nlc.hu
Sztárok

Simon Kornél izgul a szülés előtt

Simon Kornél: „Az esküvő megvolt, a járvány után majd rendezünk egy nagy bulit”

Alvászavarról, lelassulásról, polgári esküvőről, környezettudatosságról, babavárásról, színészi csókokról és legújabb, Gryllus Dorkával közös munkájáról, a Zuniverzumról is beszélgettünk Simon Kornéllal, aki már nagyon izgatottan várja második fia, Áronka érkezését.

Kívülről úgy fest, elég sűrű időszakot élsz át. Mi újság veled?

Jövök-megyek, intézkedek. Egy tegnapi forgatásra kaptam kölcsön egy ruhát, és most épp azt viszem vissza, és lesz hamarosan egy másik forgatásom is. Ezenkívül elhatároztam, hogy az otthon összegyűjtött fáradt olajat elviszem végre egy gyűjtőhelyre.

Környezettudatosnak tartod magad?

A használt olajat évek óta gyűjtjük, nem mostanság kaptunk rá divatból. Egy részét még a költözéskor hoztuk magunkkal az előző lakóhelyünkről. Környezettudatosak vagyunk mind a ketten, sőt mind a hárman, mert Somika is az.

Két forgatás, új kisfilmpremier az HBO-n, esküvő, babavárás… Szándékos volt, hogy ilyen sűrű legyen az október vége, vagy véletlenül alakult így?

Az élet hullámai dobálnak minket jobbra-balra. A színészek közül nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy szándékosan alakíthatják a karrierjükben azt, mikor mit dolgozhatnak. Ha valaki tag egy színházi társulatban, akkor a színház osztja be az idejét, és azt se mi döntjük el, mikor legyen egy forgatás, vagy mikor mutatnak be egy filmet. Tizenhetedik éve vagyok színész, és most már mondhatom, hogy ez egy meglehetősen rapszodikus szakma. A munka mennyisége a sok és az elviselhetetlenül sok között szokott váltakozni. Persze ezzel most kicsit büszkélkedem is, hiszen az még mindig a jobbik eset, ha az ember nem otthon ül és malmozik munkára várva. Malmozásból most amúgy is kijutott nekem az elmúlt néhány hónapban a járvány miatt. Persze annak is megvolt a haszna, hogy végre hosszú idő után egymás felé fordultunk. Összegyűlt a család, bezárkóztunk, lelassultunk, volt időnk egymásra figyelni. Szuper volt például minden étkezést közösen elkölteni.

Simon Kornél a Zuniverzum című HBO-filmben

„A munka mennyisége a sok és az elviselhetetlenül sok között szokott váltakozni” (Forrás: HBO)

Megismertétek egymás új oldalát ennek a szokatlan helyzetnek köszönhetően?

Azért nem volt ilyen nagy rácsodálkozás, hogy „Jé, te tulajdonképpen ilyen vagy”. Inkább csak arra csodálkoztunk rá, hogy lehet így is élni, nem kell feltétlenül egyfolytában rohanni. Van egy bizonyos embertípus – én is közéjük tartozom –, aki akkor érzi magát elemében, ha kicsit túl van terhelve. Van egy neurózisa annak, ha folyton rohanhatok, szöveget tanulhatok, színpadra léphetek satöbbi. Most rájöttem, hogy akkor is ember maradok, ha nincs ez a féktelen rohanás, sőt, egy fokkal kiegyensúlyozottabb lettem. Tök jó dolog, ha egy nap csak egy dolgot kell elintézni, vagy egyet se. Attól még jól tudom magam érezni, hogy egész nap annyi a dolgom, hogy kimenjek rollerezni a gyerekkel a Városmajorba. Korábban nagyon komoly alvászavarokkal küzdöttem. Volt olyan, hogy hétfő reggel Nyíregyházára kellett indulnom próbálni. Emiatt vasárnap este jó korán lefeküdtem, hogy én majd jól kialszom magam: végül egész éjszaka nem aludtam egyetlen szemhunyásnyit sem. Annyira fel voltam pörögve attól, hogy másnap próbám kezdődik, hogy egyszerűen képtelen voltam elaludni, pedig minden trükköt bevetettem az altató kivételével. Óránként felkeltem éjjel, ami nyilván a nappali teljesítményemen is meglátszott. Amióta így belassultunk, azóta tök nyugodtan átalszom az éjszakát, amiért iszonyú hálás vagyok.

Most, hogy újra pörögsz, nem félsz attól, hogy visszaesel a korábbi állapotba?

