Sztárok

Az énekesnő meglepő ötlete

Egészen furcsa lemezt készített Palya Bea. A népszerű énekesnő legújabb albumán egyetlen hangszer sem hallható, az emberi hangé a főszerep. Az elgondolás bejött: Bea CD-je máris a lemezeladási lista előkelő helyén áll.

Az énekesnő meglepő ötlete– Már régóta akartam egy lemezt csinálni, amelyen nincs semmi más, csak a hangom, meg ami belül van – árulta el az énekesnő. – A legnagyobb kihívás, testreszabottan örömteli és könyörtelen. Visszavezet nemcsak a zenei gyökereimhez, hanem minden őshöz is, apámhoz, anyámhoz, nagyapám hangjához. Magyar, majd bolgár, cigány, szefárd népzenei gyűjtéseken tanultam az „egy szál ének” erejét, a díszítményeket, az idővel való bánásmódot, a hangszín titkait, a dalban lévő lelki tartalom megformálását. Az arab és indiai felvételek később még messzebbre vittek abban, hogy mire is képes az énekhang.

A felvételek módja és helyszíne is ezt a sokféleséget tükrözi. A legtöbb a stúdióban készült, de jó néhány dalt kézi hangfelvevővel a mexikói óceánparton, a nagykovácsi erdőben vagy éjjel a jáki kápolnában rögzítettek.
– Minden munkámban izgat a kérdés, hogyan lehet zeneileg is izgalmas dolgot építeni, hogy közben a dalszöveg is jelen maradjon. Itt sokat játszottam a különböző akusztikai terekkel, sok felvételt csináltam a tenger mellett, erdőben, templomban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top