nlc.hu
Sztárok
Kabát Péter születésnapi interjú

„Tévhit, hogy nem értek a matematikához” – a születésnapos Kabát Péterrel beszélgettünk

Kabát Péter nevét sokan a mai napig a focival kötik össze, de egyre nagyobb közönség ismeri meg a tévé képernyőjén keresztül. Ugyan az egykori sportoló szeret szerepelni az RTL Klub különböző szórakoztató műsoraiban, a focit sosem fogja maga mögött hagyni. Erről, az eddigi szerepléseiről, a munkájáról és a családjáról beszélgettünk vele a 45. születésnapja apropóján.

Hogyan ünnepled a születésnapodat?

Nagyon elfoglalt vagyok mostanában, így nem is volt a fejemben, hogy születésnapot kéne ünnepelni. Viszont a hétvége úgy alakul, hogy sem bajnoki forduló nincs, sem forgatás, így valószínűleg szűk körben a szüleimmel, testvéremmel, Adrival és a fiammal ünneplünk majd. Nagy bulit most nem tervezünk.

Mit jelent számodra a 45?

Szívesen visszapörgetném az időt, egészen addig, amikor huszonkét éves voltam. Egyrészt az egyik kedvenc számom a huszonkettő, az volt a Vasasban és az Újpestben a mezszámom, de ezektől függetlenül is, valahogy hozzám nőtt ez a szám. Azt az időszakot nagyon élveztem, akkor mentem át a Vasasba, ott indult be igazán a focista karrierem. Akkor lettem gólkirály és válogatott kerettag. Egyébként nem vagyok szentimentális a számokat tekintve. Tavaly arra gondoltam, hogy ez az év, a 2022, biztos tartogat számomra valamit, de végül nem hozott nagy változást. Ugyanígy vagyok a negyvenöttel is.

Nem vetettem számot az életemről. Nem is érzem, hogy már ennyi idős vagyok, és talán nem is nézek ki annyinak, de repül az idő, amit leginkább a fiamon látok, aki most lesz 17 éves.

A tévés szerepeid miatt a legtöbben a bohóckodással kötnek össze. Tudsz azért komoly is lenni?

Természetesen szeretek viccelődni és nevetni, és egy párkapcsolatban is fontos szerintem, hogy legyen humor, tudjatok beszélgetni, ellazulni egymás társaságában, mert anélkül nem működik. Persze, tudok komoly is lenni. Velem lehet bármiről beszélgetni. Nagyon nagy tévhit például, hogy nem értek a matematikához. Ez elterjedt az emberek fejében, de valójában nagyon is jó vagyok benne, és a fejben számolás is simán megy.

Kabát Péter

Fotó: Neményi Márton

Ezt a Trollfoci ragasztotta rád, mégis jól kezelted akkor ezt a helyzetet.

Nagyon jóban vagyok a trollfocis társasággal és tudom, hogy szeretnek viccelődni. Ha rólam készítenek egy mémet, én ugyanúgy halálra nevetem magam rajta. Tényleg megy az idő és rájöttem, hogy inkább olyan dolgokkal kell foglalkozni az életben, amik hozzátesznek a mindennapjaimhoz.  

Ez jellemző az emberekre is, akik körül vesznek?

Igyekszem olyan emberekkel barátkozni, akik nem húznak le, hanem feltöltenek. Elindult az életemben egy új korszak, ahol ugyan mindenkinek adok második esélyt, de a link embereket nem tudom elviselni, egyszerűen egy idő után kizárom őket, eltávolodom tőlük. Ráadásul én olyan vagyok, akin meglátszik, ha nem kedvel valakit. Nem tudom és nem is akarom titkolni. Általában barátságos vagyok, az idegenekkel is, de az arcomra van írva, hogy mit gondolok.

Mikor indult el ez az új korszak?

Amikor elkezdtem a tévében szerepelni, az nagyon sokat segített abban, hogy máshogy lássam az embereket. Egyébként is jó emberismerő vagyok, észre veszem, ha valaki csak színleli a boldogságot, miközben ez a valóságtól rendkívül távol áll.

Törekszel rá, hogy te csak a valóságot kommunikáld?

Én Instagramon vagyok a legaktívabb, és ha ott valaki megnézi a profilomat, látja is, hogy csak olyan tartalmakat osztok meg, amik önazonosak. Például nálam nem reklám minden második poszt, és a jövőben sem szeretnék ezen változtatni.