Ez a pörgés csak erre a hétre jellemző, nem lett általános, és ez sem olyan elviselhetetlen. Volt két forgatás meg egy hangfelvétel, de a hétvégém megint szabad. Három-négy napot dolgozni teljes gázzal egy héten úgy, hogy a hét maradék részében ki tudod pihenni magad, szerintem teljesen oké. Jelentem, most is átaludtam az éjszakát, dacára annak, hogy tegnap is forgattam, és ma is lesz egy hangfelvétel, úgyhogy minden oké. Megtanulta az idegrendszerem, hogyan nyugodjon le estére.

A karantén alatt mégsem bírtatok magatokkal, és Dorkával csináltatok egy websorozatnak indult kisfilmet, a Zuniverzumot, aminek most volt a premierje az HBO GO-n. Úgy éreztétek, muszáj csinálnotok valamit?

Ezt alapvetően Dorka találta ki. Még a karantén elején támadt az ötlet, amikor még váratlanul ért mindenkit a hirtelen jött tehetetlenség. Dorka amúgy is egy ötletgyár, nehezen bír ölbe tett kézzel ücsörögni. Kitalálta Oláh Katával, hogyha már amúgy is ilyen közel lakunk egymáshoz, csináljunk együtt valamit. Kata rendező, a férje, Csukás Sanyi meg operatőr, szóval minden adott volt. Ilyen nagyon rövid, néhány perces epizódokban gondolkodtunk. Csináljunk valamit a magunk örömére. Tök jó úgy dolgozni, hogy mindenféle nyomás nélkül készíthetünk el egy olyan dolgot, amiről mi azt gondoljuk, hogy jó. Ez a mi ízlésvilágunk. Az volt a cél, hogy olyasmit hozzunk létre, ami kompromisszummentes, és minden résztvevőnek egyformán tetszik. Mivel nem vagyunk írók, Oláh Kata behozott a csapatba forgatókönyvírókat, Angyalosy Esztert és Baráthy Gyurit, de a sztori alapját még egy közös ötletelés adta. Annyi volt az alaphelyzet, hogy legyen egy titkos viszony, és a párost a karanténhelyzet szakítsa el egymástól. Dobjuk be a karaktereket, és lássuk meg, mi jön ki belőle!

Jó poén házaspárként szeretőket játszani?

Háááát, igen, de ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor nekem egy kissé furcsa volt. A hivatásom alapján nem ezt gondolják rólam, de én alapvetően egy szemérmes, vidéki srác vagyok. Már attól is zavarba tudok jönni, ha mások csókolóznak egy filmben a szemem láttára. Van, hogy elfordítom a fejem. Nyilván ez valami defekt részemről, és dolgozom azon, hogy megoldjam, de ettől még van bennem egy jó adag szemérmesség. A feleségemmel csókolózni egy erdő közepén úgy, hogy vesz a kamera: ez nekem kicsit furcsa volt.

Simon Kornél, Gryllus Dorka, a Zuniverzum című HBO-filmben

„Rájöttem, hogy akkor is ember maradok, ha nincs ez a féktelen rohanás” (Forrás: HBO)

Könnyebb vagy nehezebb egy másik színésznővel csókolózni kamerák előtt?

Eggyel kevésbé problémás, de az is kényelmetlen. Az intimitás kiteregetése a filmvásznon vagy a színházban kicsit visszás nekem. Nem volt ez mindig így, de mostanában nehezen megy. Szeretnék húzni egy vonalat a magánéletem és a szakmai életem között, és ez már nekem kicsit a magánélet kategórián belül van.

A Zuniverzum csodái

A Zuniverzum egy félórás kisfilm, ami két felnőtt titkos viszonyába enged betekintést, akik 2020 márciusában pont azt tervezik, hogy titokban lelépnek együtt Berlinbe hosszú hétvégézni, de közbeszól a pandémia. A karantén idején pedig egyre nehezebbé válik a randik összehozása (különösen amiatt, hogy mindkettejüknek van párja, a nőnek pedig gyereke is), ami elveszi a dolog romantikáját. A Gryllus Dorka és Simon Kornél főszereplésével készült alkotás epizodikusan építi fel a történetét, minden találkozáskor a kapcsolat egy új fázisba lép, a két fél egyre jobban kitárulkozik egymásnak, a rózsaszín ködöt pedig felváltja a valósággal való szembesülés élménye. A Zuniverzum bizonyos szempontból karanténfilm, de a járványt inkább csak háttérként használja egy érdekes szerelmi történet elmeséléséhez, és pont az szimpatikus benne, hogy nem akar nagyot markolni, beéri azzal, hogy a szereplői érzelmi útját ügyesen körbejárja.

