nlc.hu
Sztárok

Josh Hartnett csendes reneszánsza

Így lett Josh Hartnett elfeledett szépfiúból Hollywood rejtett gyöngyszeme

Josh Hartnett a 2000-es évek egyik legnagyobb szépfiúja volt, aztán egyszer csak teljesen eltűnt Hollywoodból. Most szépen lassan visszatért, hogy megmutassa: mindig is több volt pusztán egy helyes arcnál.

Kisfiúsan szép arc, csibészes mosoly, játékosan csillogó szemek – nehéz csak egyetlen dolgot megmondani, miért voltak odáig a lányok és nők a 2000-es évek elején Josh Hartnettért. Mert odáig voltak. Ők és Hollywood is fülig beleszerettek a fiatal színészbe: a média a következő Leonardo DiCaprióként és Tom Cruise-ként aposztrofálta a huszonéves srácot. Hartnett a Halloween H20 – Húsz évvel később-ben és az Öngyilkos szüzekben mutatkozott be, majd a Pearl Harbor – Égi háborúval betonozta be magát az évtizedet potenciális meghatározó szívtipró filmsztárok közé.

A srác kerítése előtt hónapokig fognak táborozni a gyönyörű nők

 – mondta a kollégájáról Ben Affleck, aki a háborús melodrámában játszott együtt Hartnett-tel. De nem ő volt az egyetlen, aki elsősorban a külsejében látta a színész sikerének titkát. A Pearl Harbor rendezője, Michael Bay például nem a karakter lelkivilágának, vívódásainak, drámájának megjelenítésében instruálta a Dannyt alakító Hartnettet. Hanem inkább lehető legtöbb jelenetben látni akarta Hartnett lehengerlő mosolyát. „Színészként egy ilyen kérésnél azt gondolod: »Hogyan működik ez a karakteremnél? Nem vigyoroghatok folyton, mint a tejbetök«. Ezért ez eléggé frusztráló volt” – nyilatkozta az élményről Josh.

A film után a Variety lehozott egy portrét az egyre fényesebben ragyogó filmcsillagról. Ami megint csak Josh Hartnett szépfiú imázsát erősítette.

 

„Ó, az egy szörnyű anyag volt… – idézte fel néhány éve a színész a Guardiannek adott interjújában. – Megszólaltam egyáltalán benne, vagy mindenki arról áradozott, hogy milyen jól nézek ki?!”

 

A helyzet jogosan zavarhatta a színészt – és nem csak azért, mert mint mondta, „ezek után szálka voltam sokak szemében”. Hanem mert senki nem látott túl a két szép szemén. Hollywoodban nem vették észre, hogy a nők azért szerettek bele Dannybe, mert karakterével Josh képes volt nyers érzelmeket csempészni egy nagyrészt lélektelen blockbusterbe. Pedig ezután Hartnett szinte szokásává tette, hogy karizmát vigyen az arra fájdalmasan éhező projektekbe. Olyan Zs-kategóriás romantikus filmekbe válogatták be, mint a Fújd szárazra, édes!, 40 nap és 40 éjszaka, Hóbortos szerelem vagy Félrelépősdi, melyek csak a tehetségének köszönhetően váltak minimálisan élvezhetővé.

Josh Hartnett

Az egyik első fotója színészként 1995-ben (Fotó: Ron Davis/Getty Images)

Több művészet, kevesebb hírnév

Josh tudta, hogy ennél többre hivatott: igyekezett olyan alkotókkal dolgozni, akik mellett talán kiélheti az ambiciózusabb álmait. Bevállalt egy komolyabb szerepet a Sin City – A bűn városában, rendezte őt Brian De Palma (még ha csak a kevésbé jól sikerült Fekete Dáliában is), valamint bizonyíthatott Harrison Ford oldalán (annak ellenére, hogy ezt a szörnyű Hollywoodi őrjáratban tette). Emellett Christopher Nolan is érdeklődött iránta: Hartnett és a rendező leültek beszélgetni a Batmanről. A színész azonban nem akart szuperhősfilmben játszani, pedig a Superman is szerepelt a felé érkező ajánlatok között. „Abban az időben rengeteg ilyen típusú filmben szerették volna, ha szerepelek. Találkoztam a rendezőkkel, akik megkérdezték, hogy érdekelnének-e az ilyen produkciók. Sokat beszélgettünk, végül arra jutottam, hogy nem, de nagyon privilegizált pozícióban voltam olyan fiatalon.

