Tabuk nélkül

Az erős immunrendszerhez fontos a vas (x)

Tavaszra általában kiürülnek a vitaminraktáraink, ezért itt az ideje, hogy újra feltöltsük azokat. Ne feledkezz meg a vasról sem, amely létfontosságú nyomelem a szervezeted számára!

Az erős immunrendszerhez fontos a vas (x)
Miért fontos a vas?

A vasnak alapvető élettani folyamatokban van fontos szerepe: szükség van rá az oxigénszállításhoz, az idegrendszeri és a testi fejlődéshez, a sejtek és az enzimek megfelelő működéséhez. Mindig figyelj rá, hogy elegendő vas legyen a szervezetedben, mert a hiánya az immunrendszered gyengüléséhez is vezethet. Ha kevés a „vasad”, akkor kevesebb oxigén jut a szövetekbe és a szervekbe, emiatt fáradékonyabb, energiaszegényebb leszel, és az ellenállóképességed is csökken.

Brigi immunrendszere legyengült a vashiány miatt

„Egészségtudatos nőnek tartom magam, ezért mindig gondoskodtam arról, hogy megfelelő mennyiségű D- és C-vitamint szedjek ősztől tavaszig. Azt gondoltam, hogy ez a két vitamin kellőképpen erősíti az immunrendszerem, és így a szervezetem könnyebben megbirkózik a különféle fertőzésekkel – mondja a 37 éves Brigitta. – Korábban nem is volt semmi baj, általában kisebb-nagyobb megfázásokkal megúsztam a telet. Az idén azonban szinte folyton náthás voltam. Amint egy kicsit jobban lettem, hamarosan ismét megbetegedtem. Étvágyam is alig volt, és sokkal nehezebben gyógyultam fel, mint korábban. Emellett állandóan fáradtnak éreztem magam, gyakran fájt a fejem is. Egy üzemorvosi vizsgálaton derült ki, hogy vashiányom van. Így tudtam meg, hogy az immunrendszerem egészséges működéséhez a folyamatosan szedett vitaminok mellett oda kell figyelnem a megfelelő vaspótlásra is.”

Így alakulhat ki vashiány

Nem is gondolnád, de mindennap veszítesz kis mennyiségű vasat, például a verejtékkel, vagy ha kihullik pár szál hajad, de még olyankor is, amikor körmöt vágsz. Ha termékeny korú nő vagy, a menstruációval minden hónapban még ennél is több vasat veszítesz. Bizonyos betegségek (pl. aranyér, orrvérzés) ugyancsak vasvesztéssel járnak, más kórképek pedig (pl. IBD, cöliákia) a vas felszívódását akadályozzák. Bizonyos életszakaszokban pedig megnőhet a vasigényed, például ha intenzíven sportolsz, gyermeket vársz vagy szoptatsz. Amikor erőteljesen diétázol, vagy „csak” húsmentesen táplálkozol, olyankor viszont az fordulhat elő, hogy nem viszel be elegendő vasat. Ha nem pótlod időben és hatékonyan a vasat, akkor mindezek a vasraktáraid kiürüléséhez, vashiányhoz vezetnek.

 

Hogyan pótolhatod biztonságosan a vasat?

A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta hatásos, mert tablettánként 100 milligramm jól hasznosuló vasat tartalmaz. Biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyire a szervezetednek szüksége van, ezért nem tudod túladagolni. Kellemes csokoládéíze van, más vaspótlókhoz képest pedig kevesebb gyomor- és bélrendszeri mellékhatást okoz. Étkezéssel együtt is beveheted, mert nem lép kölcsönhatásba sem az ételekkel, sem pedig más gyógyszerekkel.

Vény nélkül kapható, vas(III)-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top