nlc.hu
Szépüljünk
Rakoncátlan tincsek

Rakoncátlan tincsek

Hosszú percekig fáradozol reggel a tükör elõtt, hogy össze-vissza kunkorodó, kusza tincseidbõl frizurát varázsolj? Néhány ügyes trükkel hajadat rendezetté és kezelhetõvé teheted.

A nem kifejezetten göndör, de nem is egyenes haj nehezen kezelhető, mert a tincsek igyekeznek önálló életet élni. Genetikai adottság, hogy a vékony szálú, sűrű és gubancolódó, vagy éppen az erős szálú, lazán hullámos, esetleg már majdnem göndör fürtök teszik frizuránkat rendezetlenné.

Óvatosan a samponnal!

A makrancos haj sajátossága, hogy száraz, ezért érdemes kerülni az erős tisztító hatású samponokat, mert szárítanak és roncsolnak. Válasszunk gyengébb, enyhén savas kémhatású samponokat. A kifejezetten kócolódó hajra ajánlott samponok lágyabbá és kezelhetőbbé teszik a fürtöket.

Masszírozd a fejbőrt!

Minden hajmosás után, még vizesen masszírozzuk fejbőrünket ujjbegyünkkel, körkörös mozdulatokkal, 3-5 percen keresztül. Ezzel javíthatjuk a hajhagymák vérellátását, és a szálak lazábbá, engedelmesebbé válnak.

Ápold gondosan!

A merev, nehezen kezelhető haj meghálálja a törődést. Mivel ez a hajtípus szárazabb, érdemes minden hajmosásnál balzsamot használnunk, és azt a vizes hajba belefésülnünk. Ne spóroljunk vele, mert hatóanyagai engedelmességre késztetik a kunkorodó tincseket. Puhává, simává varázsolják a hajat a száraz és nedves hajra egyaránt alkalmazható hajsimító krémek, valamint a hajkiegyenesítő tejek is.

Természetes hajápolók

• Jojobaolaj: Használhatjuk samponba cseppentve, vagy pakolásként: langyos olajjal kenjük át a hajszálakat, tegyünk rá fóliát és törölközőt, tartsuk melegen 30 percig, majd mossunk hajat. Pótolja a haj nedvességét, rugalmassá és engedelmessé téve azt.
• Nyírfaleveles hajöblítő: 1/3 csészényi nyírfalevelet öntsünk le 2,5 dl forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Majd szűrjük le, és miután langyosra hűlt, öblítsük át vele hajunkat a hajmosás végén. Puhává, csillogóvá és kezelhetővé teszi a hajat, de egyben sötétítheti is, ezért a szőkék óvatosan használják.
• Ginzenges hajöblítő: Pótolja a száraz haj elvesztett nedvességét, és rugalmassá, fényessé teszi. Elkészítése megegyezik a nyírfaleveles hajöblítőével.

Finoman töröld át!

A hullámos hajat ne dörzsöljük mosás után, mert még hullámosabb lesz, másrészt a száraz haj könnyebben törik. Rázzuk ki belőle a vizet, vagy óvatosan töröljük át, fésüljük ki vizesen, majd szárítsuk meg a fejbőrt, a hajat pedig lehetőleg hagyjuk magától megszáradni.

Használj hajzselét!

Hatékonyabb, ha hajhab és lakk helyett vízzel higított hajzselével kenjük be nedves hajunkat száradás előtt.

Formázd hideg levegővel!

A kócolodó, nehezen engedelmeskedő hajat könnyebb hideg levegővel formázni. A félig száraz, kifelé kunkorodó tincseket óvatosan húzzuk át néhányszor körkefével, és hűvös levegővel szárítsuk meg.

Óvatosan a hajvasalóval!

A rakoncátlan tincsek kiegyenesítésére megoldás lehet a hajvasaló. Hátránya azonban, hogy rövid ideig hat, és akár a dauer, roncsolja a hajat.

Fogyassz sok fehérjét és folyadékot!

A kócolódó, makrancos frizura nagyobb mennyiségben tartalmazza a haj fehérje alapú építőkövét, a keratint. Azért, hogy az ilyen típusú haj egészséges és kezelhető legyen, nagyon fontos, hogy elegendő fehérjét fogyasszunk, így szervezetünknek lesz miből gazdálkodnia a haj építéséhez. A sok folyadékkal pedig belsőleg hidratálhatjuk a szárazabb hajat, megelőzve a töredezését.

Milyen frizura előnyös?

Mind a vékony szálú, sűrű, göndörödő, mind az erős szálú, hullámos haj jellemzője, hogy a fejtől eláll. Ezért mindkét esetben érdemes átmenetes frizurát választani. A bátrabbak megpróbálkozhatnak a fejtetőn levő tincsek melíroztatásával is, mert a világos haj optikailag korrigálja a kócolódó, rendezetlennek tűnő hajat.

Nekünk bevált:

Sunsilk Hajsimító sampon, balzsam és krém
L’Oréal Professional Liss Control hajkisimító krémzselé
Paul Mitchell Hajkiegyenesítő sampon és balzsam

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top