Szabadidő

Kung Fu Panda, indul a pandalírozás

A nyár, és nem túlzás azt állítani, hogy az év legnépszerűbb fickója Po, a kissé esetlen, ám hatalmas lelkesedésű panda, aki bebizonyítja, hogy nem csak a lelke mélyén igazi kungfuharcos. Ha kell, új stílust teremt, és bárkivel szembeszáll.

Szerelem első látásra

Meglátni és megszeretni. Nem tartott tovább, hogy szívembe zárjam a nagydarab és mókás pandamackót, Pót. Elég volt egy trailer, utána pedig hónapokig izgultam, nehogy a film alulmúlja az előzetest. Kár volt aggódnom! Po ügyesen csetlik-botlik be a híres mesehősök csarnokába, és azonnal méltó helyére, Shrek és a Szörny Rt. Sullyja mellé kerül. Letaszíthatatlanul. Póban megvan minden, amit egy (mese)hősben szeretünk. Kissé esetlen, de nagyon lelkes, és nem kisebb álmot kerget, mint hogy kungfuharcos legyen. Vicces nadrággal és még viccesebb arcberendezéssel rendelkezik, világlátása – a legfinomabb kifejezésekkel élve is – igencsak sajátságos.

 

A történet, és ami mögötte van

Po életének nagy álma, hogy kungfuharcos legyen, ugyanannyi realitással bír, mint amikor egy kisgyerek kijelenti, hogy ő bizony űrhajós lesz, ráadásul Po testalkata nem éppen harcművészetre termett. Egy nap azonban váratlanul irtózatos feladat előtt találja magát – álmai kapujában és egyben a kungfuszentélyben, hogy megvédje a világot a gonosz hóleopárdtól, Tai Lungtól. Az Őrjöngő Ötös csapatba sehogyan sem illő hatodik tag lesz, és Shifu mesternek – mint a legtöbb kungfumesternek – külön edzésmódszert kell kidolgoznia az ételek iránt hatalmas, a mozgás iránt viszont kevés érdeklődést mutató tohonya panda számára. A híres és legendás Őrjöngő Ötös tagjai a kungfustílusok képviselői. Az alkotók nem bonyolították túl, az egyes kungfustílusokat az az állat képviseli, amelyről a nevét kapta. Így az Őrjöngő Ötös tagjai: Tigris, Daru, Sáska, Vipera és a Majom. Pandastílusról eddig nem hallottunk, de a pandalírozás innentől az aktív szókincs részévé válik.


Szép-szép, de kicsit félelmetes

A mesék történetszövése és a főhős jellemfejlődése az elmúlt évtizedekben nem sokat változott. A Kung Fu Panda ráadásul még a sablonosabb mesék közé is tartozik (a János vitéz is fordulatosabb nála), eredetiségét csak a harcművészet köré szerveződő története és a nagyon mókás poénok jelentik. Szerencsére az utóbbiakból a legjobbat kapjuk. Ezenkívül a mesefilmben van minden, mint a kínai piacon: egy kis tao, egy kis nagyjátékfilmeket megszégyenítő harcjelenet, sőt még a kínai fröccsöntött, trendi játékokra is van benne utalás. A Kung Fu Panda képes önmaga karikatúrája is lenni, éppen ezért kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató.


Fontos figyelmeztetés!

Bár dívik késve érkezni a vetítésre, és a vége főcím első betűinek megjelenésekor menekülésszerűen távozni a moziból, a Kung Fu Panda az első pillanattól az utolsóig tartogat meglepetéseket. Kár lenne bármelyikről lemaradni. Szakértőknek és műkedvelőknek a mozi nyitó képsora lesz igazi csemege: nemcsak a történet, de az animációs technika is a távol-keleti kultúrát idézi. De a Kung Fu Pandára akkor sem lesz panaszunk, amikor a mozi átvált 3D-re: alaposan kidolgozott karaktereket, valósághű animációkat, színpompás háttereket láthatunk. Modern, magas színvonalú mese egy ősi sportról és egy hatalmas szívű, esetlen pandamaciról. (Ezután már csak a DVD-megjelenést várom, a kimaradt jelenetekkel és a kulisszatitkokkal.)

 

Kung Fu Panda mesekönyvben is

Először a filmet, csak utána a könyvet. Fontos betartani! A könyv cselekménye megegyezik a filmével, és bár sejthető a mese vége, kár előre lelőni a poént. A mesekönyv önmagában egy nagyon egyszerű, sablonos történet – akárcsak a film gerince –, amelyből kimaradtak a film legjobb poénjai, mégis jó nézegetni. A rajzok remekek, és egyben mérföldkövek, előhívják a filmélményt, és a fejekben újra meg újra lejátszódik a film. Sőt, azok a poénok is eszünkbe jutnak, amelyeket a filmben hallottunk, és nagyon meg akartunk jegyezni, viszont később mégis kiestek.

Egmont Kiadó, 1999 Ft

Eredeti cím: Kung Fu Panda

Rendezte: John Stevenson és Mark Osborne

Magyar hangok:
Po: Gáspár András

Majom: Kassai Károly

Vipera: Kökényessi Ági

Daru: Bor László

Sáska: Szabó Máté

Tigris: Orosz Helga

Shifu: Tahi Tóth László

Tai Lung: Kőszegi Ákos

Forgalmazza a UIP Duna Film

Tipp: még több képet nézegethetsz Póról és barátairól képgalériánkban! »

Panda.lap.hu »
Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top