Sztárok

Vannak még hitelképes vállalkozások Magyarországon?

Tévhit, hogy nincs hitel, mint ahogy az is, hogy egy kedvező számlavezetési ajánlat elég egy vállalkozásnak a bankváltáshoz. A vállalkozók azonban a válság kezdete óta alapvetően más pénzügyi környezettel néznek szembe – ebben segít eligazodni Topor Balázs, a Raiffeisen Bank kkv-termékmenedzsment-vezetője.

Topor Balázs
Topor Balázs

Mostanában sokat hallani arról, hogy a vállalkozások ahol lehet, spórolnak. Hogyan alakult át a kkv-k bankszámlahasználata az utóbbi években?

Noha úgy tűnik, éles a verseny a piacon, a gyakorlatban a vállalkozások nehezen mozdulnak, jobban ragaszkodnak jelenlegi bankjukhoz. Egyrészt az ügyfelekben is komolyabb a kötődés azokhoz a hitelintézetekhez, amelyekkel eddig „végigharcolták” a válság eddigi éveit, másrészt a bankokban is nagy a késztetés, hogy magukhoz kössék a korábbi években a rostán fennmaradó  partnereiket. Emellett a hitelezés átalakulása is a nagy mozgások ellen hat, hiszen a hitelezés ma már a nem fedezetalapú, a hiteldöntések viselkedési tapasztalatokon alapulnak.

Mennyire árérzékenyek a vállalkozók a banki költségekkel kapcsolatban? Elég egy nagyon olcsó számlavezetési ajánlat?

A vállalkozói banki szolgáltatások versenypiacán mindig akadnak árral versenyzők, akik például rövid távon ingyenes számlavezetéssel vagy attraktív betéti kamatokkal próbálják magukhoz édesgetni az ügyfeleket. Úgy gondolom, hogy ez megoldás a hosszú távú ügyfélkapcsolatokhoz és a valódi ügyfél-elégedettség eléréséhez kevés. A szolgáltatás minősége, a lehetőségek testre szabása sokkal fontosabb a mai vállalkozásoknak – már csak azért is, mert a vállalkozások jelenleg nem éppen a pénzügyi tartalékok felhalmozásában járnak élen. Az tehát komolyabb hívószó lehet, ha banki költségeiket tudják a vállalkozás valós igényeihez optimalizálni. Nem elég egy jó betéti kamatot kialkudni, ha a hiteloldalon jóval többet fizet ki a vállalkozás. Amit a Raiffeisen Bank árazási szempontból kínál, az a teljes banki kapcsolat költségének optimális kialakítása.

Hogyan működik ez a „testreszabás” a gyakorlatban?

Nálunk minden ügyféltárgyalás igényfelméréssel kezdődik, amelynek révén olyan egyedi ügyfélprofilt tudunk kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy valóban testre tudjuk szabni a cég számára az általunk legoptimálisabbnak vélt szolgáltatási és termékkört. Mint már említettem, a cél az ügyfélmegtartás, hiszen az elsődleges banki kapcsolatok rendkívüli mértékben felértékelődtek. Ennek kapcsán a Raiffeisennél az egyébként is rendkívül leegyszerűsített, ezáltal könnyen áttekinthető számlaszolgáltatásaink esetében az elsődleges banki kapcsolatot a bank időben korlátlan ingyenes számlavezetéssel és kedvezőbb kondíciókkal is honorálja. Természetesen az ügyfelek igényeire szabott szolgáltatás a számlaszolgáltatások terén is utolérhető: a Raiffeisen Bank olyan négymodulos rendszert állított össze, amelyben minden vállalkozás mérete, pénzügyi szokásai alapján a számára legoptimálisabb szolgáltatáscsomagot tudja kiválasztani magának.

Vannak még hitelképes vállalkozások Magyarországon?

Sokszor merül fel, hogy manapság a vállalkozók nehezek kapnak hitelt – sőt egyes elemzők szerint ők maguk sem igen akarnak felvenni. Mennyiben igazak ezek a megállapítások?

Magyarországon tőkehiányosak a vállalkozások, tehát külső forrást igényelnek. A normál működést, a likviditást is külső forrásból kell finanszírozni, itt nem is történt nagy változás. Ahol hatalmas zuhanást tapasztaltunk, azok az éven túli beruházásokat finanszírozó forrásigénylések. Általános tévhit, hogy a válság és a pénzszűke miatt nincs hitel. Azon vállalkozásoknak, amelyek megalapozott hitelcéllal és stabil üzleti modellel rendelkeznek, kedvező feltételekkel biztosítjuk a forrásokat.

Jellemzően melyek azok a buktatók, ahol a hiteligénylés piros lámpát kaphat?

A válság előtt sokszor fedezetalapon ment a vállalkozói hitelezés, a bankok az üzletmenetet kevésbé vizsgálták. Most újra a cash-flow az alap, tehát a vállalkozás pénzáramtermelő-képessége. Megvizsgáljuk, hogy ki tudja-e termelni az igénylő a felvett hitelt. A legnagyobb hiba a hitelfelvevői oldalon általában az, hogy nem egyértelmű a hitelcél. Ha van válasz arra, hogy mire kell a hitel – gyártósor, teherautó vagy üzemhelyiség –, és ez passzol az üzletmenethez, akkor a bank jó eséllyel finanszírozni fog.

Vannak még hitelképes vállalkozások Magyarországon?

 

Mi az, amiben a Raiffeisen ma talán többet tud a versenytársainál a hiteloldalon?

A Raiffeisen Bank a kkv-k minden területén aktív, a mikrovállalkozásoktól kezdve a hazai szempontok alapján már a kkv-k határát súroló nagy cégekig mindenkinek igyekszünk valóban érdemi partnerei lenni. Azt gondolom, hogy az a szolgáltatási mix, amelyet ma kínálni tudunk, lehetővé teszi, hogy ne pusztán stagnáljon az üzletág eredménye – amely egy csökkenő piacon egyébiránt kifejezetten jó eredmény –, de az elkövetkező hónapokban számottevően bővítsük is (elégedett) ügyfeleink körét.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top