Szabadidő

Egy négyéves árva kislány hatására adott ki új rendeletet a pápa

Ha valakinek már négyévesen misztikus látomásai támadnak, arra többnyire maga a Szentatya is felfigyel.

Ellen Organ, vagy ahogy mindenki hívta, Nellie, 1903 augusztusában született az írországi Waterfordban, egy szegény munkáscsalád negyedik gyermekeként. Még négyéves sem volt, mikor árvaságra jutott: anyja gümőkórban hunyt el 1907 elején, és a hadseregben szolgáló apja még az év májusában minden gyerekét gondozásba adta. Nellie a nővérével együtt Corkba, a Jó Pásztor Nővérek által üzemeltetett árvaházba került. A kislány nem volt teljesen egészséges: egy korábbi baleset következtében a gerince meggörbült, a háta és a csípője pedig kificamodott, ezért szinte állandó fájdalomban élt, és ahogy nőtt, már egyenesen ülni sem tudott. Ám állapota nem gátolta meg abban, hogy korához képest szokatlanul mély lelki életet éljen.

Előszeretettel időzött a kápolnában, amelyet csak a Szent Isten házaként emlegetett, és ahol elbűvölten figyelte a képeket és a szobrokat; különösen a keresztút stációit megörökítő alkotások kötötték le a figyelmét. Mikor Jézus szenvedéseiről hallott, könnyekben tört ki, az Oltáriszentséget meg börtönnek tartotta, amibe be van zárva a Megváltó; az úrfelmutatásnál viszont olyan földöntúli extázisba esett, mint Ávilai Szent Teréz. Idővel különböző misztikus látomások kerítették hatalmukba: több ízben is megjelent előtte Szűz Máriát a gyermek Jézussal, egyszer meg – legalábbis így mesélte – a Prágai Kis Jézus kegyszobor másolata perdült táncra előtte. Ehhez kapcsolódik egy anekdota, mely szerint az eleinte még szkeptikus apácafőnöknő, miután tudomást szerzett a táncoló szoborról, maga is imádkozott hozzá, háta megsegíti őket, és nyithatnak végre egy pékséget a zárdában. Csodálatos módon néhány nappal később érkezett is egy boríték egy ismeretlen adományozótól, benne 300 fonttal, és mellette egy rövid üzenettel: a sütödére.  

Ellen Organ és X. Piusz pápa (fotó: Wikipedia)

Ellen Organ és X. Piusz pápa (Fotó: Wikipedia)

A pár hónap alatt valóságos helyi hírességgé vált, és a szűkebb közönségben afféle földi szentként tisztelt kislány gyakran különös transzba került: ilyenkor állítólag személyesen Istennel társalgott, de hogy pontosan mit is közölt vele az Úr, azt nem árulta el az apácáknak. Alig múlt négy, amikor a nővérek unszolására a püspök engedélyezte számára a bérmálkozást, pár hónappal később – Nellie sokadszori kérésére – pedig elsőáldozhatott is, noha ennek abban az időben 10-14 év volt a korhatára. Innentől kezdve Isten katonájának hívta magát, ami meglehetősen erős kinyilatkoztatás egy négyéves gyerektől.

Azonban az egészségi állapota folyamatosan romlott. Bár soha nem panaszkodott, nyilvánvaló volt, hogy egyre elviselhetetlenebb fájdalmak gyötrik, és emellett előrehaladott gümőkórtól és súlyos fogszuvasodástól is szenvedett: ugyanakkor a beszámolók szerint szinte euforikus boldogságban és megelégedettségben várta a véget. 1908. február 8-án, fél évvel az ötödik születésnapja előtt hunyt el. A halálos ágyán – még egyszer utoljára – ismét látomása támadt: egy ideig követte a szemével a titokzatos jelenést, majd mosoly terült szét az arcán, elsírta magát, felnézett a plafonra, és csendben kiszenvedett.

A Prágai Kis Jézus szobra (fotó: Wikipedia)

A Prágai Kis Jézus szobra (Fotó: Wikipedia)

Nellie-t  a corki Szent József temetőben helyezték nyugalomra; mikor 18 hónappal később exhumálták, döbbenten vették tudomásul, hogy a teste és a ruhai nem mutatták a bomlás jeleit (hogy ez pontosan mit jelent, arról egy korábbi cikkünkben már hosszabban is írtunk). Híre hamarosan végigsöpört Európán, és eljutott egészen Őszentségéig, X. Piusz pápáig, ő pedig – alighanem Nellie Organ hatására – 1910-ben kiadta a Quam singulari kezdetű dekrétumot, amely kimondta, hogy a gyermekek már hétéves koruktól – amikor már képesek megkülönböztetni a szentáldozáshoz használt kenyeret a mindennapi kenyértől – részesülhetnek a szentáldozásban.

Bár Nellie személyével számos könyv és tanulmány foglalkozott, kultusza pedig még ma is élő, némileg meglepő módon soha nem avatták szentté. X. Piusz állítólag tervezte, ám 1914-ben bekövetkezett halála miatt erre végül nem került sor, és a Szentszék azóta sem foglalkozott az ügyével. Valószínűleg azért, mert túlságosan fiatal volt; 10-14 éves kor alatt ugyanis nemigen találni katolikus szenteket.

További érdekességek a katolikus egyházról:

kiemelt kép: Lambert/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top