nlc.hu
Sztárok

Savoyai Viktor Emánuel halála

Meghalt az utolsó olasz trónörökös, Savoyai Viktor Emánuel

Genfben érte a halál.

Nyolcvanhat éves korában meghalt szombaton Savoyai Viktor Emánuel, Olaszország utolsó trónörököse, Nápoly hercege, II. Umberto olasz király fia – számolt be az MTI. Viktor Emánuelt családja körében, Genfben érte a halál – tudatta a Savoyai-ház, amely 1861 és 1946 között uralkodott Olaszországban.

Savoyai Viktor Emánuel

Savoyai Viktor Emánuel 1965-ben – Fotó: Universal Archive/Universal Images Group via Getty Images

Az olaszok 1946 júniusában népszavazáson határoztak arról, hogy eltörlik a monarchiát, és létrehozzák az Olasz Köztársaságot. Sokan nehezteltek a királyi családra amiatt, hogy támogatta Benito Mussolini fasiszta diktátort a második világháború előtt és alatt, illetve amiatt is, hogy tagjai 1943 őszén elmenekültek Rómából az Olaszország egy részét megszálló német katonák elől. A háború utáni olasz alkotmány kezdetben arról is rendelkezett, hogy a Savoyai-ház férfi leszármazottai nem léphetnek az Olasz Köztársaság területére. Ezt a tilalmat 2002-ben törölték el, Viktor Emánuel, illetve az ő egyetlen fia, Emánuel Filibert akkor térhetett vissza Olaszországba. Emánuel Filibert azonban azóta lemondott a trónról.

Viktor Emánuel ellen 1978-ban eljárás indult egy német fiatalember korzikai meggyilkolásával összefüggésben, az ügyben végül felmentették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top