9 + 1 szám 2019-ből

Nehéz, de szép évet zártunk az nlc.-nél. 2019-et még NLCaféként kezdtük, de 2020-ba már nlc.-ként léptünk, lett új logónk, bögrénk, url-ünk, írtunk egy csomó cikket, átéltünk néhány főbűnt, és vadiúj szerepben is kipróbáltuk magunkat. Jöjjön rendhagyó évértékelőnk.

2010 júniusában kerültem az nlc.-hez, és egészen biztos vagyok benne, hogy a tavalyi volt az oldal eddigi legmozgalmasabb éve. Hullámvasút volt 2019 az elejétől a végéig, egy olyan vidámparkban, ahol reggel még az óriáskereket üzemelteted, délután pedig arra eszmélsz, hogy a zsetont osztod a dodzsem mellett. Jöjjenek a nem is annyira száraz tények és számok.

Egészen pontosan ennyi cikket közöltünk ebben az évben. Ebben benne vannak a hagyományos időjárás-jelentések és a sokak által reggeli kávé helyett fogyasztott horoszkópok is, de írtunk emellett szocioanyagokat, megvédtük a nők jogait, és bebizonyítottuk, hogy szórakoztatni is tudunk interjúkkal vagy filmkritikákkal. Ehhez az anyagmennyiséghez pedig több mint 79 millió leütésre volt szükség, amit nem robotoknak, hanem a munkatársainknak köszönhetünk.

Nehéz volt, de szigorúnak kell lenni: kiválasztottuk az öt kedvenc cikkünket 2019-ből. Íme a gyűjtés.

  • Gáspár Beával készült interjúnk körbejárta a sajtót, sokan idéztek belőle egy nagyon egyszerű ok miatt: elképesztően jól sikerült. Ahogy olvastuk, hallottuk Bea asszony hangját, és ettől olyan szuper az egész.
  • Aztán ott volt Ferenc pápa erdélyi látogatása is, amiről egy helyszíni beszámolóval emlékeztünk meg, nem is akármilyennel. Aki elolvassa, jobban vágyik rá, hogy élőben hallgathassa a pápát, mint egy Rolling Stones-koncertre, pedig az sem lehet rossz.
  • A pápa után jöjjön egy igazi női téma: szépségápolás, de most kivételesen az nlc.-s pasik tolmácsolásában, akik egy furcsa, de annál szórakoztatóbb videóban ismerkedtek meg a legkülönösebb kencékkel. Minden perce kincs…
  • Tavaly is kiálltunk a nekünk fontos ügyek mellett, mert hiszünk abban, hogy mindenkit meg kell védeni, aki magát nem tudja, vagy egyszerűen csak elfáradt abban, hogy folyamatosan visszaverje a támadásokat. Erről is szól annak a hajléktalan nőnek az elbeszélése, aki csak nekünk mesélt arról, hogy mit is érez a mindennapokban.
  • És nekünk szólalt meg a májusban elsüllyedt Hableány kapitányának lánya is, aki őszintén beszélt a tavasszal átélt borzalmakról.

Ha az ember csak ezt az öt, egyébként nagyon nehezen kiválasztott anyagot nézi végig, pontos képet kap arról, mennyire szerteágazó is az nlc: olyan, mint egy igazi nő, aki egyszerre érzékeny, gondoskodó, és szükség szerint vicces vagy türelmes. A büszkeség az a szó, ami eszembe jut, ha átnézzük a 2019-ben írt cikkeinket.

Fontos szám ez nekünk – egyrészt azért, mert valami olyat jelképez, amit eddig nem csináltunk, másrészt pedig azért, mert nagyon távoli vizekre eveztünk, amikor a Margó fesztivállal összebútorozva megszerveztük első közös konferenciánkat Félnap a holnapért címmel. Beszélgettünk klímaváltozásról, párkapcsolatokról, és aki ott volt, azt is megtudhatta, hogy mi köze a számokhoz Milos Formannak. Ugye, hogy idén sem hagyjátok ki?