Kabát Péter

Fotó: Neményi Márton

Amikor még aktívan fociztál, gondoltad, hogy utána a képernyőn kötsz ki?

Már aktív időszakomban is szerepeltem többször a tévében különböző sportcsatornákon, ez sosem állt távol tőlem. Így talált rám az RTL és hívtak meg a Nyerő Párosba. Akkor még Győrben fociztam és Adrival sokat vacilláltunk, hogy mi legyen, mert nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk. Végül belevágtunk, de a focit nem hagytam abba. Annak ellenére, hogy már harminckilenc éves voltam, jó volt a fizikumom. Egy évvel később viszont meghívtak a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorba, ami viszont már nem lett volna összeegyeztethető a futballozással. Gondolkoztam és rájöttem, hogy negyvenévesen talán eljött az ideje, hogy abbahagyjam, és megragadjak egy új lehetőséget. Ugyan tévés karrierről sosem álmodtam, de azt is tudtam, hogy nem focizhatok örökké. 

Nagy szerencsém volt, hogy amikor véget ért a focista karrierem, jött a képernyő, mert áthidaltam azt a legtöbb sportoló számára nehéz időszakot, amikor nem tudják, hogy mihez kezdjenek. A műsorokban ugyanazt az adrenalint érzem, mint anno a meccsek előtt.

Hogyan sikerült megragadni ezt a lehetőséget?

Amikor közönségszavazat alapján megnyertem a Celeb vagyok, ments ki innen!-t, akkor rájöttem, hogy szeretnek az emberek és az adott egy plusz löketet. Nehéz volt otthagyni a focit, de ezt a karriert ennél szebben nem lehetett volna lezárni. Majd jött a többi műsor, visszahívtak a Nyerő Párosba is, amit nagyon szeretek csinálni.

Bejön a játékmester szerep?

Hazabeszélek, de nem tudnék mondani jobb műsort jelenleg, mint a Nyerő Páros. Szórakoztató mind a résztvevők, mind a nézők számára. A szerepemet pedig abszolút élvezem benne. Nagyon szeretem, hogy önfeledten szórakozhatok, viccelődhetek. Most már nem kell annyira idegeskednem, mint amikor az első évadban beköltöztünk Adrival, mint játékosok, és át tudom érezni a párok feszültségét, hisz mi is átéltük. Viszont játékmesterként már sokkal lazább vagyok. Eleinte izgultam, hogyan fogunk kijönni Balázzsal, de mára teljesen összecsiszolódtunk.

Milyen most a kapcsolatotok?

Nagyon egy hullámhosszon vagyunk, mondhatni baráti a viszonyunk. Szoktunk beszélgetni, együtt teniszezünk, nyáron még a balatoni nyaralójukba is ellátogattam. Egyáltalán nem zavar, hogy szívat a műsorban, mert jó értelemben, viccesen teszi, ami engem is szórakoztat. Az, ami a képernyőn keresztül lejön, teljesen őszinte és nem megjátszott. Emellett megvan a tisztelet is egymás iránt. Ő tudja, hogy mit értem el focistaként, én pedig tisztában vagyok vele, ő mit tett le az asztalra és rengeteg tanulok tőle.

Kabát Péter

Fotó: Neményi Márton

Szeretnél te is műsorvezetői babérokra törni?

A Nyerő Páros Kibeszélőnek én vagyok a műsorvezetője, immár ötödik éve beszélgetek a műsor aktuális kiesőivel. Tisztában vagyok vele, hogy lépésről lépésre kell haladni. Focistaként is megmásztam a szamárlétrát, ez egy új szakma, amibe bele kell tanulni.

Újpesten milyen pozícióban dolgozol jelenleg?

Mindig is az volt az álmom, hogy sportigazgató legyek, de Újpesten ilyen pozíció nincs, tehát most, sportkoordinátor a titulusom, amihez elvégeztem egy ügyvezetői iskolát. A fő célom továbbra is az, hogy a sportban dolgozzak, meg sem fordul a fejemben, hogy valaha is elhagyjam a lila-fehéreket. Remélem, életem végéig a klubnál maradok. A köztudatban sportolóként szeretnék megmaradni, nem pedig tévés személyiségként, még akkor is, ha az embereknek egy más rétege ismert meg műsorok által. Reménykedem benne, hogy a Kabát Péter név hallatán még mindig a futballra és az Újpestre asszociálnak.

Hogy fér bele az idődbe ennyi munka?

