nlc.hu
Szabadidő

Vígjátékok a szilveszteri filmezéshez

Szilveszter otthon: 10 vígjáték, ha a négy fal között töltitek az év utolsó napját

Szilveszterkor szeretné mindenki jól érezni magát, attól függetlenül, hogy saját otthonában vagy máshol tölti az estét. Ilyenkor a televíziós csatornák is ennek megfelelően alakítják a programjukat, de ha ott esetleg nem találnátok olyan műsort, ami segítene megalapozni a hangulatot, összegyűjtöttünk néhány filmet a streamingszolgáltatók kínálatából.

Nemcsak streamingszolgáltatókból nincs hiány, hanem a kínálatukban elérhető vígjátékokból sem, legyen szó akár külföldi, akár magyar gyártású filmekről, és ugyan kevés olyan van, ami kifejezetten a szilveszterhez köthető – bár ilyet is ajánlunk majd – azért bőven találni olyat, ami elé december 31-én nyugodtan beülhetünk.  

Jelenet az Airplane! című filmből

Jelenet az Airplane! című filmből (Fotó: iMDb)

A világ legrosszabb embere – HBO Max

Joachim Trier filmje az egyik legújabb film a felsorolásunkban, alig egy éve mutatták be Magyarországon, és aki lemaradt volna a vetítésekről, most megnézheti az HBO Max kínálatában. Kollégánk még a hazai premier előtt, a  55. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában látta a filmet, ami szerinte a 21. század legjobb romantikus vígjátéka, és receptre kellene felírni. A világ legrosszabb embere Julie-ról szól, aki még mindig keresi a helyét a világban, legyen szó akár a magánéletről, akár a munkáról, mindeközben olyan döntéseket hoz, amivel hol a hozzá közelálló embernek, hol magának okoz fájdalmat, de tény, hogy az önismeret igencsak rögös út, és talán ezért is könnyű azonosulni a főszereplővel.

Airplane! – Netflix

Lehet, hogy van, akit meglep, de negyvenkét éve annak, hogy a mozikba került ez a paródiafilm, amit garantált, hogy a legtöbben egyetlen filmkockából is be tudnak azonosítani, és biztosan vannak olyanok, akik a mai napig szó szerint idéznek belőle. Nem csoda, ez egyike azoknak a vígjátékoknak, amikkel lépten-nyomon lehet találkozni, de amit ennek ellenére nem lehet megunni, a szilveszter remek alkalom arra, hogy újranézzük.

Alul semmi – Disney+

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!” Jelenleg is szerepel a Thália Színház repertoárjában az Alul semmi, vagyis Peter Cattaneo 1997-ben bemutatott filmjének színpadi változata. Maga a film, ami arról szól, hogy néhány sheffieldi férfi úgy dönt, anyagi helyzetükön férfi sztriptízzel próbálnak javítani, annak ellenére, hogy külső adottságaik nem éppen olyanok. mint a többi chippendale-é. A film megjelenése után rengeteg jelölést kapott, és hazavihette a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar-díjat, valamint a legjobb filmnek, a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat. 

BÚÉK – Prime Video

A Teljesen idegenek című olasz filmet több országban is újraforgatták, és Magyarország sem volt kivétel, 2018-októberében mutatták be itthon BÚÉK címmel. A rendező, Goda Krisztina először színházi darabként dolgozta volna fel a történetet, de végül másik utat kellett választania. „Elsősorban azáltal tettünk hozzá valamit, hogy továbbgondoltuk a film üzenetét. Míg az eredeti film azt üzente, hogy a teljes őszinteség romláshoz vezet, mi ezt kicsit tovább vittük azzal, hogy ugyan ez az állítás igaz, de csak részben. Bizonyos kapcsolatokat az őszinteség teljesen tönkretesz, más kapcsolatoknál pedig lehetőséget biztosíthat az újrakezdésre” – tette hozzá. És hogy pontosan miről is szól a film, adva van egy baráti társaság, akik egy közös vacsora során úgy döntenek, mindenkinek ki kell tennie az asztalra a telefonját, és minden érkező és kimenő üzenetet vagy telefonhívást megosztanak a többiekkel. 

Drakulics elvtárs – HBO Max

Felsorolásunkba bekerült egy másik hazai gyártású film is, a Drakulics elvtárs. A cím nagyjából mindent elárul, a történet a szocializmus világát idézi meg, igaz, egy kis túlvilági csavarral, ugyanis felmerül, hogy a külföldről hazatérő Fábián Béla esetleg vámpír, és Kádár János utasításba kapja, hogy szerezze meg tőle Leonyid Iljics Brezsnyevnek az örök élet titkát, különben baj lesz. És nem, természetesen nem egy horrorfilmről, hanem egy vígjátékról van szó. 

Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története – Netflix

Szilveszterkor nem nehéz esztrádműsorokra bukkanni, és kevés nagyobb zenés show-műsor van jelenleg a világon az Eurovíziós Dalfesztiválnál. Az egyetlen gond az, hogy azt nem az év utolsó napján rendezik meg. Sebaj, a hangulatot így is elő tudjuk hívni a Netflix 2020-ban bemutatott filmjének köszönhetően, amiben egyébként számos korábbi eurovíziós versenyző is feltűnik, sőt, a történet női főszereplőjének, Sigrit Ericksdóttirnak– akit egyébként Rachel McAdams alakít – énekhangja nem más, mint Molly Sandén, aki 2006-ban részt vett a Junior Eurovíziós Dalfesztiválon, később pedig többször is részt vett a dalfesztivál svédországi előválogatóján. 

Gyalog galopp – Netflix

Egy igazi klasszikus a Monty Python társulattól, amit negyvenöt éve mutattak be a magyar mozikban, és ami ugyan teljesen más humort képvisel, mint a korábban már említett és szintén az 1970-es években készült Airplane!, de az, hogy világszerte siker lett, azt mutatja, hogy bőven akadnak olyanok, akik igenis értékelik a brit humort, tegyük hozzá, teljes joggal. 

Hülyék Paradicsoma – Disney+ 

Lehet, hogy sokan kicsit lelombozónak tartják Mike Judge 2006-ban debütált vígjátékát, mert úgy érzik, az abszurd jövő, amit bemutat, sajnos az a jövő, ami ránk vár vagy legalábbis nagyon hasonlít rá, hogy ez egyfajta görbe tükör. De ezeket a gondolatokat elhessegetve azért lehet, hogy mégis őszintén tudunk kacagni azon, hogy milyen egy olyan világban élni, ahol a mai mércével mérve mindenki – nos – elég buta. 

Nagy durranás – Disney+

Az idei év egyik legnagyobb filmes durranása (!) a Top Gun folytatása volt Tom Cruise-zal a főszerepben, ezért nem tehettük meg, hogy a listánkból kihagyjuk az eredeti film paródiáját az 1990-es évekből, amiben azért más, akkoriban népszerű mozifilmeket is kifiguráznak. A Nagy durranást a Csupasz pisztoly-sorozat alkotógárdája jegyzi, és ezt le sem tagadhatnák.

Stúdió 666 – HBO Max

Idén mutatták be a Foo Fighters zenekar horrorvígjátékát, ami lehet, hogy valakinek megfeküdheti a gyomrát, de ha nincs olyan a társaságban, aki nem viseli jól, ha fröcsög a vér, szakadnak az inak, törnek a csontok, akkor érdemes tenni vele egy próbát. Pluszpont lehet, hogy nemcsak a zenekar tagjai tűnnek fel (egy idő után pedig el a filmben), hanem többek között a hihetetlenül népszerű Wednesday című sorozat főszereplője, Jenna Ortega is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top