Boldog szülinapot, nlc! Nagykorú lett a site, és a szülinapjára kapott egy nagyon menő aloldalt, ahol beszéltek régi főszerkesztők, mostani munkatársak, és olyanok is, akik napi szinten dolgoznak az oldallal. A mikrosite-ot végiggörgetve látszik, hogy mozgalmas évek állnak mögöttünk, és 18 év az internet világában tényleg egy emberöltőnek számít.

Ha a kutyaéveket hetesével léptetjük, akkor a netes szülinapokat legalább kilenccel érdemes megszorozni: aki ebben a világban él, az tudja, hogy errefelé nincs megállás, nincs pihenés, itt vér helyett online-nak kell folynia az erekben. Ez kell ahhoz, hogy az nlc. piacvezető tudjon maradni még akkor is, ha az állandóan változó körülmények nehéz helyzeteket teremtenek.

Az nlc. a 18. szülinapjára nemcsak egy site-ot kapott, hanem egy konferenciát is. Immár negyedik alkalommal rendeztük meg Mire kattan a nő? című szakmai fórumunkat, ahol Ráskó Eszter bemelegítője után beszéltünk aktuális hirdetési trendekről, google-ös keresési szokásokról, és Kánya Katának köszönhetően a párkeresési nehézségeket is kiveséztük. Jó nap volt, idén ezt is folytatjuk.

Elképesztően magas szám, de jobb, ha tudjátok, hogy ennyi percet töltöttetek nálunk az elmúlt évben, és mindez több mint 205 millió látogatást generált. Azt hiszem, innentől kezdve kijelenthetjük, hogy 2019-et együtt töltöttük – jóban-rosszban. Mert persze kár lenne elhallgatni: ha valami nem tetszik nektek, azonnal jelzitek, ha hibázunk, záporoznak a levelek, ha megosztó témát dolgozunk fel, ömlenek a kommentek, és ez így is van jól. Idén is tartsátok meg jó szokásotokat!

Ez a szemmel is jól látható szám azt mutatja, hogy hány megtekintést ért el a legnézettebb videónk. A munkácsi gyermekkórház speciális osztályát mutattuk be az anyagban, ahol egy kis csapat gondoskodik elképesztően rossz körülmények között az ottfelejtett gyerekekről. És ha már számok, jöjjön még egy büszkeség: a videó nyomán 30 millió forint értékben küldtetek adományokat a kórháznak a világ minden részéről, hogy segítsetek, és nektek hála annyi pénzt sikerült összegyűjteni, hogy az osztály több főállású gondozónőt is fel tudott venni a gyerekek mellé, hogy a napi gyógyszeradag mellé ölelés is járjon. Büszkék vagyunk rátok!

Ez nálunk a főbűnök száma: elhatároztuk, hogy feldolgozzuk az általunk leggyakrabban elkövetett hétköznapi bűnöket, és ha feloldozást nem is adunk, legalább kibeszéljük a dolgokat. Halogattunk, féltékenykedtünk, paráználkodtunk és pazaroltunk is, és ez még csak a kezdet: 2020-ban folytatódik a sorozat.

Ennyi ajándékcsomagot adtunk át tavaly karácsonykor a nevetekben a csepeli Olajág Idősek Otthonában. 335 nyugdíjasnak szereztetek ezzel örömet – jó érzés látni, hogy ekkora erő van az olvasói bázisunkban. Fontos kampány volt ez, mert nem lehet eleget beszélni arról, hogy a segítség nem ismer életkort, és nem feledkezhetünk el az idősekről sem.

Ennyiszer osztottatok meg nlc.-s cikkeket 2019-ben, ami azt jelenti, hogy szinte nem lehetett kikerülni minket tavaly, mert ami igazán felkeltette az érdeklődéseteket nálunk, annak a Facebook-falatokon hírét is adtátok. Köszönjük, idén folytatjuk!