nlc.hu
Trend

80-as évek magyar modelljei

Ma is bomba formában vannak a ’80-as évek híres magyar modelljei

Régen ők mosolyogtak ránk a divatlapok hasábjain és a tévéreklámokban. Kíváncsiak voltunk, mi lett a '80-as évek híres magyar manökenjeivel.

Amikor kislány voltam, és a Kálvin téren haladtam el a 47-es villamossal, nem tudtam nem megbámulni a hatalmas Fabulon-reklámot az egyik ház tűzfalán, amiről Pataki Ági pillantott le kacéran a járókelőkre. A különleges, mozaikokból álló kép 1982-től egészen az ezredfordulóig része volt a városképnek, szimbolizálva ezzel egy korszakot, amikor még tasakos Sió-levet ittunk, a Skálában vagy a Centrumban vásároltunk, ha cipő kellett, akkor a Corsóba, ha bútor, akkor a Domusba mentünk, és ha épp volt valami jó film, akkor azt a pesti Vörös Csillag vagy budai Olimpia moziban néztük meg.

A plakátokról és a reklámokból pedig ugyanazok az ismerős arcok köszöntek ránk – gyönyörű modellek, akiknek a neve sokszor elválaszthatatlanul összeforrt egy-egy márkával. Így lett Pataki Ági Fabulon-lány, Komjáthy Ági pedig a Skála háziasszonya, és még sorolhatnánk. Kíváncsiak voltunk, hogy néznek ki ma, és merre sodorta az élet a korszak divatikonjait.

Pataki Ági

Pataki Ági rengeteg divatlapban és reklámban szerepelt anno, a Fabulonon kívül a Pepsivel, a L’Oreallal és a Philip Morrisszal is dolgozott. Ma is gyakran van reflektorfényben, hiszen sikeres üzletasszony. Háromszor ment férjhez, a tartós boldogságot Kovács Gábor Balázs Béla-díjas filmproducer mellett találta meg, akitől egy fia született. A ’90-es években férjével közös producer céget alapítottak, ami sikerre vitte például az Üvegtigris-filmeket. Pataki Ági feladatai közé tartozik a forgatókönyvek szűrése, a rendező és a partnerek kiválasztása, az anyagi háttér megalapozása, illetve a filmekkel kapcsolatos PR-tevékenység koordinálása. Mindebben annyira megtalálta önmagát, hogy 2003-ban producerként felkerült a Magyar Hírlap által összeállított 50 legsikeresebb nő listájára. Az egykori modell 69 évesen is remek formában van, 15  évet simán letagadhat.

Pataki Ági (Fotók: smag)

Pataki Ági (Fotók: smag)

Sütő Enikő

Pataki Ági mellett Sütő Enikő az a ’80-as évek modelljei közül, akiről máig sokat hallani. Enikő szintén Fabulon-lányként vált ismertté, és ő máig is a modellszakma területén tevékenykedik: saját iskolája van, és nem mellesleg végzett jogász is. Az ő felfedezettje volt többek között Kapócs Zsóka, Hódi Pamela és Szunai Linda, a 2011-es Miss World Hungary győztese is. Szívesen és gyakran áll oda fontos társadalmi ügyek mellé, 2008 óta Bátor Tábor, valamint a mellrák elleni küzdelem nagykövete volt. Nem győzi hangsúlyozni az egészséges életmód fontosságát, volt korábban saját életmódmagazinja több csatornán is. Szerepelt ezen kívül több népszerű műsorban a nagy kereskedelmi csatornákon, így a Vacsoracsatában, a 2008-as Celeb vagyok, ments ki innen!-ben, és segítette a Sztárban sztár versenyzőit is.

Sütő Enikő (Fotó: Fortepan)

Sütő Enikő (Fotó: Fortepan)

És amint látható, Sütő Enikő ma is csodálatosan néz ki, látszik, hogy nagyon odafigyel az életmódjára.

Liener Márta

„Csak egy ugrás a Sugár” – dalolta Liener Márta, akit az üzletközpont háziasszonyaként ismert meg az ország.

Az éneklés egyébként még a modellkedés előtt vált élete fontos részévé. Szerepelt a Pulzus című zenei műsorban, indult a Tánc- és Popfesztiválon és Szikora Róbert neki írta A szél című dalt, aminek klipjét természetesen idetesszük.

Később reklámzenéket is énekelt, és alapító tagja volt Sütő Enikő és Halász Ilona mellett a Modell Trió nevű lányzenekarnak, és ami még érdekes, ő énekelte a Heti Hetes főcímdalát is az RT zenekar tagjaival.

Manapság Márta egy modellügynökséget vezet és boldogan él negyedik férjével. Két fia van, a kisebbik, Marton örökölte zenei tehetségét, a nagyobbik, Miklós pedig az ügynökségnél dolgozik édesanyjával.

Liener Márta (Fotók: smag)

Liener Márta (Fotók: smag)

Halász Ilona

A Modell Trió harmadik tagja is a divatbemutatók és -magazinok rendszeres szereplője volt a szocializmus utolsó éveiben. Saját bevallása szerint mindent elért itthon a szakmában, amit akkoriban lehetett. 

Halász Ilona (Fotó: Fortepan)

Halász Ilona (Fotó: Fortepan)

Ilona 1994-ben költözött ki az Egyesült Államokba, és ma is Floridában él. Divattanácsadóként dolgozik. 

