Szabadidő

A nap hőse a kis sarki róka, amelyik több mint 3500 kilométert gyalogolt

Kitartásból – és cukiságból – egyaránt jeles, ráadásul a tudomány világa is fontos információkkal gazdagodott.

A fiatal állatot a Spitzbergákon fogták be a Norsk Polarinstitutt kutatói, hogy egy jeladóval lássák el, majd újra útjára bocsássák. Arra azonban ők sem számítottak, hogy a kis állat bő két és fél hónap alatt Norvégiából egyenesen Kanadáig gyalogol majd.

Ezzel az eddig leghosszabb, úgynevezett diszperziós eseményt figyelhették meg a tudósok, ami egy állat esetében azt jelenti, hogy a szülőhelyéről egy megfelelő párosodási helyszínre vándorol.

Eva Fuglei, az egyik kutató közleményt adott ki, amelyben bevallotta, egyáltalán nem számítottak rá, hogy a sarki róka több mint 3500 kilométert vándorol majd, sőt egy darabig azt hitték, a műholdas jeladó hibásodhatott meg.

„Egyáltalán nem hittük, hogy ez lehetséges” – írta Fuglei a közleményében.

Az állat naponta átlagosan bő 46 kilométert tett meg, de volt olyan nap is, amikor 155 kilométert, miközben átkelt a grönlandi jégmezőkön. Ez az eddigi leggyorsabb sarki róka, amelyet valaha megfigyeltek, majdnem másfélszer gyorsabb, mint az eddigi rekordot beállító állat, amelyet Alaszkában láttak el nyomkövetővel. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a róka a szűkös táplálékszerzési lehetőségek miatt gyorsított fel a sivár jégtakarón.

A sarki róka vándorútját a műholdas jeladó rögzítette (Fotó: Norsk Polarinstitutt)

Volt két nap is azonban, amikor a róka kissé „ellustult” és kevesebb mint 10 kilométert tett csak meg. A kutatók szerint ez azonban amiatt történhetett, hogy olyan terepre tévedt, ahol a jégtakaró akadályokat képezett előtte, esetleg, azért, mert jó vadászati lehetőségekre bukkant. A sarki rókák főleg lemmingekre vadásznak, de kedvelik a madarakat, azok tojásait, szükség esetén azonban a jegesmedvék által hátrahagyott maradékokkal is beérik. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a sarki rókák rákokat is kihalásznak a part menti vizekből.

Képünk illusztráció, a történetben szereplő sarki róka a fenti Instagram-képen látható (Fotó: Getty Images)

A róka még 2018. május végén hagyta el a Spitzbergák környékét, hogy 76 nappal később megérkezzen Kanadába. Jelenlegi helyzete sajnos nem ismert, mivel a jeladója idén február elején felmondta a szolgálatot.

Az állat által összegyűjtött adatok fontos információkkal szolgálhatnak a kutatóknak, akik a sarkvidéki jégtakaró állapotát is vizsgálják. A sarkvidéki jég sajnos rendkívüli tempóban, kétszer olyan gyorsan olvad, mint a globális átlag, ami amellett, hogy új hajózási útvonalakt nyit meg, nehéz helyzetbe sodorja a sarkkörön túl élő állatvilágot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top