Kicsit különc vagyok, volt választási lehetőségem, ezért más út mellett döntöttem.

Hartnett végül nem lett sem a következő Leonardo DiCaprio, sem a következő Tom Cruise. De még a következő Ben Affleck sem. Nem kapta meg ugyanis azt az áttörést jelentő szerepet, amivel végérvényesen bebizonyíthatta volna, hogy igenis tehetséges színész. Nem érdekelte a hírnév sem: tudatosan lépett ki a reflektorfényből. „Tettem egy lépést hátra. Ezzel kreatívabb lehetek színészként, és nem érzem úgy, hogy mindenemet odaadom a médiának” – magyarázta a Varietynek Josh, aki 14 éven át a hollywoodi fősodor partvonalán tengődött.

Josh Hartnett

Tamsin Egertonnal az Oppenheimer bemutatóján (fotó: Samir Hussein/WireImage)

Ő azonban ezt nem negatívan élte meg. 2012-ben megismerte Tamsin Egerton angol színésznőt, akivel idilli családot alapítottak. Anglia csendes kisvárosába, Surrey-be költöztek, ahol a három gyereküket nevelik.

Szerencsére hamar rájöttem, hogy mi számít igazán: hogy legyen egy boldog otthonod. Emellett az, hogy olyan vad és csodás dolgokat csinálhatok, mint a filmkészítés, az már csak hab a tortán.

A kvázi uborkaszezon alatt Hartnett csak a 2014–2016 között futó Londoni rémtörténetek című sorozattal váltott ki viszonylag nagyobb visszhangot, ezután azonban egészen 2021-ig, Guy Ritchie Egy igazán dühös emberéig kellett várni arra, hogy szépen lassan újra tűzközelbe kerüljön. Mindez pedig érdekes módon épp a nyugodt családi életének köszönhette. Ha ugyanis nem esik ki az eredeti színész Guy Ritchie projektjéből, sosem hívja fel a forgatási helyszín közelében élő Josht a rendező – és sosem jön rá, micsoda rejtett kincsre lelt Hartnett személyében.

A csendes reneszánsz

Míg Branden Fraser esetén az emberek a könnyeiken átkiabálva hirdették a színész visszatérését, addig Josh Hartnett csendes nyugalommal kúszott vissza a magasba. Az Egy igazán dühös ember után Ritchie újra együtt akart dolgozni az egykori szívtipróval. A Fortune-hadművelet: A nagy átverésben Hartnett ismét egy Danny nevű figurát alakít – az akcióvígjáték idén januárban debütált. 2023 pedig ezek után is egy igazán jelentős évnek bizonyult Josh karrierjében.

Josh Hartnett

Fekete Dália (2005) Fotó: Rolf Konow/Sygma/Sygma via Getty Images

A gyakran (akár elfeledett) A-listás sztárokat szerepeltető Black Mirror új évadában Hartnett Aaron Paul és Kate Mara mellett brillírozott. Ha ő nem lett volna, a Netflix presztízs-sorozatának (mely a 6. évadra kicsit vesztett a lendületéből) Túl a tengeren című epizódja sem lenne annyira kiemelkedő. Bármennyire is zseniálisat alakítottak a színésztársai, Hartnett mindenkit lejátszott a szezonban. Érett férfiként végre sikerült elérnie, hogy a tehetsége kerüljön előtérbe. Az elképzelhetetlen tragédián átment David karakterét mesterien formálta meg: a kezdetben szimpatikus férfiből szinte észrevétlenül kreált félelmetes szörnyeteget.

És aztán jött az Oppenheimer. Hartnettnek és Christopher Nolannek végre sikerült együtt dolgoznia egy olyan nagyszabású produkcióban, amiben gyakorlatilag fél Hollywood szerepelt. De Josh nem veszett el a zajban, sőt: Ernest Lawrence-ként meghatározó szereplővé nőtte ki magát. Az alakítása akkor is felejthetetlen marad, ha végül Robert Downey Jr. kapja a díjszezon legtöbb jelölését – a verseny mindenképpen kiélezett lesz. Hartnett azóta is folyamatosan dolgozik. Nemrég nálunk forgatta a Fight or Flight című akciófilmet, de James Franco is rendezte, és hamarosan egy újabb főszerepben bizonyíthat a The Last Draw of Jack of Hearts című filmben.           

(Forrás: El Pais, ScreenRant, Collider, Yahoo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top