nlc.hu
Sztárok

Vágó István nyilvános búcsúztatója

„Pista, nyugodj békében” – a hideg ellenére sokan összegyűltek Vágó István nyilvános búcsúztatóján

2023. május 18-án, csütörtökön 17 órakor kezdődött a legendás kvízmester emlékére rendezett esemény.

A nyilvános búcsúztatót a Demokratikus Koalíció szervezte Budapesten, a Szent István parkban. Beszédet mond a pályatársak nevében Verebes István, a párt részéről pedig Gyurcsány Ferenc. A megemlékezésre mindenkit vártak, aki szeretett volna végső búcsút venni Vágó Istvántól. A szervezők előre közölték, hogy a résztvevők egy szál fehér virággal róhatják le tiszteletüket az elhunyt előtt. Mint megírtuk, kedd délután a család és a barátok már szűkebb körben elbúcsúztak a műsorvezetőtől, melynek részleteiről Vágó István fia, Péter is beszámolt. A napokban az özvegy is megszólalt a kvízmester utolsó pillanatairól. Az ATV-n élőben közvetítik az eseményt.

Vágó István

Vágó István nyilvános búcsúztatója (Fotó: Trenka Attila)

Az nlc is a helyszínen van, ahol a hideg idő ellenére sokan összegyűltek, nagyjából 1000 ember, hogy részt vegyenek a megemlékezésen.

17:00

A jelenlévők egy kivetítőn nézhették meg a pályatársak, barátok videóüzeneteit, közös emlékeit Vágó Istvánnal.

17:10

Színpadra lépett Gyurcsány Ferenc, aki szerint egy kellemes, sokarcú embert veszítettünk el. A politikus azt is elmondta, hogy a tévés 9 nyelven beszélt, rendkívül művelt volt, aki hatalmas lexikális tudással rendelkezett. Gyurcsány Ferenc érzelmes, szenvedélyes, kíváncsi, érzékeny, racionális szívember férfinak írta le barátját, aki szeretett élni.

17:28

Verebes István meghatódva állt a tömeg elé. Két-három héttel Pista halála előtt kiváló napot töltöttünk együtt – mondta a tömegnek. Többször is elcsuklott a hangja, látszott, hogy megviselte a barátja halála. Ő is méltatta a tévés erényeit, a magyar szellemi kultúrára tett nyomatékát, értékeit. Verebesnek mindig Vágó mosolya, nevetése ugrik be, aki jó hangulatú ember volt. Negyven éve ismerték egymást. Három dolog volt, ami fedhetetlenné tette a barátságukat: a humor, a jó modor, és a tisztesség. Verebes szerint Vágó imádott vitatkozni, aki mindig utána járt a dolgoknak, mielőtt állított valamit. Verebes azt is elmesélte, hogy Vágó nem szerette, ha a feleségének virágot vitt, sőt, utálta. A beszéde végén egy pohár itallal köszöntette elhunyt barátját.

17:40

A beszédeknek vége, a jelenlévők egy szál virágot helyeznek el Vágó István fotója előtt. Mint kiderült, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában is lesz egy zártkörű megemlékezés.

Vágó Judit
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top