Rák Kati

Rák Katira ma már színésznőként jut eszünkbe, de anno ő is a korszak ünnepelt modelljei közé tartozott. A Pepsi és az IBUSZ arca volt, és ő volt az első magyar modell, akit amerikai reklámfilmben lehetett látni.

Színésznőként az operettek mellett drámai szerepekben is megcsillogtatta tehetségét, több produkcióban játszotta Marilyn Monroe-t. A ’80-as évektől a mai napig rendszeresen feltűnik tévésorozatokban, így például a Lindában, a Patikában, de játszott az Aranyéletben és a Mintaapákban.

Rak Kati (Fotók: Fortepan, smag)

Rak Kati (Fotók: Fortepan, smag)

Rábaközi Andrea

Rábaközi Andrea egyáltalán nem készült modellnek, a vendéglátóiparban dolgozó szülei nyomába szeretett volna lépni. Épp szakmai gyakorlaton volt szakácstanulóként, amikor a hidegtálak fotózása közben megakadt rajta az MTI-s szakemberek szeme. Akkor még idegennek érezte a modellkedést, de ez később gyökeresen megváltozott – 1986-ban már ő lett az év felfedezettje, aki később temérdek kártyanaptárról és plakátról mosolygott vissza ránk, és szerepelt a Rapülők Áj Láv Jú című dalának klipjében is. Végül hosszabb távon is a modellszakma elkötelezettje lett, ma is részt vesz az utánpótlásképzésben. Időről-időre feltűnik tévéműsorokban, láthattuk például a TV2-n futó MasterChef VIP-ben.

Rábaközi Andrea (Fotók: smag)

Rábaközi Andrea (Fotók: smag)

Ami a magánéletet illeti, kétszer ment férjhez, és két gyönyörű fia született, Döme és Samu. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@daladome ❤ @samudala ❤

Rábaközi Andrea (@rabakoziandrea) által megosztott bejegyzés,

Komjáthy Ágnes

Komjáthy Ági karrierje az 1971-es Anna-bállal indult, ahova édesanyja nevezte be. Neki ugyanis régi, be nem teljesült álma volt ez a szépségverseny, amit végül Ági lánya nyert meg. Igazán ismertté azonban 1976-ban vált, amikor is ő lett a frissen megnyílt Skála Budapest Nagyáruház háziasszonya, és számtalan plakáton, újságban, kártyanaptáron és reklámszatyron láthattuk bájos arcát hosszú évekig. Nem véletlen, hogy ma is „Skála Ágiként” azonosítják sokan. Jelen volt akkor is, amikor az áruházat 2007-ben ünnepi keretek között bontani kezdték. 

Komjáthy Ági (Fotó: Wikipedia/Martin Gábor)

Komjáthy Ági (Fotó: Wikipedia/Martin Gábor)

Ági ma is remek formában van, és bár sokat tesz a külsejéért, két évvel ezelőtt a Bestnek elmondta, soha nem feküdne kés alá. Férjével a mai napig boldog házasságban élnek, egy fiuk és egy lányuk született.

Komjáthy Ági végzett közgazdász, de végül ő lett a Skálareklámarca. Mindez 1976-ban történt, és hiába tűnt el a szemünk…

Közzétette: BEST Magazin – 2018. július 22., vasárnap

Kruppa Judit

Komjáthy Ági után Kruppa Judit lett a Skála Áruház háziasszonya. Az ő karrierje azon a szomorú emlékű szépségversenyen indult, amit a tragikus sorsú Molnár Csilla nyert meg 1985-ben. Judit első udvarhölgy lett, és ennek köszönhette, hogy megvetette a lábát a modellszakmában. Később vezetett tévéműsort, egy női lap főszerkesztője lett, majd lakberendezőként diplomázott. Jelenleg Zürichben él a családjával. Két fia van.

Kruppa Judit (Fotók: smag, Youtube)

Kruppa Judit (Fotók: smag, Youtube)

Clavier Charlotte

Clavier Charlotte volt a ’80-as évek egzotikus gyöngyszeme. Különlegesen szép külsejét vietnami édesanyjától örökölte. Apja francia újságíró volt, és Charlotte születése után telepedtek le Magyarországon, így a kislánynak már a magyar lett az anyanyelve, felmenői eredeti nyelvét nem beszéli. Rengeteget láthattuk őt az Ez a Divat című lapban anno, és szép sikereket könyvelhetett el a modellszakmában – dolgozott az osztrákoknál, a németeknél, sőt, az Egyesült Államokban is.

Ő volt az R-Go együttes első „gidája”, sokan ebből a korszakból emlékezhetnek rá.

Clavier Charlotte egy régi Füles rejtvényújság címlapján.

Clavier Charlotte egy régi Füles rejtvényújság címlapján

Miután a modellkedéssel felhagyott, üzletasszony lett, volt butikja, nyitott kávézót, jelenleg pedig az Oriental Soup House tulajdonosa.

Egy szuper fotó kiállításon voltam!!❤️. Closer Kleb Attila kiállítása…nézzétek meg😍

Közzétette: Charlotte Clavier – 2020. március 7., szombat

A ’80-as évekre mi is nosztalgiával gondolunk vissza:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top