Sztárok

Nem csak a döntősökből lesznek sztárok az X-Faktorban – korai kiesők sikertörténetei

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az X-Faktor csak azoknak a zenészeknek, énekesnek ad kiugrási lehetőséget, akik eljutnak a döntőig, és ha valaki korán búcsúzik, arra egy év után már alig emlékszik valaki. Vastag Tamástól kezdve Gyurcsík Tiboron át egészen Szabó Ádámig többen is bizonyították már ennek ellenkezőjét.

Első évad – A pioníroké a jövő

Szinte minden tehetségkutatónál az első évad marad a legemlékezetesebb, már csak újszerűsége okán is, és valószínűleg 2010-ben még messze nem voltunk ennyire telítődve a wannabe énekes sztárokkal, mint manapság. Talán ennek köszönhető, hogy sokkal több énekes talpon maradt a pályán az X-Faktor korai felhozatalából, és itt nemcsak a döntősökre gondolok, bár Vastag Csaba sikereinek közelébe évadtársainak egyike sem tudott jutni.

Vastag Csaba a Star Academy zsűrije
Vastag Csaba a Star Academy zsűrijében (Fotó: Szabó Lilla)

Janicsák Veca
Janicsák Veca azonban gyorsan feledtetni tudta, hogy annak idején 4. helyezettként csak az X-Faktor 2010 női hangja lehetett, de dobogós nem. Sorra készítette a videóklipeket, nagy koncertet adott az Arénában és a RAM Colosseumban, kijött egy koncert-DVD-je, szerepelt A Dalban, duettet énekelt Kocsis Tiborral és Ákossal, és még slágerei (Labirintus) is akadtak. Mostanság csendesebben telnek a napjai, de nem azért, mert ne lennének rá kíváncsiak az emberek, hanem azért, mert mostanság Janicsák Veca inkább a kisbabájára koncentrál.

Fotó: Rozmanitz Gábor
Fotó: Rozmanitz Gábor

Wolf Kati
Veca mellett egy másik énekesnő, Wolf Kati is sokat profitált az X-Faktorból. Azt, hogy a csillaga mit sem kopott 2010 óta, bizonyítja, hogy december 29-én önálló nagy koncertje lesz a Kongresszusi Központban. Ezt persze leginkább annak köszönheti, hogy a tehetségkutató után is voltak saját slágerei, elsősorban a What About My Dreams?, amivel 2011-ben ő képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, de olyan embert is nehezen találni hazánkban, aki a Vár a holnap című dalát ne hallotta volna. 2015-ben a Sztárban sztár műsorában gondoskodott arról, hogy továbbra is a csúcson maradjon. Wolf Kati nemrég a Disney Elena: Avalon hercegnője című sorozatának egyik dalát énekelte.

Vastag Tamás
Bár a reflektorfény nagy részét bátyja, Csaba elvitte előle, azért Tamásnak is bőven kijutott a sikerből. A Dalban 2013-ban és 2014-ben is szerepelt egy-egy saját dalával, láthattuk a Sztárban sztárban, de Tamás igazán a musicalszínészetben találta meg számítását, ahol olyan darabokban láthatják a rajongók, mint az Elvis, oltár, Miami vagy a Frank Sinatra: A hang. Nyártól Tamás már apuka is, szóval a szakmai sikerek mellé magánéletiekből is jutott.

Vastag Tamás a Story gálán (Fotó: )
Vastag Tamás a Story gálán (Fotó: Birton Szabolcs)

Summer Sisters
A műsor kreatívjai által rájuk erőltetett angol névtől már jó ideje megszabadultak, és máig Nyári lányok – akik Törökországban eléggé nekivetkőztek – néven járják az ország színpadait, ami azért is nagy szó, mert ők már az első évad harmadik hetében kiestek az X-Faktorból. Aliz és Edit, egyfajta családi vállalkozásként, gyakran lépnek fel édesapjukkal, Nyári Károllyal, akinek idei karácsonyi koncertjén is ők lesznek a sztárvendégek. A testvérpár kipróbálta magát a musicalek világában is, a Houdini című darabban, és idén jelent meg a második nagylemezük is. Éld át című slágerüket csak az nem hallotta, aki az elmúlt években egyszer sem tette be a lábát az országba.

Summer Sisters (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence)
Summer Sisters (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence)

Második évad – Bizonyított az első kieső

A második évad Kocsis Tibor és Muri Enikő végsőkig kiélezett párharcáról marad emlékezetes, ráadásul mindketten azóta is a pályán vannak, szóval nem véletlenül végeztek az élen. A dobogón túli fellépőknek kevés esélyt nyújtott a sors, és érdekes módon pont az tudott élni ezzel, aki elsőként hagyta ott az X-Faktor második évadát.

Muri Enikő és Kocsis Tibor (Fotó: Vadnai Szabolcs)
Muri Enikő és Kocsis Tibor (Fotó: Vadnai Szabolcs)

Gyurcsík Tibor
Kocsis Tibor országos cimborája anno rögtön az első élő show-ban búcsúzott, de ez nem vette el a kedvét a folytatástól. Örök harc című számával megmutatta magát A Dalban is, de a legnagyobb húzása az volt, amikor 2014-ben jelentkezett a szlovák X-Faktorba is – dunaszerdahelyi születésű –, ahol Gyurcsík Tibor egészen az előkelő 3. helyig menetelt a versenyben. Mivel ennek köszönhetően az énekes két piacon is képes rajongókat szerezni, máig vannak fellépései, főképp hazai pályáján, Felvidéken. Felénk inkább a Vegas Men című produkciójával lehetett őt elcsípni.  

