nlc.hu
Tabuk nélkül

Aranyér életkortól függetlenül

Az aranyér nem válogat: „Hatéves voltam, amikor először aranyerem lett”

Bár az aranyér leginkább a harminc feletti korosztályt érinti, néha előfordul, hogy akár kisgyerekeknél is kialakul. Marci például ebbe a csoportba tartozik.

A végbél egyik leggyakoribb betegségének számít az aranyér, amely enyhébb vagy súlyosabb mértékben minden harmadik embert érint. Bár az életkorral fokozódik az aranyérbetegség kockázata, azért fiataloknál, sőt akár gyermekeknél is előfordulhat.

Aranyér gyerekkorban

Fotó: Getty Images

„Szeretem a karácsonyt. Ilyenkor összeül a család, nagyokat eszünk, beszélgetünk, együtt vagyunk. Sajnos előkerül minden egyes évben egy számomra kínos sztori, a mikulásos, de most pontot teszek az ügy végére” – kezdte történetét Marci.

Tudtad? Aranyérre gyanakodhatunk, ha a gyermek székeléskor fájdalmat, illetve a végbélnyílása körül viszkető, fájó érzést tapasztal. Súlyosabb esetben a székletben, illetve a vécépapíron is felfedezhetünk vért, ekkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!

„Igen, és nekünk fogalmunk sem volt, hogy miért van Mikulás-félelmed. Örülök, hogy ennyi év után végre lehull a lepel” – szúrt oda Marcinak a nővére.

„Szóval az történt, hogy egyáltalán nem akartam beülni a Mikulás ölébe elmondani a kívánságaimat, mert nagyon fájt ez a mozdulat. Nagyon szomorú voltam, de közben szégyelltem elmondani, hogy komoly fájdalmam van. Igazából ez az én hibám volt: amennyire csak lehetett, kerültem az iskolai WC-t, ezért aranyerem lett. Igen, hatévesen, ami ráadásul irtózatosan fájt. Természetesen erről az első napokban nem szóltam senkinek, de a Mikulás-sztori betette nálam a kaput. Nagyjából elmagyaráztam anyunak, hogy mit érzek, aki szerencsére azonnal orvoshoz vitt. Ott diagnosztizáltak aranyérrel. Szóval egyáltalán nem vicc, ez a fájdalmas, de gyógyítható betegség nem válogat!” – mondta Marci.

„Jézusom, nekem erről fogalmam sem volt” – képedt el Marci nővére.

„Igen, mert megkértem anyut, hogy ez maradjunk köztünk. Szóval ezt a titkomat több mint három évtizedig meg is őrizte” – válaszolta Marci a nővérének.

„Áh, most már mindent értek. Szegény, mekkora trauma lehetett, hogy nem tudsz beülni a Mikulás ölébe elmondani a kívánságaidat! Nagyon sajnálom, Marci” – érzett együtt testvérével Márta.

Mit tehetünk szülőként?

Gazdag zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett tejtermékeket, magvakat és müzlit is érdemes az étkezésbe iktatni, illetve időnként a bélrendszert megmozgató élelmiszerek – joghurt, savanyú káposzta – fogyasztása javasolt. Figyeljünk emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, a gyermekek ugyanis hajlamosak megfeledkezni az ivásról még akkor is, ha egész nap izzasztó játékba merülnek.

Tipp: Tanácsos naponta akár több alkalommal is langyos fürdőt venni, amely serkenti a gyulladt rész vérkeringését, jó ötlet lehet továbbá a kamillás ülőfürdő, amelynek fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatása is van. A meleg mellett a hideg szintén segíthet: a gáttájékra naponta 2-3 alkalommal helyezzünk jeges borogatást, ez enyhíti a fájdalmat és összehúzza az ereket.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top