Sztárok

Így győzd le a boltkórt! Sztárok is ettől szenvedtek

Megőrülsz azért a magas sarkúért? Vagy nem tudsz ellenállni egy sokadik ruhának, kozmetikumnak vagy parfümnek? Úszol az adósságban, de akkor is elmész a boltba, a költekezés után viszont nem leszel boldogabb? A diagnózis: boltkór, vagyis vásárlásmánia. De ezt is le lehet győzni!

Így győzd le a boltkórt! Sztárok is ettől szenvedtek„Valld be, hogy problémád van!” – szólítja fel a vevőit egy amerikai plázában az óriásplakát. A képen egy fiatal nő görcsösen szorongat egy pár cipőt, vállán egy táska és még egy lábbeli. Aztán jön az alsó sor: „Félsz, hogy cipőmániás leszel? Félhetsz!”
Igen, gyakran nehéz ellenállni a kísértésnek. A reklámok, óriásplakátok és kirakatok mind-mind vásárlásra ösztönöznek. Ráadásul mindenhol akció van. Az emberek pedig vásárolnak, mintha muszáj lenne. A fogyasztói társadalom átka, vagy ez már szenvedélybetegség? Ha néhányszor fordul elő, akkor az előbbi, ha havonta többször, és úgy érzed, valami hiányzik az életedből, és csak a vásárlástól leszel boldog, majd a vágyott kielégülés helyett bűntudat gyötör, akkor jobb, ha segítséget kérsz!

A boltkór nem függ sem kortól, sem nemtől, sem pénzügyi helyzettől
Ne sumákolj! Vess csak számot, az elmúlt hónapban miket vásároltál össze! A boltkór nem függ sem életkortól, sem nemtől, sem pénzügyi helyzettől. A kínai butikban is lehet mértéktelenül vásárolni, mint ahogyan a legmenőbb divatházak boltjaiban is. Mindegy, hogy havi tízezret költesz, vagy fél milliót, miközben otthon halomban állnak a kifizetetlen csekkek, vagy sok esetben a még nem hordott ruhák, cipők.

Csisztu tippje, hogy jó döntést hozzunk!
Így győzd le a boltkórt! Sztárok is ettől szenvedtekA műsorvezető azt mondja, a kisfia születése előtt bizony az átlaghoz képest ő is jóval többet költött kiegészítőkre, mint kellett volna. „Leginkább a cipőknek nem tudtam ellenállni, ahogy a legtöbb nő sem tud. Ha láttam egy akciót, akkor előfordult, hogy akár két pár lábbelit is vettem, s egy ilyen kedvezmény persze jó indok volt legközelebb is, hogy ismét vásárláson kapja magát az ember. Szépen gyűlt a kollekció, pedig talán nem is volt minden darabjára szükségem” – mondja a műsorvezető, akinél a szülés után helyre állt a rend a vásárlás terén. „Mióta megszületett a kisfiam, már inkább neki vásárolok nagy kedvvel. Azt hiszem, a legjobb módszer arra, hogy megállítsuk ezt a folyamatot az, ha az ember a józan eszét veszi elő. Én megkérdeztem magamtól, hogy tényleg szükségem van-e egy újabb pár cipőre? Tényleg kell például egy narancs -arany szandál, amikor külön-külön ilyen színben már van egy-egy pár? Lesz mihez felvennem, vagy ehhez még ruhát is kell vásárolnom? Te jó ég, mennyibe kerül majd mindez? Különben is, hova teszem, már helyem sincsen otthon. Ezek a kérdések elbizonytalanítják az embert, és ennek hatására automatikusan jön a nemleges válasz belülről. Manapság már csak kizárólag akkor vásárolok, ha valamilyen különlegesen szép és időtálló darabot találok, hiszen amúgy is vigyázok a  holmiaimra, vagyis tudom, hogy ezt hosszútávra veszem.”

Segítsen a család és a barátok
Így győzd le a boltkórt! Sztárok is ettől szenvedtekÍgy volt ezzel Liptai Claudia is, aki magát csak a vásárlás császárnőjeként említette, amikor a vásárlásmániájáról beszélt. Elárulta, hogy 170 pár cipője, 60 táskája, és egy halom csecsebecséje van. „A betegségem neve: halmozás – vallotta be. – Megszállott vagyok, a költekezés császárnője, de már gyógyulok! Rengeteg olyan ruha áll a szekrényemben, amit még egyszer sem viseltem. De eldöntöttem, véget vetek a túlzott vásárolgatásnak! Hamarosan már csak arra költök, amire tényleg szükségem van!”
Dr. Battonyai Tünde pszichiáter és életmód-tanácsadó szerint a vásárlásmániásoknak segíthet a környezetük is, finoman jelezve: baj van. „Lehet, hogy ez konfliktussal jár, de érdemes vállalni, mert az már jó, ha a beteg megérti, mániákus vásárló és elfogadja a segítséget. Menjen el vele a szerette egy szakemberhez, mert csak ő segíthet kideríteni, hogy mi okozza a mániát. Tudom, a szakember pénzbe kerül, de néhány alkalom már segíthet, és mégiscsak olcsóbb, mint ha éveken át vásárolgat valaki, esetleg el is adósodik.”

Tippek a gyógyuláshoz!

Pszichiáter szakértőnk szerint, ha szembenézünk a problémával, meglátjuk a megoldásokat is.
1. Soha ne vigyél magaddal hitelkártyát, csak annyi pénzt, amennyire aznap szükséged van!
2. Írj listát, mire van szükséged otthon, tervezd meg egy hónapra a kiadásokat!
3. Ha a boltban megtetszik valami, akkor ne vedd meg azonnal, hanem tetesd el, így otthon lesz időd átgondolni, hogy tényleg szükséged van-e arra a holmira!
4. Ha nem tudod eltetetni azt a darabot, ami megtetszik, azonnal tedd fel magadnak a kérdést:  miért vagyok most itt? Milyen érzéseim vannak? Tényleg szükségem van erre? Mi lenne, ha várnék kicsit a vásárlással? Hogyan fogom kifizetni? Mit kezdek vele? Ha bizonytalan vagy a válaszokkal, akkor jó úton jársz, és a boltban tudod hagyni a terméket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top