Kováts Vera
Kováts Verára elsősorban úgy emlékszünk, hogy ő volt az a helyes lány, akiBaricz Gergővel cukiskodott az X-Faktorban. A műsor után úgy tűnt, Vera lassan búcsút mond a show businessnek, de csak a főiskolai tanulmányaira koncentrált, és pont idén tért vissza újult erővel. Most épp új dalának, a Miértnek a promózásával van elfoglalva, és tavasszal is volt egy saját dala, Főnyeremény címmel. A nagy áttörés egyelőre elmaradt, de az látszik, hogy Vera komolyan gondolja a visszatérést, és amikor épp nem szólózik, akkor két bandában is énekelni szokott.

Harmadik évad – Bulvárhős született

A harmadik – amúgy Oláh Gergő által megnyert – évad majdnem rácáfolt cikkünk alapállítására, miszerint a dobogón túliak is kapnak egy esélyt a zenei karrierre az X-Faktortól, de aztán jobban belegondolva mégis találtam valakit, aki profitálni tudott a műsorból, csak nem feltétlenül zenei téren.

Oláh Gergő a 2016-os Comet gálán
Oláh Gergő a 2016-os Comet gálán (Fotó: Rozmanitz Gábor)

Zámbó Krisztián
Órákig el lehetne vitatkozni arról, hogy Zámbó Krisztián vagy Stone volt-e az X-Faktor harmadik évadának legnagyobb antitalentuma, de az én érvem ilyenkor csak annyi: Goldeneye. Zámbó Krisztián már a műsor idején is fokozottabb médiafigyelmet kapott a családneve miatt, és a műsor sem segített neki abban, hogy kilépjen az édesapja slágereivel haknizó rokon szerepköréből. Az viszont kétségtelen, hogy a Zámbó család sok tagjából a reflektorfény az X-Faktor után már főképp rá irányult, és ezt olyan műsorokban való szerepléssel tudta készpénzre váltani, mint az Édes élet vagy a Drágám, add az életed. Állandó bulvárszereplőként legutóbb Puzsér megfenyegetésével és egy moziban produkált rosszulléttel került be a lapokba.

Negyedik évad – A harmonikás újrapozicionálja magát

A negyedik évadot főképp Danics Dóra és a ByTheWay-es fiúk vitték el a hátukon, de igazságtalan lenne azt mondani, hogy rajtuk kívül mások labdába sem rúghattak.

Danics Dóra (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence)
Danics Dóra (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence)

Szabó Ádám
A Csillag születik harmonikása úgy érezte, muszáj lesz megszabadulnia a hangszerétől, ezért az X-Faktorban már csak sima énekesként indult. Bár kissé befeszülős előadásaival nem mindenkit győzött meg, így is sokáig jutott, és azóta A Dalban is kipróbálta magát harmonika nélkül a Give Me Your Love című dalával, amit eléggé körbedicsértek a zsűritagok, és a nézők is szerették. Ádám idén is nevezett egy új számmal. Akik pedig amiatt aggódnak, hogy Ádám örökké maga mögött hagyta harmonikáját, azokat meg kell nyugtatnunk: a fellépésein továbbra is rendre előkerül a hangszer.

Fotó: László Szabolcs
Fotó: László Szabolcs

Péterffy Lili
Péterffy Lili azok közé tartozik, akik sikeresen újradefiniálták magukat a tehetségkutató után. A lány az X-Faktort követő évben máris leszerződött az RTL Klub napi sikersorozatához, az Éjjel-nappal Budapesthez, ahol persze nem az énekesi, hanem a színészi vénájára volt szükség. A tavalyi Dalban már az Egy másik zenekar frontembereként álmodoztatta el a nézőket a Kéne közös kép című dallal, és bár azóta új számuk is született, Lili egyik utolsó Facebook-bejegyzése szerint külön váltak az útjaik a bandával, mert most egy új munkába kezd bele.

Ötödik évad – Találtak egy zenekart!

Alig két év telt el az ötödik évad óta, szóval a Tóth Andi győzelmével záruló X-Faktor versenyzőinek még nem volt túl sok ideje a kibontakozásra, de azért már látszik, kik próbálkoznak közülük. A Tóth Gabi mentorálta Tha Shudras még tavasszal kiadta első, poposabb és slágeresebb lemezét, Tüzet hozzál, Békét szíts címmel, és a nyár folyamán koncerteztek is vele, az énekes Trap kapitány pedig maga mögött hagyta a maszkos image-et. Rajtuk kívül még a 4. helyen végzett Nagy Richárd tesz komolyabb erőfeszítéseket. Közvetlenül a műsor után is volt saját dala, a Más szóval nem…, új klipjét, a Csak kérdezzt pedig pont nemrég mutatta be. Emellett pedig egy a capella zenekart, a Budapest Voicest is erősíti énektudásával.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top