Kisfiatok, Soma és a kutyátok is szerepel a Zuniverzumban. Miért vontátok be őket?

Írtunk bele egy gyerekszereplőt is, hogy legyen még egy csavar a történetben. Mivel Somika szeret szerepelni, ezért azt gondoltuk, kézenfekvő, hogy ő legyen. A kutya egyébként nem a miénk, hanem Gryllus Vilmosék kutyája, de Somika nagy haverja, nagyon sokat játszanak együtt a kertben. Penne szerintem azt gondolja, hogy Somika is kutya, mert úgy játszik vele, mintha egy másik kutya lenne. Játszásiból verekednek, birkóznak, Penne harapja, tépi, de persze közben vigyáz rá. Néha azért a ruháját megszaggatja.

Bátorítjátok Somát, hogy a nyomdokaitokba lépjen, vagy túl korai még ez a kérdés?

Kicsit korai még. Én is gyerekszínészként, tizenkét évesen kezdtem, de azt tapasztaltam, hogy aki gyerekként nagyon befut, az a gyerekkor befejeztével be is fejezi a színészkedést. Nyilván vannak kivételek, és nem is szeretnék ezzel senkit megbántani. Nem feltétlenül tesz jót egy gyereknek, ha olyasféle megmérettetés elé állítják, ahol ki kell tennie testét-lelkét és az érzéseit mások elé.

Simon Kornél, Gryllus Dorka, a Zuniverzum című HBO-filmben

„Most, hogy erről beszélünk, érzem, hogy kicsit szorosabban kell fognom a kormányt” (Forrás: HBO)

Miért lett a websorozatból végül kisfilm?

Megnéztük, hogy néz ki epizódonként és egyben is, és jobban tetszett nekünk az utóbbi verzió. Egyben hatásosabb volt.

Manapság, ha születik egy gyerek, már az apák is ki tudnak venni némi szabadságot. Színészként neked van erre esélyed?

A COVID miatt nagyon sok előadásomat törölték, így szignifikánsan kevesebb munkám van, mint korábban. Míg februárban akár 15-20 estét is távol voltam otthonról, most ebből lett kettő vagy három. Ez azt jelenti, hogy esténként többnyire otthon vagyok. Lassan már az számít furcsának, amikor nem vagyok otthon este. Arra számítok, hogy napközben néha távol leszek az otthonomtól, de az estéket zömmel otthon tudom tölteni. Azt tapasztaltam, hogy az engem körülvevő világ elég toleráns ebben. Ha például nem tudok fellépni, mert szül a feleségem, biztos lesz valaki, aki beugrik helyettem a darabban.

És ha épp forgatni fogsz, amikor jön a hívás?

Nem tudom, és tök jó lenne nem kipróbálni. Áronka eddig mindenben nagyon jól időzített, így reméljük, továbbra is tartja ezt a formát. Ez a kérdés az én fejemben is felötlik sokszor. Egyelőre megpróbálom elhessegetni. Nincs stratégiám.

Izgulsz?

Igen, nagyon. Kocsiban ülök, és most, hogy erről beszélünk, érzem, hogy kicsit szorosabban kell fognom a kormányt. Percről percre jobban izgulok. Az első szülésnél nem tudtuk, hogy fog ez kinézni, minden új volt, ami történt velünk, most viszont már tudjuk nagyjából, mi vár ránk. Ez nem csekély izgatottságra ad okot.

Simon Kornél, Gryllus Dorka, a Zuniverzum című HBO-filmben

„Van, hogy elfordítom a fejem” (Forrás: HBO)

Nemrég volt az esküvőtök, amihez gratulálok. Mesélsz róla, milyen volt?

Somika fogantatása óta tervezzük, hogy összeházasodunk. Mivel ő két héttel korábban érkezett a tervezettnél, nem volt se házassági anyakönyvi kivonatunk, se apasági nyilatkozatunk, így ő automatikusan a Gryllus nevet kapta, és azt is viselte körülbelül egy hétig. Ez alkalommal szerettük volna ezt a procedúrát elkerülni, így még időben összeházasodtunk. Persze nem csak ezért. A házasság két ember összetartozásának szimbóluma, és szerettük volna a kapcsolatunkat, az összetartozásunkat megkoronázni ezzel a szertartással. Egyelőre csupán a házasságkötő teremben, az úgynevezett polgári esküvőn, a legszűkebb körben, de ha majd túl leszünk ezen a faramuci helyzeten, mármint a pandémián, akkor rendezünk egy nagy bulit.

A Zuniverzum már látható az HBO GO kínálatában.

Olvasnál legendás színészcsaládokról? Van pár opciónk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top