Szabadidő

Koronavírus-para: Ha teheted, #neváltsvisszajegyet!

A koronavírus miatti óvintézkedések okán bezártak a színházak, de elmarad a koncertek, egyéb kulturális programok többsége is, ezzel pedig a szakma dolgozóinak megélhetése bizonytalanná vált.

Mint ismeretes, rendkívüli jogrend lépett életbe hazánkban, a koronavírus miatt az egész országra kiterjedő veszélyhelyzetet rendeltek el. Számos óvintézkedést és korlátozást vezettek be csütörtök éjféltől, egyebek mellett betiltották 100 fő feletti beltéri, illetve 500 fő feletti kültéri rendezvényeket, aminek következtében bizonytalan időre bezártak a színházak, mozik, de a koncertek, egyéb kulturális események többsége is elmarad.

színház szék

(Illusztráció: Getty Images)

A kulturális intézmények, eseményszervezők a bejelentés óta sorra adják ki a közleményeket, melyek többnyire arra vonatkoznak, hogy az elmaradó programokra szóló jegyek visszaválthatók, vagy későbbi időpontra lesznek érvényesek, illetve becserélhetők. Mivel azonban jelenleg még senki sem tudja, hogy a korlátozások meddig maradnak érvényben, érthető módon az események új időpontjait sem lehet még kitűzni.   

Az elmaradó előadások, koncertek miatt színészek, zenészek, előadóművészek, valamint a szakma háttérdolgozóinak megélhetése vált bizonytalanná. A színházak, koncertszervezők zöme ugyanis jelentős részben a jegybevételekből tartja fenn magát, ebből fizeti a dolgozóit is. Jelen helyzetben kultúrafogyasztóként azzal tudunk a legtöbbet segíteni, hogy amennyiben tehetjük, a már megvásárolt jegyeink árát nem kérjük vissza. Erre hívja fel a figyelmet a Facebokon indult #neváltsvisszajegyet mozgalom, melyhez óráról órára mind többen csatlakoznak. 

A kezdeményezés értelmében az elmaradó programokra szóló jegyeinket nem váltjuk vissza, inkább megvárjuk a pótelőadást, ha pedig annak időpontja esetleg nem felel meg, elajándékozzuk a jegyeket, vagy szimplán lemondunk azok áráról. 

Ezek is érdekelhetnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top