Szépüljünk

Mi micsoda az ásványi anyagok közt?

Elõszeretettel hajtogatjuk, hogy fontos a jód, meg a kalcium a szervezet számára, de azt nem mindig tudjuk, pontosan mi mire is jó.





Kalcium

Felépíti és karbantartja a csontokat és a fogakat, szabályozza a szívritmust, enyhíti az álmatlanság tüneteit, szabályozza a sejtfalakon keresztül történő anyagok áramlását, elősegíti a megfelelő véralvadást, biztosítja a megfelelő ideg-és izomműködést, csökkenti a magas vérnyomást, fontos szerepet játszik a veseműködés normalizálásában, a legújabb kutatások szerint alkalmas a vastagbélrák megelőzésére, és nem utolsó sorban csökkenti a vér koleszterin szintjét. A kalciumhiány tünetei: végtagokban jelentkező izomgörcs, csontritkulás, hát- és lábgörcs, csonttörés, angolkór, fejlődési rendellenességek, oszteoporózis, fogszuvasodás, fáradékonyság.

• Kalcium legnagyobb mennyiségben a tejtermékekben található, emellett zöldségekben, konzerv szardíniában, tofuban.


Jód





Elősegíti a pajzsmirigy megfelelő működését, szabályozza a szervezet energiatermelését, az anyagcsere serkentése révén előmozdítja a felesleges zsírok elégetését a szervezetben, és végül a megfelelő pajzsmirigy működés biztosítása révén kihat a haj, a bőr és a fogak állapotára. A jódhiány tünetei: a pajzsmirigy megnövekedése, a szellemi kapacitás csökkenése, a haj és a bőr kiszáradása, a mirigyek túlterheltsége, a fizikai teljesítőképesség gyengülése.

• Jód bevitelére a jódozott só tökéletesen megfelel. Emellett a tengeri halak többsége is gazdag jódban.







Foszfor

Felelős az ép, erős csontozatért és fogakért, biztosítja a megfelelő ideg-és izomműködést.

• A tej, a tejtermékek, a kenyér a vörös húsok és a szárnyasok valamennyien kitűnő foszfor “lelőhelyek”.



Réz






Elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, részt vesz számos enzimtermelő folyamatban.

• A kagylók, a máj, a kenyér, gabonatermékek, zöldségek, magvak mind tartalmaznak elegendő rezet.






Szelén


Elősegíti az E vitamin megkötését a szervezetben.

• Legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati belsőségekben, a fokhagymában, a szárnyasok húsában és a vörös húsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek – elsősorban a vaj -, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.


Cink 





Az inzulin egyik összetevője, nélkülözhetetlen a megfelelő vércukorszint fenntartásához, továbbá szükséges a megfelelő ízleléshez és halláshoz, fontos szerepet játszik a sérülések begyógyulásánál és az enzimek aktiválásakor.

• Cinkhez számos forrásból hozzájuthatunk: a hús, és hústermékek, tej és tejtermékek, kenyér és más gabonafélék, tojás, hüvelyesek, olajos magvak tartalmaznak cinket.






Kálium

Fenntartja a szervezet folyadék-egyensúlyát, a megfelelő szívritmust és idegműködést.

• Kálium zöldségekben, burgonyában, gyümölcsökben, kenyérben, halban, tejben, olajos magvakban található.







Magnézium


Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében, hozzájárul a fogak és a fogíny épségéhez.

• Gabonamagvak, zöldségek, tej, hús, tonhal, burgonya, banán, olajos magvak, és élesztő mind jó magnéziukmforrás.


Játssz és nyerj és értékes Amodent csomagot!
A játék >>




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top