Szépüljünk

Sminkelj, mint egy profi! – Ragadj ecsetet!

Ecset nélkül nem lehet sminkelni. Kételkedsz? Gondolj a szemhéjtusra vagy a körömlakkra. Ám a szemhéjfestéked, a pirosítód és a rúzsod is szebben mutat, ha pemzlit fogsz a kezedbe.

Nincs alternatíva?!

Így ápold a sminkecsetedet:

  • Finom samponnal, langyos vízben mosd át rendszeresen.
  • Hagyd magától megszáradni, a meleg hatására sérülhetnek a szőrszálak.
  • Ha állítva tárolod, akkor mindig a nyelén támaszkodjon, a fej ne deformálódjon.
  • Óvd a szennyeződésektől.

Sok sminkestől halljuk, hogy jobban szeret az ujjával dolgozni, ha erről vagy arról van szó, ám egyik sem mondja, hogy egyáltalán nem használ ecsetet. Olyannyira ragaszkodnak a festőszerszámaikhoz, hogy kisebb vagyonokat költenek a beszerzésükre, és még a széltől is óvják őket. Speciális ecsettárolójuk van, amelyben minden ecset külön-külön kis zsebben lapul. Érdemes tanulni tőlük: szerezzük be a számukra nélkülözhetetlen darabokat, és kellő alapossággal tartsuk őket rendben.

A fő ecsetbeszerzési helyek a drogériák. Szerencsére ma már a legtöbbjük az elvárhatóhoz közeli választékkal (tudjuk, bár ilyenkor kicsit sajnáljuk, hogy ez nem Amerika), kellő készlettel rendelkezik a sminkeléshez nélkülözhetetlen kellékekből is. Az persze bosszantó, hogy néhol még nincs kibontott „teszter”, márpedig az ecsetet is ki kell próbálni, de erről majd később. A profi sminkeket is árusító szaküzletekben és a sminkecsetszaküzletben (bizony, van ilyen) már lenyűgöző a választék, és ezeken a helyeken segítséget is kapunk az alaposan felkészült eladóktól.

A jó ecset nem olcsó, bár itt is igaz, hogy az úgynevezett saját márkás termékeket kedvezőbb áron vehetjük meg. Kellő gondosság mellett egy-egy festőszerszám évekig kiszolgál bennünket, így itt is érdemes figyelni a minőségre.

 

Milyen a jó ecset?

  1. Valódi szőrből készül. Allergiások (és fanatikus állatvédők) számára persze léteznek műszálas ecsetek is, nekik mindenképpen ilyet kell beszerezniük.
  2. Kellően tömött. A pontos vonalvezetéshez sűrű, erős, kicsit rövidebb szálak kellenek, míg a finom simításokhoz lágyak, de mindenképpen szorosan kell a szálaknak egymás mellé simulniuk.
  3. Formázott. Tompára, gömbölyűre, ferdére, laposra, tollhegy vagy legyező alakúra.
  4. Kézre áll. Ahogyan egy tollnál sem mindegy a tollszár vastagsága, az ecsetre is igaz, hogy akkor tudsz majd szépen dolgozni vele, ha a kezedbe simul. Az igazi profi ecsetek nyele festett fából készül, a fém- vagy műanyag nyelűek jóval olcsóbbak.
    Ragadj ecsetet!

Ki kell próbálnod a vásárlás előtt:

  • Simíts vele végig a kézfejeden, hogy jól illeszkedik-e a bőrhöz, és érezd az erősségét.
  • Húzogasd meg a szálakat, így meggyőződhetsz arról, hogy nem potyognak-e.
  • Tartsd szemmagasságban magad elé, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e kilógó szálak.
  • Fogd úgy, ahogy sminkelnél vele, ekkor érzed, hogy megfelelően simul-e a kezedbe.
  • Gondold át, hogy otthoni használatra vagy neszesszerbe szánod. Ha állandóan hordani szeretnéd, akkor rövidebb nyelűt válassz, és olyat, aminek van „sapkája”, amely védi a deformálódástól és a szennyeződésektől.

 

Szinte nélkülözhetetlenek:

Arcpír- vagy bronzosítóecset: Tömött, gömb vagy félgömb alakú, legalább 3 centiméter átmérőjű, és jó, ha a sörték hossza is legalább ekkora. Ferde is lehet, így könnyebb vele követni az arccsont ívét.

Ajakecset: Kicsi (1 centiméter vagy kisebb) fejű ecset, tömör, lapított. Az élénk színű rúzsokat csak ezzel tudod szépen felvinni, pontosan követve a szád vonalát.

Korrektorecset: Kicsi, merev sörték, lapos, szögletes fej, hogy apró adagokkal lehessen dolgozni, mindenhova odaférjen. Mindenképpen ennek a segítségével vidd fel a korrektort, még ha utána az ujjaddal is ütögeted a bőrbe a festéket.

 

Ragadj ecsetet!

 

Jó, ha kéznél vannak:

Szemhéjecset: Több méretben is létezik, attól függően válassz, hogy a szemhéj egészén szeretnéd a festéket eloszlatni, vagy inkább csak árnyalni vele a pillák tövénél. Lehet kerek fejű vagy enyhén lapított. Lágyabban lehet velük eldolgozni a púderes festéket, szebben lehet felvinni egymásra a rétegeket, és az árnyalatok összedolgozását is megkönnyítik.

Púderecset: Nagy, széles fejű, hosszú sörtékkel. Nem jó az sem, ha nem elég laza, mert nem teríti szépen a púdert, ám ne legyen túl tömött se, mert nem lehet lerázni róla a por feleslegét.

Alapozóecset: Közepes, lapított, de határozottan tömött, ívesre formált. A krémes alapozót gyönyörűen teríti el az arcon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top