nlc.hu
Szabadidő

Rémálmokat okozhat, ha így alszunk

Megterheli a szívet, és rémálmokat is okozhat ha ebben a testhelyzetben alszol

A szakértők szerint rengeteg mindent megmutathat a személyiségünkről az, hogy az ágy melyik oldalán alszunk. Sőt, a rémálmokról is mondtak néhány érdekeset.

Bár sokan ösztönösen az ágy jobb vagy bal oldala felé indulunk lefekvéskor, és igazán bele sem gondolunk, hogy az ágy melyik oldalán hajtjuk álomra a fejüket, mégis sok mindent elárulhat rólunk ez a választás.

Nem mindegy, hogy melyik oldalon és milyen pózban hajtjuk álomra a fejünket (Fotó: Getty Images)

Nem mindegy, hogy melyik oldalon és milyen pózban hajtjuk álomra a fejünket (Fotó: Getty Images)

Jobb vagy bal oldal?

A OnePoll által készített tanulmányban kétezer amerikait kérdeztek meg arról, hogy az ágy melyik oldalán alszanak, és hogyan írnák le a személyiségüket. Így kapták meg azt az eredményt, amely sokak számára megdöbbentő lehet. Az ágy két oldalát a fejtámla felé fordulva határozták meg.

A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik a bal oldalon alszanak, nagyobb valószínűséggel számoltak be olyan tulajdonságokról, amelyek a pozitívabb karaktertípusokhoz tartoznak: vidámnak és fantáziadúsnak írták le magukat. A jobb oldalon alvók inkább pesszimistábbak voltak, ugyanakkor több pénzt is hoztak haza a konyhára, mint a bal oldalon fekvő társaik. Az anyagi megbecsülés ellenére azonban kevésbé voltak elégedettek a munkájukkal, mint azok, akik a másik oldalt választották pihenőhelyüknek. A jobb oldalon alvóknak bár lehet, hogy egy fokkal pesszimistább az életfelfogásuk, jobban fel is vannak készülve a negatív és váratlan forgatókönyvekre.

Bár azt gondolhatnánk, hogy az ágy két oldalának kiválasztásánál inkább az lehet a döntő faktor, hogy hol helyezkedik az ablak a szobában, vagy kinek kell felkelnie előbb, a szakértők szerint a választásunkat sok esetben az agyunk két oldalának eltérő aktivitása is befolyásolhatja. A férfiak egyébként gyakrabban választják a jobb oldalt maguknak, ha tehetik, míg a nők fele-fele arányban oszlanak el a jobb és a bal oldal között.

Mitől jönnek a rémálmok?

Köztudott, hogy az, hogy milyen helyzetben pihenünk, hatással lehet az alvásunk minőségére. Az álomszakértő szerint, ha rossz testhelyzetben alszunk az jobban megterhelheti a szívet, így nagyobb eséllyel álmodhatunk rosszat és kelhetünk reggel fejfájással. A Sleep and Hypnosis folyóiratban megjelent tanulmány szerint azokra, akik a bal oldalukra fordulva alszanak, 41 százalékkal nagyobb eséllyel törnek rá rémálmok, míg a jobb oldalon alvók esetében ez csak 15 százalék.

Ha jobban belegondolunk, ez érthető is, ugyanis a bal oldalunkon való alvás nagyobb terhet ró a szívünkre. Nem kell azonban rögtön megijednünk, ha inkább ebben a pozícióban szeretjük álomra hajtani a fejünket, egy egészséges szívben ugyanis semmilyen egészségügyi problémát nem okozhat, ha így pihenjük végig az éjszakát. Azoknál azonban, akiknek szívbetegsége vagy szívelégtelensége van, ez az alvó pozíció gyakran kellemetlen érzést okozhat.

Ha hanyatt fekve alszunk, szintén hamarabb lehetnek rémálmaink. A háton fekvés ugyanis légzési nehézségeket okozhat, a levegő hiánya miatt pedig gyakrabban lehetnek üldözéses, fulladásos álmaink. Szintén nincs szerencséjük a hasukon alvóknak sem, akik szintén fokozottabban ki vannak téve a rossz álmoknak. Ők azonban még egy fokkal jobban járhatnak, ugyanis az ebben a pozícióban alvóknál jelentkezhetnek leggyakrabban erotikus álmok is.

Bár fontos tudnunk, hogy mely testhelyzeteket igyekezzünk kerülni, amikor pihentető alvásról van szó, nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a saját kényelmünk biztosítása a legfontosabb, amikor este álomra hajtjuk a fejünket. Ha úgy érezzük, hogy nem tudnánk jól aludni egy másik alvó pózban, ne erőltessük a váltást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top