Trend

Dr. Körmendy Miklós válaszol I. (X)

Megkérdeztük Dr. Körmendy Miklóst, a budapesti Szent Imre Kórház bőrgyógyász főorvosát a hajmosás gyakoriságáról és a hajbalzsamokról...

A hajápolás leglényegesebb eleme a gyakori hajmosás. A korábbi hiedelemmel – miszerint „a gyakori hajmosás nem tesz jót a hajnak” – ellentétben ma már a szakértők is azt vallják, hogy a hajat és a fejbőrt rendszeresen meg kell tisztítani a mindennapos szennyeződésektől. A hajápolás legfontosabb eleme tehát a rendszeres hajmosás, azonban rendkívül fontos, hogy mindenki a hajtípusának megfelelő kezelésben részesítse a haját. A samponokat eredetileg csupán a haj tisztítására használták, napjainkban azonban kibővült feladatkörük: része lehet a kondicionálás, valamint a különféle haj- és hajas fejbőr-tünetek kezelésére szolgáló egyes speciális hatóanyagok, vitaminok felvitele.

Napjainkban a legtöbb sampon tartalmaz bizonyos mennyiségű kondicionáló anyagot, így bizonyos mértékű kondicionálás már a hajmosás alatt is végbemegy. Más hajbalzsam készítményeket a hajmosás után lehet alkalmazni.

Ezek az anyagok a hajszálon meggátolják a haj természetes zsiradékának elvesztését, puhán tartják a hajat és csökkentik az elektrosztatikus feltöltődés okozta repdeső hatást. Kioldják a csomós nedves és száraz haj gubancait és segítenek teljes szépségét visszaadni, puhán és fényesen tartják.

A kondicionálás erősségét az egyéni szükségletekhez lehet igazítani. Egyes hajbalzsamok a hajszál felszínén maradnak. Az úgynevezett mély intenzív kondicionálók behatolnak a hajszálba és azon belül is aktívak. Más kondicionálók segítenek a hajfestés, vagy dauer kémiai hatásait közömbösíteni.

A kondicionáló termékek használatával segíthetünk kivédeni a további károsodást. Ez azért fontos, mert minél jobban károsodik a haj, annál jobban gyengül a szerkezete, könnyebben törik el, és a károsodás még jobban fokozódhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top