)

L’Inconnue de la Seine (fotó: Wikipedia)

Hogy végül ki látta meg az üzleti potenciált az elkészült műalkotásban, azt nem tudni (talán maga a hullaházi doktor, talán valami élelmes kereskedő, mondjuk a párizsi Lorenzi famíliából, akik nagy múltú üzletükben már a kezdetek óta árusítják a nevezetes halotti maszkot), de az biztos, hogy a Szajna ismeretlen hölgyének (L’Inconnue de la Seine) gipszöntvénybe foglalt és sokszorosított arcképe és mellszobra a rákövetkező nagyjából fél évszázadban (tehát úgy a második világháború végéig) az egyik legkelendőbb lakásdekorációs tárggyá vált előbb Franciaországban, majd gyakorlatilag egész Európában és Észak-Amerikában, különösen a művelt, jó ízlésű középosztály és pláne a művészek körében, akik előszeretettel lógatták ki a műterem falára, vagy helyezték jól látható helyre az íróasztalukon.

Büszke tulajdonos és rajongó volt például az egzisztencializmus James Deanje, Albert Camus, aki csak a vízbe fúlt Mona Lisaként emlegette a szerencsétlenül járt modellt; Maurice Blanchot, az Irodalmi tér és a Halálos ítélet rejtélyes szerzője, aki szerint a lány a tökéletes boldogság pillanatában halt meg; vagy az ellentmondásos megítélésű Céline, aki egy ízben saját portréja helyett egy, a Szajna ismeretlen hölgyéről készült fotót küldött a kiadójának, hogy inkább azt rakják új regényének a borítójára.

Man Ray, az avantgárd fotóspápa illusztrációja Aragon regényéhez (Forrás: Pinterest)

Man Ray, az avantgárd fotóspápa illusztrációja Aragon regényéhez (Forrás: Pinterest)

De a L’Inconnue de la Seine több volt stílusos lakásdísznél és értelmiségi kegytárgynál. A lány alakja, illetve maga a halotti maszk számtalan irodalmi művet inspirált, hol áttételesen, hol pedig teljesen direkten, és még annál is többször bukkant fel csak utalás szintjén: többek közt Nabokov, Ödön von Horváth, Claire Goll és Jules Supervielle is írt verset, drámát és novellát a Szajna ismeretlen hölgye címmel (sajnos egyiknek sincs magyar fordítása), és a motívum megjelent Rilkénél (Brigge Laurids Malte följegyzései), Aragonnál (Sziget a Szajnán) és Anaïs Ninnél (Lakóhajó – novella) is, csak hogy az ismertebbeket említsük, de amúgy napestig lehetne sorolni az obskúrus vagy azóta teljesen elfeledett szerzőket, mint Richard le Gallienne, aki a legelsők között, már 1900-ban egy komplett regényt szentelt a témának, vagy Reinhold Conrad Muschleri, aki 1934-ben egy szentimentális és nagyon sikeres, később filmes feldolgozást is kapó lektűrt írt egy magát vízbe ölő lányról. Itthon pedig Károlyi Amy írta 1984-es, Köpeny című költeményében, hogy: „Csak állok idő-szabta köpenyemben megbánthatatlan, mint virág ideája a virágban, csak állok elmosódó fél-mosollyal, mit a szajnai ismeretlen arcán megcsodáltam”

Ismeretlen nő 1910 körül, a halotti maszkkal a háttérben (Fotó: Anne-Gaëlle Saliot: A vízbe fúlt múzsa)

Ismeretlen nő 1910 körül, a halotti maszkkal a háttérben (Fotó: Anne-Gaëlle Saliot: A vízbe fúlt múzsa)

Ami még ennél is bizarrabb, hogy Franciaország leghíresebb ismeretlen halottja állítólag afféle szépségideállá vált Németországban, és egészen Greta Garbo áttöréséig az ő megjelenését tekintették etalonnak a fiatal lányok és a korszak népszerű színésznői egyaránt. A történet aztán az ötvenes években kapott még egy csavart, ugyanis ekkor fejlesztette ki egy norvég játékgyártó, Asmund Laerdal a ma is világszerte ismert és használt CPR-oktatóbábut (azaz egy életnagyságú torzót, amelyen a szív-tüdő újraélesztést lehet gyakorolni), a viccesen általában a legtöbbször lesmárolt lányként emlegetett Resusci Anne-t, amelynek az arcát a feltaláló, nyilvánvaló okokból, a legendás halotti maszkról mintázta (habár a hasonlóság elsőre mondjuk nem olyan feltűnő). Így a névtelen, fiatalkorú öngyilkos azóta talán százezrek, talán milliók életét mentette meg. 

Resusci Anne (Fotó: flickr)

Resusci Anne (Fotó: flickr)

Szóval a Szajna ismeretlen hölgyének kultusza bizonyos formában ma is él, még ha nem is olyan látványosan, mint mondjuk a huszadik század első felében. Hogy ki lehetett a szép halott, azt azóta sem tudjuk: talán csavargó, koldus, esetleg egy megesett boltoskisasszony vagy egy parasztlány, aki nem találta a helyét a nagyvárosban – illetve némely városi legendák szerint egy magyar színésznő, bizonyos “Ewa Lazló”, de erre azért ne vegyünk mérget. Mások szerint ez az egész, úgy, ahogy van, csupán kitaláció, és a gipszportréhoz egy élő, lélegző modell arca szolgáltatta a mintát, ráadásul nem is Párizsban, hanem valahol Németországban. De bárhogy is történt, az kétségtelen, hogy a történelemben ő volt az első, aki egyszerre tudott Mona Lisa, Ofélia és Florence Nightingale lenni, ami egészen bámulatos kombináció.  

És hogy a végére legyen valami friss is, hallgassuk meg a maga szubkultúráján kívül is egészen népszerű, dream popos Beach House együttes tavalyi dalát, a borzongató L’Inconnue-t, amelyet természetesen a L’Inconnue de la Seine alakja ihletett. 

Címlapkép: John Everett Millais – Ofélia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top