Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Vissza-visszatér a bakteriális hüvelyfertőzés az életedbe? Segítünk!

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikum-kúrával jól kezelhető, mégis sokan járnak úgy, hogy vissza-visszatér az életükbe a fertőzés. Miért van ez? Mint mindig, most is mondjuk a válaszokat!

Bakteriális hüvelyfertőzéskor a hüvelyflórában védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A hüvelyváladék is megváltozik, a bőséges folyás fehér vagy szürkés színűvé és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagúvá válik, amihez ritkán égő érzet is társulhat.

Mi állhat még a visszatérő hüvelyfertőzések hátterében?

Ha a hüvely pH-értéke 4,5 fölé emelkedik, könnyen kialakul a bakteriális vaginózis. Elmondjuk, hogy ennek milyen okai lehetnek:

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Ennek következtében tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így nincs, ami a kórokozók szaporodását meggátolja.

Stresszes életmód

A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, és a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. A stressz hatására felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.

A lúgos hüvelyi pH

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a sperma és a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolhatja, ezért az együttlétek során ajánlott az óvszerhasználat, menzeszkor pedig az 1-2 óránkénti tamponcsere is hasznos lehet. Figyeljünk oda, mert az érzékenyeknél a tampon is kiválthat kellemetlen tüneteket!

Helytelen WC-használat

A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: legyen kézmosás előtte és utána is, a törlés pedig elölről hátrafelé történjen, máskülönben gyorsan felütheti a fejét a hüvelyfertőzés.

Antibiotikum-kúra

Egyes betegségek kórokozóinak elpusztítására többnyire antibiotikum szedését szokták javasolni, de a kezelésnek sajnos a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul eshetnek, és emiatt kialakulhat például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Mi történik odalent?

Abban az esetben, ha a hüvely ökológiai egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd, elszaporodnak olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben. A fentebb említett antibiotikum-szedésen kívül ide vezethet még a gyakori, illetve indokolatlan hüvelyöblítés is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a védő hatású tejsavbaktériumokat is a hüvelyből.

A bakteriális vaginózis hajlamos a kiújulásra, és akár komolyabb szövődményekkel is járhat. Ezért nemcsak a kellemetlen tünetek, hanem az említett következmények miatt is mindenképpen szükséges a betegség szakszerű kezelése, a kiújulások kivédésére pedig egy hosszú távú megelőzési stratégia kidolgozása. Így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, de a szövődményeket is kivédhetjük.

Szövődmények lehetnek:

  • kismedencei gyulladások
  • visszatérő hólyaghurut (felfázás),
  • koraszülés, spontán vetélés, szülés utáni fertőzések,
  • nőgyógyászati műtéteket követő fertőzések.

Van azért jó hírünk is!

A fertőzés antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat, a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzés kiújulásának elkerüléséhez a hüvelyflóra regenerálására is szükség van, ugyanis az antibiotikum a betegség miatt már amúgy is jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat még inkább megtizedeli.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani.

Megelőző tippek az őszi wellness-szezonra:

  • úszás után első dolgunk legyen letusolni, majd átcserélni a vizes fürdőruhát szárazra.
  • strandon, uszodában, wellnessközpontokban se feledjük a helyes WC-használatot: a WC-deszkára soha ne üljünk rá közvetlenül! Ügyeljünk a törlési irányra, az mindig elölről hátrafelé történjék, nehogy a végbél felől kórokozók jussanak a hüvelybe vagy a húgycsőbe.
  • figyeljünk oda az intim higiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba sem az intim mosakodószerek használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, kerüljük viszont az illatosított WC-papírt, a nedves törlőkendőket és az illatosított tamponokat!
  • ha pechünkre éppen a jól megérdemelt pihenés alatt érkezik meg a menstruációnk, fürdőzés előtt és után ne felejtsünk el tampont cserélni.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top