nlc.hu
Szabadidő

A Stranger Things 5. évada

Minden, amit már most tudni lehet a Stranger Things 5. évadáról

Július 1-jén került fel a Netflixre a Stranger Things legutóbbi, 4. évadának két befejező része. A szezon látványos cliffhangerrel ért véget, ráadásul jó néhány kérdést függőben hagyott. Összegyűjtöttük, mit lehet tudni eddig a folytatásról.

Ami már egészen biztos, hiszen a sorozat készítői több nyilatkozatukban is egyértelművé tették: a Stranger Things 5. évada egyben az utolsó is lesz, lezárul tehát a történet. A Stranger Things-univerzumtól azonban vélhetőleg nem kell ezzel végleg elbúcsúznunk, ugyanis Matt és Ross Duffer már elhintették, hogy spin-offok készítését tervezik. Ezt támasztja alá az is, hogy nemrégiben bejelentették: megalapították az Upside Down Picturest, egy új produkciós céget, amelyen keresztül filmes és televíziós projekteket hoznak majd létre a Netflixszel. Hogy pontosan mely szereplők kaphatnak saját spin-offot, arról biztos információk egyelőre nincsenek, de a pletykák szerint elsősorban Eleven, valamint Steve és Dustin karakterei a legesélyesebbek erre.

Stranger Things

Jelenet a 4. évadból (Forrás: Profimedia/Netflix)

Mikor láthatjuk és milyen hosszú lesz?

A Duffer testvérek a Collider.com-nek adott exkluzív interjújukban elárulták: júliusi vakációjuk után augusztusban kezdik majd el írni az 5. évadot. A forgatás 2023-ban kezdődhet meg, és leghamarabb 2024-ben, de elképzelhető, hogy csak 2025-ben mutathatják be a záró évadot. Leszögezték, hogy nem szeretnék, ha a gyorsaság a minőség rovására menne, így nem fogják elkapkodni. 

Az 5. szezont a közel 13 órás 4. évadnál rövidebbre, de az 1. évadnál hosszabbra, összesen közelítőleg 10 órásra tervezik, 8, normál hosszúságú epizódban. Hozzátették ugyanakkor, hogy a 4. évad készítésének megkezdésekor is nagyjából ez volt a törekvésük, ám végül másképp alakult.

A binge watching híveinek viszont jó hír, hogy ha egyszer végre kijön, valószínűleg nem heti adagokban, hanem egyszerre kerül majd fel a Netflixre a teljes 5. évad. 

Szereplők, cselekmény és helyszín

Ahogy az előző Stranger Things évadok cselekménye között is eltelt némi idő – az 1. 1983 novemberében, a 2. 1984 októberében, a 3. az 1985. július 4-ét megelőző napokban, míg a 4. 1986 márciusában játszódik –, úgy az 5. évad is időben később folytatódik majd, mint ahol az előző véget ért, ami ezúttal nem néhány hónapos, hanem akár 2-3 éves ugrást is jelenthet. A Duffer testvérek azzal érvelnek eme megoldás mellett, hogy szeretnék a karakterek életkorát az őket megformáló színészek valós korához igazítani, hiszen míg a sztori szerint a „gyerek” szereplők 15-16 évesek, addig az őket alakító művészek 18-20 év körüliek már. Kérdés persze, hogy egy ilyen jelentős időbeli ugrás a történetvezetés szempontjából mennyire működhetne, különös tekintettel a 4. évad fináléjában látott cliffhangerre.

Dufferék a Collidernek adott interjúban elmondták azt is, hogy az 5. évad elsősorban Hawkinsban játszódik majd. A cselekménnyel kapcsolatban Matt Duffer a következőképp fogalmazott: „Will jelentős szerepet és hangsúlyt kap majd, igazából ez minden, amit elmondhatok róla. Kezdjük látni, hogy felnő, igazán. Ez több okból is kihívást jelent, amelyek közül néhány természetfeletti.” Ross Duffer hozzátette: több ponton, illetve karaktert illetően lesznek visszacsatolások az 1. évadhoz. Mindemellett Nancy, Steve és Jonathan szerelmi háromszöge is tartogat még fordulatokat, a szezon végére azonban ez a történetszál is minden bizonnyal lezárást kap.

Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Noah Schnapp, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Sadie Sink, David Harbour, Joe Keery, Natalia Dyer, Charlie Heaton, és Winona Ryder

Csapatfotó a 4. évad forgatásáról (Forrás: Profimedia/Netflix)

Az egyik legizgalmasabb kérdés az 5. évaddal kapcsolatban, hogy vajon mi lesz a 4. évad végén kómában fekvő Max sorsa, hiszen „technikailag” egyelőre életben van, tehát elképzelhető az is, hogy magához tér és felépül, mint ahogy az is, hogy a következő szezonban is kómában marad, esetleg addigra már nem lesz életben. „Nem tudom, merre tartunk, és Max milyen állapotban van – nyilatkozta a szerep megformálója, Sadie Sink a Vulture magazinnak. – Ugyanolyan izgatott vagyok, mint mindenki más, hogy megtudjam, hol van Max, és hogy van.  […] Nem úgy tért vissza, amilyen egykor volt, de még mindig van egy kis reménysugár. Amikor azonban Eleven újra keresi őt az űrben, nem találja. Szóval ki tudja, hol van és milyen állapotban.”

A 4. évad egyik legszimpatikusabb karaktere, Eddie Munson a cselekmény szerint hősiesen feláldozta magát, hogy elterelje a demobaták figyelmét és időt nyerjen a többiek számára a harcban, majd Dustin karjaiban lehelte ki a lelkét. A Duffer testvérek megerősítették, hogy a karakter valóban halott, már csak azért is, mivel ez volt számára az egyetlen logikus befejezés, a sztori szerint ugyanis a városlakók továbbra is sátánista gyilkosnak tartják, és ha túlélte volna az összecsapást, valószínűleg akkor is börtön várt volna rá. Igen ám, azonban az Eddie-rajongók mindebbe nem nyugodtak bele, olyannyira, hogy petíciót indítottak annak érdekében, hogy a karaktert valamiképpen hozzák vissza az 5. évadban. Az előző évadok cselekményét ismerve nem lenne példa nélkül való, ha egy már halottnak hitt szereplő visszatérne, tehát a petícióban megfogalmazott óhaj a legkevésbé sincs biztos kudarcra ítélve. 

Azt, hogy pontosan mi lesz a sorozat végkifejlete, jelenleg egyedül a Duffer testvérek tudják. „Tudjuk, mi a vége. Elképzelhető, hogy megváltozik, de valószínűtlennek tartom, mert ez egy olyan végkifejlet, amellyel kapcsolatban úgy érezzük, mindig is úgy éreztük, hogy helyes. És valahogy elkerülhetetlennek is tűnik. Aztán amikor kitalálod, azt mondod: Ó, igen, ennek feltétlenül így kell lennie” – nyilatkozta Matt Duffer az SFX magazinnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top