nlc.hu
Szabadidő

26. Budapest Pride Fesztivál

„Van, ami fontosabb, mint a félelem” – megkezdődött a 26. Budapest Pride Fesztivál

Nagypál Orsi nyitóbeszédével megkezdődött az idei Budapest Pride.

Péntek este a hivatalos megnyitóval megkezdődött a 26. Budapest Pride Fesztivál. Az idei szlogen “Vedd vissza a jövőd!” rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus) adható válasz fontosságára.

Az est házigazdája, Hadas Kriszta újságíró, riporter, aki egy szivárványcsaládról készített dokumentumfilmje kapcsán fogalmazta meg a hazai politikai közbeszéd és jogi keretrendszer miatt érzett elégedetlenségét és dühét. „A 11 éves kisfiamhoz is szólok most, aki itt van a közönségben, hogy remélem ő is kiáll majd azokért, akiket bármilyen okból kirekesztenek. Tudnia kell, hogy ez nem bátorság kérdése, én nem forradalmár vagyok, hanem egy családanya a sok közül” – fogalmazott.

A szervezők szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak (Fotó: iStockphoto)

A szervezők szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak (Fotó: iStockphoto)

A fesztivált Nagypál Orsi forgatókönyvíró, rendező, a The PinUps együttes énekes-gitárosa nyitotta meg és először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy ő is az LMBTQ közösség tagja. Nagypál Orsi arról beszélt, hogy nincs időnk félni, bujkálni és hallgatásban élni.

Nem az a bátor, aki nem fél. Hanem aki a félelem ellenére is cselekszik, mert tudja, hogy van, ami fontosabb, mint a félelem

– emelte ki.

Az eseményen beszédet mondott Setét Jenő civil-polgárjogi aktivista, szociális munkás, az Idetartozunk Egyesület vezetője, aki a társadalmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem fontosságáról beszélt, amiben nem csak a szeretet, de az elnyomott csoportok közti szolidaritás is nélkülözhetetlen: „Hiszek abban, hogy amikor a romák emberi jogaiért küzdünk, akkor Magyarországot tesszük jobbá. Egy olyan Magyarországot szeretnék, ahol nem kell egy 13 éves roma fiatalembernek öngyilkosságot elkövetnie. Solt Ottilia szavai jutnak eszembe, hogy méltóságot mindenkinek. Talán még annyival egészíteném ki, hogy egyenlőséget mindenkinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top