Szabadidő

Ezek az emberek egy nap alatt évtizedeket öregedtek

Megőrül az internet egy régi-új okostelefonos alkalmazásért, amellyel bárki megnézheti, hogy fog kinézni idős korában.

A FaceApp nevű applikáció nem új, 2017-ben jelent meg, hasonló fotókat már akkor is lehetett látni. Az alkalmazásnak nemrég frissíthették a kódját, a mostani változatok ugyanis jóval élethűbbek, mint a két évvel ezelőtti verzióval készült képek. Emiatt ismét elképesztően felpörgött a FaceApp, elég csak a Twitteren vagy Instagramon körülnézni, elképesztő mennyiségű képet fogunk találni. Ezek közül persze a legérdekesebbek azok, amelyeket ismert emberek, sztárok maguk posztolnak, de akad néhány jól sikerült darab régebbi filmek promóciós fotóival is. Érdemes megnézni például az alábbi képet, amelyen Daniel Radcliffe-ből, a Harry Potter főszereplőjéből generált szigorú tekintetű nénit az alkalmazás.

De szintén meghökkentően élethű lett a mostani Pókember-filmek sztárjáról, Tom Hollandról készült fotó öregített változata is. 

A korosítást nem úszta meg Sophia, a humanoid robotlány sem, aki a Twitter-oldalára azt írta: „Így fogok kinézni 3019-ben.”

A nemrég visszavonult NBA-sztár, Dwayne Wade sem hagyhatta ki a ziccert, és olaszországi nyaralásáról posztolta a FaceApp-kezelés eredményét. 

View this post on Instagram

🤔🤷🏾‍♂️ Grandpa Wade huh

A post shared by dwyanewade (@dwyanewade) on

A buliból nem maradhatott ki Wade egykori csapattársa, a jelenleg a Los Angeles Lakersnél pattogtató LeBron James sem, igaz, az ő fotójánál jól jött, hogy egy kissé nagypapás szemüveget viselt. 

De az üvöltés-világbajnok sztárséf, Gordon Ramsey sem akart lemaradni a FaceApp-vonatról, íme a megoldás, bár azt nem tudjuk, hogy ha Ramsey ilyen szép kort ér meg, akkor is tud-e majd a nyakán kidagadó erekkel ordítani. 

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, akár egy-egy sztár hivatalos oldaláról, esetleg a rajongók által üzemeltetett csatornáról van szó. A FaceApp egyébként nemcsak öregíteni, de fiatalítani is tud, sőt, akár az eredeti fotón szereplő ember nemét is meg tudja változtatni. Persze viccnek se rossz, van aki azzal tréfálkozott, hogy az öregítő funkció „nem fogott” az örök kölyökképű, egyébként már az ötvenes éveit taposó Paul Rudd képén:

A másik pedig természetesen maga Keith Richards, aki valószínűleg száz év múlva is ugyanúgy néz ki, mint az elmúlt ötven évben bármikor:

Gondold át, hogy megéri-e telepíteni!

Az applikáció sikere mellett feltűntek a személyes adatokat féltő hangok is: sokan felhívják rá a figyelmet, hogy a hasonló alkalmazások hátterében olyan algoritmusok, neurális hálózatok dolgoznak, amelyeket a jövőben arcfelismerésre használhatnak, ennél pedig egy fokkal ijesztőbb a lehetőség, hogy az így begyűjtött adatok segítségével olyan fotókat-videókat generáljanak, amelyeken nem létező emberek szerepelnek, esetleg ismert emberek – vagy mit sem sejtő civilek – arcát helyezik rá olyan, úgynevezett deepfake videókra, amelyekről egy laikus nem biztos, hogy meg tudja állapítani, hogy nem a valóságot, hanem egy számítógép által generált képsort lát. 

A fenti tweet írója pedig arra mutat rá, hogy a FaceApp körül több gyanús dolog is megfigyelhető, a programról szóló Wikipedia-szócikket például egy robot javította át: mivel abban korábban az szerepelt, hogy az alkalmazást egy orosz cég fejlesztette, a robot ezt helyesbítette kínaira. Azóta azonban újra helyreállt az eredeti állapot, cikkünk írásának a pillanatában ismét egy orosz cég „jegyzi” az applikációt.

LeBron James saját fotóját „etette meg” a FaceApp alkalmazással (Fotó: Instagram/LeBron James)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top