nlc.hu
Tabuk nélkül

Cikluszavarral orvosnál

Mikor kell cikluszavarral mindenképp orvoshoz fordulni?

Menstruációs ciklus és menstruációs ciklus között annyi a különbség, mint nő és nő között: rengeteg. A saját ciklusunk ismerete elengedhetetlen, mert csak így fogjuk tudni, mikor tér el a számunkra normálistól, és mikor kell felkeresni az orvosunkat!

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális az is, ha a ciklus hossza 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik. A menstruáció 12-13 éves korban jelentkezik először, és 48-53 éves korban marad el végleg, ezt nevezzük menopauzának. A menstruációs vér színe lehet élénkpiros, bordó vagy barnás, de a ciklus végén akár szinte fekete is. Általában az alvadt véréhez hasonló, „vasszaga” van.

Cikluszavarral orvosnál

Fotó: Getty Images

A menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége mindenkinél más, de arra oda kell figyelni, ha eltér a megszokottól.

  • Ha kifejezetten bűzös lesz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnunk, mert akár nemi úton terjedő betegség is lehet a háttérben.
  • A pirosas-narancssárga árnyalat bakteriális fertőzésre utalhat.
  • A vizesen rózsaszín váladék láttán komoly vashiányt, vérszegénységet feltételezhetünk.

„Az elmúlt időszakban rengeteget dolgoztam. Tudtam, hogy kemény lesz ez a néhány hét, tudtam, hogy egy másodpercet sem ülhetek tétlenül, de arra nem számítottam, hogy ennyire meg fog viselni. Nem figyeltem az étkezésemre, nem hagytam időt a pihenésre, kikapcsolódásra, állandóan stresszeltem valamin, aminek meg is lett a böjtje. A szervezetem jelzett, méghozzá a menstruációmmal: a vérzésem nem volt a megszokott, inkább rózsaszínes váladék jelentkezett, ami elég ijesztő látvány volt. Azonnal felkerestem az orvosomat. Alaposan kivizsgált, és kiderült, hogy nagyon komoly vashiányom van, a szervezetem teljesen kimerült. Gyógyszeres terápiát kaptam, jobban oda kell figyelnem az étkezésemre és többet kell pihennem is. Egy életre megtanultam a leckét” – mondta Anna.

A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés számos betegséget jelezhet, köztük miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de kiválthatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Az erős vérzésnél ne várjunk sokáig, mert vérszegénységhez vezethet! Keressük fel az orvosunkat, amint lehet! Ugyanígy probléma, ha szinte nincs is vérzés, netán teljesen elmarad a menzesz.

„Mindig is fájt, amikor megjött. Akkor viszont nagyon megijedtem, amikor egyik hónapról a másikra feltűnően nagy, alvadt vérdarabok távoztak belőlem, és a vérzés időtartama is extrém hosszúra nyúlt. Mintha a fájdalom is erősebb lett volna, mint korábban, de mivel mindig is görcsoldót és fájdalomcsillapítót szedtem ilyenkor, nem foglalkoztam a dologgal. Amikor már harmadszor is ezt tapasztaltam, akkor megijedtem, és erőt véve magamon elmentem az orvosomhoz. Az ultrahangos vizsgálaton derült ki, hogy miómám van, ami a méhizom jóindulatú daganata. Nagyon megijedtem, hogy műteni kell, de az orvosom megnyugtatott, hogy jó eredményeket lehet elérni gyógyszeres kezeléssel, amit el is kezdtem” – mesélte történetét Boglárka.

TIPP: Ciklusproblémákra bevetheted a barátcserjét is! A gyógynövényből készült kivonat gátolni tudja a prolaktin nevű hormon túlzott termelését, ami gyakran oka a cikluszavaroknak,  így a barátcserje a kiváltó okot megszüntetve jelenthet segítséget a ciklus rendellenességek normalizálásában.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top