nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezek a stresszfüggő betegségek

Ezek a stresszfüggő betegségek

Mindennapi életünk szerves részét képezi a stressz, amely, ha állandósul, komoly terhet róhat az egészségünkre.

A stressz nem minden esetben jelent rosszat: amikor a szervezet fenyegetve vagy veszélyben érzi magát, automatikusan aktiválódik egy túlélési reakció, ami során stresszhormonokat szabadít fel az idegrendszer. Gyorsul a légzés és a pulzus, valamint emelkedik a vérnyomás, így a sejtjeink több tápanyaghoz jutnak. Lassul viszont az emésztés, és az immunrendszer reakcióképessége is megváltozik. Ezek rövid távú változások, és amint megszűnik a stresszválasz kiváltó oka, a szervezetünk is fokozatosan visszavált a kiegyensúlyozott működésre.

Probléma ott kezdődik, ha a stresszt okozó hatások szinte szünet nélkül, tartósan érnek minket, ezért a szervezetünknek, idegrendszerünknek nincs lehetősége a megnyugvásra és regenerációra.

Tartós stressz hatása

(Fotó: unsplash)

Ezért veszélyes a tartós stressz

A heteken, hónapokon át fennálló stressz már krónikusnak mondható, ami komoly fennakadást eredményezhet számos testi folyamatban.

A krónikus stressz fizikai panaszokat, pszichés és testi betegséget is okozhat:

  • Alvászavar: A fokozott magánéleti vagy munkahelyi stressz, megoldatlan problémák, az élethelyzet változásai, a jövőtől való szorongás mind kihat az alvásunkra. De az életvitel, a késő esti étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, a serkentő hatású italok (kávé, tea) lefekvés előtti fogyasztása is hozzájárulhat az alvászavar kialakulásához.
  • A tartós stressz gyengíti az immunrendszerünket, így a testünkben felszabaduló hormonok miatt fogékonyabbá válunk a fertőzésekre és a krónikus gyulladásos állapotokra, betegségekre.
  • A krónikus stressz hatására megváltozhatnak az étkezési szokásaink is. A stresszhormonok hatására egyesek a szokásosnál ritkábban érzik magukat éhesnek, vagy épp ellenkezőleg, fokozott étvágyat tapasztalnak, hiszen a feszültséget nagyon sokan kényszeres evéssel igyekeznek feloldani.
  • Gyakorivá válik a fej- és a gyomorfájás is. Ez utóbbihoz társulhat puffadás, hasmenés és székrekedés.
  • A férfiak esetében a tartós idegesség befolyásolhatja a tesztoszteron és a sperma termelődését, ami akár merevedési zavarhoz vagy impotenciához is vezethet. A nők pedig a menstruációs ciklusukban tapasztalhatnak zavart, és nagyobb eséllyel jelentkeznek a premenstruációs tünetek is.
  • A különböző mentális betegségek kockázata ugyancsak megnő, így fokozódik a depresszió vagy a szorongásos kórképek előfordulása.
  • A stressz nem kíméli a szív- és érrendszert sem. A folyamatos stressz hatására fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ezáltal megnövekszik a szervezetben az érszűkítő anyagok termelődése, ez pedig magas vérnyomáshoz vezethet, ami könnyen lehet akár szívinfarktus vagy stroke előszobája is.

Mit tehetünk a stresszes állapot ellen?

  • Mérlegeljük, hogy meg tudjuk-e oldani a problémát! Ha úgy érezzük, hogy ez túlnőtt rajtunk, ne féljünk segítséget kérni szeretteinktől vagy szakemberektől.
  • Ha túlterheltnek érezzük magunkat, fontos, hogy tudjunk nemet mondani: legyünk képesek azt mondani egy újabb feladatra, hogy ez most nem fér bele. Fontos az is, hogy a munkahelyi teendőinkkel csak a munkahelyen foglalkozzunk!
  • Állítsunk fel reális célokat, és ne akarjunk a tökéletességre törekedni, mindenáron azt hajszolni, olyan ugyanis nem létezik!

(Források via és via)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top