Sztárok

Fábry Sándor vécéket zsûrizett

Fábry Sándor humorista egy trónra ült. Vagyis inkább szavazott. Magyarországon elõször rendeztek vécétörténeti kiállítást, a zsûrielnöki pozíciót a showman vállalta el.

A toalettek történetének, technológiai és esztétikai fejlődésének, valamint a higiéniás kultúra változásainak, kultúrtörténeti vonatkozásainak a nagyközönség számára való bemutatását nemcsak a téma különlegessége, hanem emberközelisége is vonzóvá, érdekessé teszi. Mindenki szívesen foglalkozik régmúlt korok emberi szokásaival, izgalmas, ha betekintést nyerhetünk egy „intimnek” tartott szférába.

Te hova jársz?





Mindenki – sőt minden nemzet – jól ismeri a mondást: „ahová a király is gyalog jár”, azt azonban kevesen tudják, hogy melyik király milyen helyre is járt. Az angolok és az olaszok gyűrve, míg mi, magyarok általában hajtogatva használjuk a toalettpapírt a nagydolog után. Ez volt a legfőbb mondanivalója a Fábry Sándor zsűrielnök vezetésével tartott vécéművészeti megnyitónak. De a kiállításon a történeti bemutatón kívül láthatsz ötletes csészéket és kitakart szemű Krisztust is.

Fábry Sándor mint fő dizájnguru a tőle megszokott művészi szakértelemmel fogott bele a pályamunkák értékelésébe. Nem véletlen, hogy őt hívták meg a zsűri elnökének, hiszen műsoraiban többször hallhattad tőle eme intim pillanatok témakörének feszegetését, ráadásul a dizájn is az érdeklődési körébe tartozik.
– Én nagyon örültem és nagyon fontosnak tartottam; bizonyos felmérések szerint három évünket töltjük ott, ahova a király is gyalog jár – mondta a humorista, aki azt is elárulta, hogy számára milyen a legmegfelelőbb toalett. – Hát egy fontos dolog van, hogy lehessen benne újságot olvasni. Az enyém sajnos egy régi ház, én sajnos attól szenvedek, a vécém, az sajnos rövid, ezért csak hetilapokat olvasok.

Művészi mellékhelyiségek

A legkisebb helyiség kultúrtörténeti emlékeit, fejedelmi illemhelyeket, csészéket, unaloműző papírokat és kortárs képzőművészek alkotásait tekintheted meg a vécékiállításon. A tárlaton szinte minden olyan eszközt megtekinthetsz, amelynek köze van a toaletthasználathoz: vécécsészéket, piszoárokat, valamint a tisztálkodás és törlés különféle alkalmatosságait. A kiállítás apropóját egy májusban meghirdetett képzőművészeti és dizájnpályázat adta, amelyre fiatal, tehetséges formatervezők és képzőművészek küldhették be munkáikat. A zsűri – amelynek Fábry Sándor show-manen kívül tagja volt többek között Rózsa Miklós művészettörténész, Szurcsik József képzőművész – a képzőművész kategóriában Bondor Csilla Árnyékszék című alkotását, a formatervező kategóriában pedig Czifra András levél formájú toalettjét tartotta a legjobbnak.











Nem csak nálunk dívik


Legutóbb például Bécsben volt egy hasonló jellegű esemény, ahol egy nagyon komoly, közel másfél óra alatt végignézhető vécétörténeti kiállítást szerveztek. Sőt, Indiában van egy állandó toalett-történeti múzeum is. A magyar kiállítás annyiban számít újdonságnak, hogy művészi szintre igyekszik emelni mindazt, ami a WC körül van, és igyekszik lebontani azokat a tabukat, melyek a téma körül adódnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top