Tabuk nélkül

Vajon fogyaszt a Candida-diéta? És tényleg „meggyógyítja” a hüvelygombát, vagy ahhoz valami más is kell? (x)

A legtöbb nő évszaktól függetlenül próbál ügyelni a testsúlyára. Mégis a nyár a fogyókúra igazi szezonja – és mindeközben a hüvelyfertőzéseké is. Vajon összeköthető-e a diétázás és a hüvelygomba elleni küzdelem? Egyáltalán: jó-e bármire a Candida-diéta? Utánajártunk!

Vajon fogyaszt a Candida-diéta? És tényleg „meggyógyítja” a hüvelygombát, vagy ahhoz valami más is kell? (x)
Diéta és egészség

Tegye fel a kezét, aki még soha nem próbált ki valamilyen diétát, csak hogy megszabaduljon a fölösleges kilóitól! Ám nemcsak a testsúly optimalizálására léteznek speciális étrendek, hanem egyes egészségbeli problémák kiküszöbölésére is. Ilyen például a cukorbetegek szénhidrátszegény, vagy a cöliákiával élők gluténmentes diétája. A tudományos alapokon nyugvó, bizonyítottan hatásos étkezési rendszerekhez hasonló céllal találták ki Amerikában az úgynevezett Candida-diétát, abban a reményben, hogy bizonyos élelmiszercsoportok kiiktatása révén hátha a hüvelygomba kialakulása is elkerülhető.

Tudományosan megalapozott a Candida-diéta? Eláruljuk: nem az!

Talán már te is hallottál a Candida-diétáról, vagy akár magad is kipróbáltad már. Lehet, hogy most újdonságot közlünk, de jó ha tudod, ennek a diétának a megalapozottsága meglehetősen ingatag lábakon áll.

Az étrend kitalálói leginkább abból a téves feltételezésből indultak ki, mely szerint a gombák a vércukorból „táplálkoznak”, ezért ha kerüljük a hirtelen vércukorszint-emelkedést okozó élelmiszerek fogyasztását, azzal a hüvelygomba kialakulását is meggátoljuk. Csakhogy a hüvelygomba nem a vérben él, nem onnan táplálkozik, vagyis amúgy sem tudjuk „megetetni” a vércukorszintre hatást gyakorló élelmiszerekkel. A Candida gomba „elpusztítása” amúgy is értelmetlen cél, hiszen a hüvelyflórában normál esetben is jelen vannak ezek az élesztőgombák, csak éppen nem okoznak panaszt mindaddig, amíg valamilyen okból túl nem szaporodnak. A Candida elszaporodása azonban nem közvetlenül az étkezés miatt szokott bekövetkezni, hanem sokkal inkább olyankor, ha valamiért meggyengül az immunrendszerünk.

Mi a hüvelygomba, és miről ismerhető fel?

Amikor „hüvelygombáról” beszélünk, akkor azon a gombás eredetű hüvelygyulladást értjük. Ez a fertőzés olyankor alakul ki, ha a hüvelyflórában jelen lévő, már említett Candida gombák túlszaporodnak. A statisztikák szerint négyből három nő az élete során legalább egyszer megtapasztalja a hüvelygomba tüneteit: az égő, viszkető érzést a szeméremtájon és a hüvelyben, amit jellegzetes állagú, (darabos) hüvelyfolyás is kísér. Az intim testrész gyulladása és kispirosodása ugyancsak a hüvelygomba velejárója, és sokaknál produkál újra és újra visszatérő tüneteket. Nem csoda tehát, hogy makacs, kiújuló gombás hüvelyfertőzés esetén szinte bármit megtennénk, csak hogy megszabaduljunk végre a panaszoktól.

Rossz hír viszont, hogy a kiutat ebből a betegségből aligha a diétázás jelenti.  Hasznosabb segítségünkre lehet egy olyan készítmény, mely nemcsak a hüvelygomba kellemetlen tüneteit enyhíti, hanem a gomba további szaporodását is gátolja.

A Micovag plus hüvelykúp bórsavat tartalmaz. A bórsavat már régóta használják sikerrel a gombás hüvelyfertőzés kezelésére, ám sokáig az ezzel az összetevővel rendelkező készítményeket csak orvos írhatta fel.

A Micovag plus hüvelykúp jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható, hüvelygombára javasolt kombinált gyári készítmény, amely bórsavat, valamint tejsavat is tartalmaz. További fontos összetevője a nyugtató hatásáról ismert kamilla illóolaja, a bizabolol, amely segít csillapítani a gombás hüvelyfertőzést kísérő égő érzést és viszketést.

Vagyis a Micovag plus hüvelykúp előnyös összetevői révén helyreállítja és normalizálja a hüvelyi pH-értéket, mely hasznos a gombatörzsek megtelepedése és szaporodása ellen, valamint enyhíti a kellemetlen tüneteket.

 

Hogyan „segít” mégis a Candida-diéta – például a fogyásban?

Mielőtt teljesen elátkoznánk a Candida-diétát, azért egy fontos érdemét mégis kiemelhetjük, ez pedig nem más, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok és a cukor bevitelének mérséklése.

Túlsúly esetén a szénhidrátbevitel jelentős korlátozása érthető módon súlycsökkenést eredményez, ezért, ha valaki kipróbálta már a Candida-diétát, és sikerült vele fogynia pár kilót, az valóban nem a véletlen műve. Továbbá nem kizárt az sem, hogy a hüvelygomba kiújulása ellen is érezheti valaki „hatásosnak” ezt a diétát. Csakhogy a tapasztalt javulás korántsem a gombák „kiéheztetésének” köszönhető, sokkal inkább annak, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás csökkentéséért az immunrendszerünk is hálás, és ennek következtében kisebb lehet az esély a hüvelygomba kialakulására.

Összegezve: a „Candida-diétának” nevezett étrend akár még szolgálhatja is az egészségünket, azonban nem érdemes feltétlenül minden előírását megfogadnunk, hiszen nemcsak a cukor vagy szénhidrát fogyasztását tiltja, hanem óv a legtöbb gyümölcstől, a keménytőtől, illetve a gluténtól is. Holott az egészséges szervezetnek szüksége van a gyümölcsökre, de még keményítőre is, illetve aki nem gluténérzékeny, annak teljesen fölösleges a gluténtartalmú élelmiszerek megvonásával sanyargatnia magát.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt viszont leszögezhetjük, hogy a hüvelygomba nem a diétázástól fog elmúlni, hanem a megfelelő orvosi kezeléstől, illetve a jól megválasztott gombaellenes készítmények hatásától.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top