nlc.hu
Sztárok

VV Renató verbális agresszió

Nem lehet szó nélkül hagyni VV Renátó kegyetlen viselkedését

VV Renátó VV Fruval szembeni méltatlan viselkedése sokakat kiakasztott, mások viszont azt mondják, hogy nincs itt semmi látnivaló, míg nem csattan el egy pofon. Renátó a mai kiszavazás egyik résztvevője, és szinte borítékolható, hogy őt teszik ki a villa falai közül. Ami biztos: amint visszatér a hétköznapokba, még inkább rázúdul a népharag.

“Renátó, te szereted Frut? Miért van az, hogy sokszor durván beszélsz vele?” – ezt kérdezte pár nappal ezelőtt Nádai Anikó VV Renátótól, aki röhögcsélve válaszolt: “Nekem évek, hogy valakivel ilyen csúnyán beszéljek… Szánom-bánom, hogy itt a villában ezt Fruzsi kapja meg. Sokszor akarva akaratlanul ő kapja meg, amit egyáltalán nem szabadna. Tudom, hogy ez nem példaértékű… Nem szeretném szándékosan megsérteni.”

Két szó jutott az eszembe, amikor megláttam a ValóVilág nagy és erős férfi szereplőjének viselkedését Fruval szemben: verbális agresszió. Nemhogy a párunkkal, még egy idegennel sem beszélhetünk így. Senkivel. Renátó közel két hónapja van képernyőn. A Dancsó Péter-féle videóknak köszönhetően pedig a YouTube-generáció is vihorászhatott rajta, nem csak a tévénézők. Így lett a VV kapcsán közbeszéd tárgya az a jelenség, ami ellen évtizedek óta a nőjogi szervezetek, és a fél magyar média kampányol.

VV Renato

VV Renató (fotó: RTL Magyarország Sajtóklub)

Bár a két műsorvezető (Nádai Anikó és Puskás Peti), többször is hangot adtak a véleményüknek, hogy nincs ok, amiért egy férfi így beszéljen egy nővel, érdembeli változtatás nem történt. Az RTL Magyarország is látja a problémát, tegnapi állásfoglalásuk teljes szövege itt olvasható, egy részét ide is bemásoljuk: “Az RTL Magyarországnak, mint piacvezető televíziónak a szórakoztatáson túl az is feladata, hogy műsoraiban olyan témákat vessen fel, amelyekkel foglalkozni kell, és amelyek a társadalomban is fellelhetők, bár sokszor tabuként kezelik őket. A VV10 powered by Big Brother villalakói között kialakult helyzetek, viszonyok nem egyszer olyan problémákra irányítják a figyelmet, amelyekkel a valós életben küzdők nem szívesen néznek szembe, vagy egyáltalán nem is akarnak tudomást venni. A ValóVilág kendőzetlenül mutatja be ezeket a problémákat, az RTL Magyarország műsorai pedig, ahogy eddig is tették, a jövőben is foglalkozni fognak ezekkel a szituációkkal, esetekkel, mert ezekről beszélni kell.”

Az RTL hozzáteszi, hogy az eseményeket Mérő Vera szakértővel Puskás Peti elemzi majd az RTL Most felületén. 

Az előzményekre visszatérve: sokan nem értették, hogy mi Renátó viselkedésével a probléma, csak annyit kommenteltek névtelenül a fotelből, hogy “Ugyan! Hát, tettlegességig nem fajult a helyzet!” Tehát: rendben van, ha verbálisan aláznak egy nőt, és akkor el is fordulhatunk? Nem, nem fordulhatunk el. Mondjuk ki, hogy NEM szabad így beszélni egymással. NEM szabad szavakkal (sem) félelemben tartani a másikat, NEM szabad Renátó viselkedését normálisnak elkönyvelni, ezért szedtük csokorba, hogy miket mondott Frunak: 

  • “Gusztustalan vagy…”
  • “Hülye vagy? Mindig csak felkúrsz!”
  • “Szánalmas vagy. Semmi tartás nincs benned.”
  • “El kellene gondolkodnod a tartáson… de menjél akkor, b….l vele.”
  • “Te balfasz vagy!”
  • “Dugulj el, húzzál el! Üljél el innen a gecibe!”
  • “Nekem te ne kerekítsd ki a szemed… Szívem szerint, hadd ne mondjak mit csinálnék most…”
  • “Esküszöm, behányok tőled”
  • “Tudod, mit kívánok? Bár itt lenne egy szakadék ribanc, akivel visszaadhatnám.”
  • “Mit pofázod el?”
  • “Baszd meg magad, idióta!”

Régi szabály a ValóVilágban, hogy

  • ha egy villalakó fizikai agressziót alkalmaz egy lakó ellen,
  • ha a villa berendezését tudatosan rongálja,
  • ha engedély nélkül elhagyja az épületet, vagy
  • ha kapcsolatba lép valamilyen módon a külvilággal, akkor kizárják a játékból.

Bennem felmerült, hogy akkor vajon a verbális erőszakot miért nem büntetik. Te mit gondolsz erről?

A verbális erőszakért is járjon kizárás?
Abszolút! Az erőszak az erőszak.
Nem, ennyi belefér, ez egy ilyen játék.
Ne hagyják szó nélkül a szerkesztők, de inkább figyelmeztetés és büntetés járjon ezekért.
Created with Survey maker

A villában sajnos nem Renató az egyetlen, aki minősíthetetlen hangnemet használt. Korábban Dani, és a napokban Bálint is magából kikelve kiabált az egyik női villalakóval. “Nehéz mit mondani egy újabb ilyen jelenet után, főleg azért, mert ez nem először történt, hogy egy férfi így beszélt egy nővel. Ezen gondolkodtam, hol romlott el, hogy jutottunk el idáig, hogy ezt kell újra és újra megnéznünk. És nem egy férfitól, hanem most már többedik esetben. Hogy miért gondoljuk, hogy egy férfi ettől lesz férfi, ettől lesz maszkulin, ettől lesz vezérhím? Szörnyű volt ezt végignézni” – összegezte akkor Puskás Peti a történteket, amit – mint azt az RTL Klub ígéri – szakértővel fognak átbeszélni.

VV Renato és VV Fruz

Renató és Fru (fotó: RTL Magyarország Sajtóklub)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top