Nagyon változó, hogy mikor, melyikkel van több elfoglaltságom. A klubba mindennap bejárok, a nagy csapattal minden meccsre elutazom. Ha tehetem, a második csapat meccsein is kint vagyok, és az utánpótlással is foglalkozom. Vannak olyan időszakok, amikor sok, mert bejön több forgatás is, de valahogy mindig megtudom oldani.

Változott a mostani focista generáció a korábbihoz képest?

Másképp nevelkednek a mai gyerekek, mint ahogy mi. A legtöbb gyerekben nincs meg az alázat, a sportolási vágy, mert sok minden elvonja a figyelmüket. Az én időmben nem volt más, csak egy labda, amit egész nap kint rúgtam a grundon. Betonon és salakon nőttem fel, még a körülmények sem voltak adottak. Végeztem az iskolában, megcsináltam a házit és rohantam le focizni sötétedésig. Tudtam, ha kigyulladtak az utcai lámpák, indulnom kellett haza.

Ezt a mentalitást adod át a fiadnak, Kevinnek is?

Látom rajta is ezt a generációs különbséget. Ő egy nagyon jó gyerek, megvan benne a tisztelet és imád futballozni, de más. Mivel én nem ilyen körülmények között nevelkedtem, a véremben van, hogy nem szeretek veszíteni, és igyekszem ezt neki is átadni. Még egy társasjátékban sem hagyom nyerni, mert igenis tanulja meg, hogy az eredményekért meg kell küzdeni.

Kabát Péter

Fotó: Neményi Márton

Mennyire származik hátránya vagy előnye abból, hogy a te fiad?

Nem könnyű neki úgy focizni, hogy mindenki tudja, ki az apja. Jobban kell küzdenie az edzéseken, hogy bekerüljön a csapatba, éppen azért, mert Kabát a vezetékneve. Ráadásul van benne egy plusz motiváció, hogy bizonyítson nekem és mindenki másnak is. Viszont amiben tudom, segítem, ami azt jelenti, hogy például nem járok ki az edzéseire, nem beszélek az edzőjével, senkire nem helyezek semmilyen nyomást. Legyen ott azért, mert megdolgozik érte, és ne azért, mert „apu elintézi”. Ettől függetlenül minden meccsén ott vagyok.

Az édesanyjával él?

Igen, Mariann-nal lakik, de minden nap beszélünk. Nagyon büszke vagyok rá, mert nagyon jó gyerek, de ehhez hozzájárul az is, hogy az anyja is jól neveli és erős kézzel fogja. Egyikünk sem engedi, hogy elszálljon.

Az elmúlt időszakban nem látni közös képeket Adrienn-nel. Együtt vagytok még?

Együtt vagyunk, viszont Adri besokkalt a közösségi médiától. Rengeteg idejét vette el az, hogy bárhova mentünk, azon gondolkozott, milyen képet kell készíteni, mit kell majd hozzá kiírni, figyelni a kommentekre, tiltani, válaszolni. Ebből elege lett és teljesen megértem. Mostanra pedig nem is hiányzik neki, sokkal több dologra van most így ideje. Annak, hogy nálam sincsenek azóta közös képek, ez az oka. Ha ő nem teszi ki, akkor én ezt tiszteletben tartom. A kapcsolatunk viszont rendben van, és az sem kizárt, hogy nemsokára visszatér az Instagramra.

Kabát Péter

Fotó: Neményi Márton

Családalapításban gondolkoztok?

Sokat beszéltünk róla, hogy jó lenne, ha jönne a gyerek, örülnénk neki. Viszont nincs most ez napirenden, de elképzelhető, hogy majd egyszer lesz közös gyermekünk.

Mi a helyzet az esküvővel?

Azt már sokszor terveztük, több időpontot kitűztünk, de egyik sem jött össze és egyébként nagyon jól megvagyunk így is.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Jó lenne, ha lenne valami sport tematikájú műsor a tévében, amiben szerepet vállalhatnék, akár műsorvezetőként is. De szereplőként is szívesen részt vennék különböző produkciókban, kivéve táncosban és éneklősben, mert abban nem igazán vagyok otthon. Bár A Konyhafőnök, a főzés és sütés is nagyon messze állt tőlem, mégis, amikor ott voltam, beleadtam mindent. Ha csinálok valamit, akkor azt száz százalékkal csinálom. Jelenleg is vannak forgatások, amiket nagyon szeretek, de mindig elsőbbséget élvez a foci.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.