Sztárok

Garantáltan táncra perdülsz – ez minden idők 11 legvidámabb filmslágere

Október van, hullanak a levelek, egyre korábban sötétedik, felhős az ég. Mi tehetne jobbat az ember lelkének ilyenkor, mint egy vidám filmsláger-válogatás minden idők legörömmámorosabb betétdalaiból? Can’t Stop the Feeling!

Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

Film: Trollok
Justin Timberlake hosszú ideig inkább a filmezésnek szentelte magát a popzenei karrierje mellett, és az, hogy mennyire hiányzott, akkor derült ki igazán, amikor idén nyáron robbantott egyet a Can’t Stop the Feeling című örömbombájával, amit hiába játszanak szünet nélkül a rádióállomások, képtelenek vagyunk ráunni. Ha nem akarsz azonnal táncra perdülni  a dalt hallva – ami amúgy az október végi DreamWorks animációs film, a Trollok betétdala lesz –, akkor valami komoly baj van veled.

Pharrell Williams – Happy

Film: Gru 2
A cím nem árul zsákbamacskát: Pharrell Williams Happyje valóban olyan, mintha valaki feltalálta volna a boldogságtablettát, csak azt nem szájon, hanem fülön át kellene bevenni, méghozzá egy szuper dal formájában. Bár a Happy a Gru 2 betétdala, a film nélkül is önálló életet élt, és számtalan előadó idézte meg a híres videoklipjét.

Hall & Oates – You Make My Dreams Come True

Film: 500 nap (nyár)
Bár a Hall & Oates slágere eredetileg nem filmzenének íródott 1980-ban, egy filmnek köszönhetően élte másodvirágzását 2009-ben. Az 500 nap (nyár) című romantikus komédia főhőse, Tom (Joseph Gordon-Levitt) azután hallja a fejében ezt a kicsattanó örömöt sugárzó slágert, miután lefekszik álmai nőjével, és reggel munkába menet úgy érzi, övé a világ. A dal köré rittyentett táncos musicalbetét pedig egyenesen fergeteges.

Survivor – Eye of the Tiger

Film: Rocky 3
A Survivor nyolcvanas évekbeli gigaslágere nem a szó szoros értelmében vidám dal, inkább olyan, ami pozitív energiával tölti fel az embert, és erőt ad. Nem csoda, hogy a világ leghíresebb filmes bokszolója épp az edzésmontázsnál használta fel aláfestésként.

Bon-Bon – Valami Amerika

Film: Valami Amerika
Egy időben minden magyar közönségfilmhez kötelező volt a film címét viselő slágert íratni, de ezen dalok többsége inkább a magyar filmtörténet szégyenfalán kaphatna csak helyet, nem egy ilyen összeállításban. A kevés kivételek egyike a Bon-Bon tempós és dögös slágere, aminek még az is fújja a szövegét, aki ki nem állhatja. 

Huey Lewis and the News – The Power of Love

Film: Vissza a jövőbe
A szerelem erejéről nemcsak lírai dalokat lehet írni, hanem akkora power himnuszokat is, hogy attól leszakad a ház. A Huey Lewis and the News slágerét hallva azonnal fel akarom csavarni a hangerőt, és nyúlnék a nem létező gör/légdeszkám után, az óratorony megmentéséről nem is beszélve.

Ray Parker Jr. – Ghostbusters

Film: Szellemirtók
Ha valami furcsa történik a környéken, azonnal a Szellemirtókat akarod hívni, pedig nem is Magyarországon dolgoznak, hanem kicsit arrébb, New Yorkban. Ray Parker Jr. szuperslágere nemcsak örökre a fülünkbe véste a film szlogenjét, hanem képes volt vidámságot csiholni olyan szörnyű körülmények közepette is, mint a szellemjárás.

The Knack – My Sharona

Film: Nyakunkon az élet
A kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb generációs filmjében útkereső fiataljaink egy benzinkúton állnak meg feltankolni, és amikor a pénztárnál állva meghallják a Knack elképesztően húzós nótáját, azonnal feltekertetik a volumét, és táncolni kezdenek az üzlet közepén. Mi pedig lélekben ott vagyunk velük, újraélve a fiatalságunkat.

The Pointer Sisters – Jump

Film: Igazából szerelem
Ha egy dal annyira menő, hogy a józan tánc gondolatától is kiakadó Hugh Grant is táncra perdül rá Nagy-Britannia miniszterelnökeként, akkor ott nincs vita, hogy a listában van-e a helye függetlenül attól, hogy nem a filmhez íródott.

Nikki Blonsky – Good Morning Baltimore

Film: Hajlakk
Amikor hétköznap reggel megcsörren a vekker, nincs ember, aki boldogan pattanna ki az ágyból. Legalábbis ezt gondoltam egészen addig, míg meg nem néztem a Hajlakk nyitójelenetét, ami olyan töménységben adagolja a nézőbe/hallgatóba az életkedvet, hogy még egy unatkozó sírásóból is kihozná az életvidámságot.

Sugarhill Gang – Rapper’s Delight

Film: Everybody Wants Some
Amikor a nyolcvanas évek legszebb időszakát bemutató filmben az egyetemista srácok bepattannak a kocsiba, hogy ott együtt “énekeljék” a Rapper’s Delightot a Sugarhill Gang tagjaival, a néző lehetetlen ambícióval találja szemben magát: ő is meg akarja tanulni ennek a lehetetlenül hosszú dalnak a szövegét, hogy bármikor úgy elnyomhassa séróból, mint a srácok.

További filmzenei olvasmányokat itt találsz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top