nlc.hu
Trend

Joe Biden húga, Valerie

Családi vállalkozás, vagy a nő, aki nélkül Joe Biden talán nem lenne elnök

Az USA következő elnökének politikai karrierjében nagy szerep jutott húgának, Valerie Biden Owensnek, bár utolsó kampánynál egy kicsit hátrébb lépett.

 A mondás úgy tartja, hogy minden sikeres férfi mögött mellett áll egy nő, vagy éppen több. Jó példa erre az Egyesült Államok következő elnöke, Joe Biden. És az egyik nő, aki mellette volt jóban, rosszban, akinek mind emberileg, mind szakmailag sokat köszönhet nem más, mint testvére, Valerie Biden Owens. És bár a 2020-as elnökválasztás volt Biden első olyan komolyabb megméretettése, amiben Valerie nem kampánymenedzserként vett részt, a siker közös.

Hogy a Biden-családban mennyire szorosak a kötelékek, azt jól mutatja az a kis történet, amit a Washington Post osztott meg: az általános iskolában a fiatal Joe Bident megbízták azzal, figyeljen oda a rendetlenkedőkre, és egyik nap, amikor testvére, Valerie rosszul viselkedett, és neki jelentenie kellett volna, édesapjuk jóváhagyásával úgy döntött, inkább lemond a posztjáról, nem fogja beköpni nála három évvel fiatalabb húgát. Valerie pedig segített neki megbirkózni a dadogással, illetve akkor is, amikor a középiskolában osztályelnök szeretett volna lenni, és ki gondolta volna még akkor, hogy ebből bizony egy több évtizedes együttműködés lesz.

Valerie Biden  27 évesen, általános iskolai tanárként csöppent bele a politikába, akkor döntött el ugyanis a testvére, hogy nem akar többé a New Castle megyei tanács tagja lenne, hanem szintet szeretne lépni, és a választásokon elindul J. Caleb Boggs szenátor ellen. A kampányba a család minden tagja beszállt: testvérük, James Biden koordinálta a pénzgyűjtést, másik fivérük, Frank Biden az önkénteseket irányította. Valerie első férje, Bruce Saunders a költségvetésért volt felelős, Valerie maga pedig kampánymenedzserré avanzsált, és állítólag piszok jól végezte a dolgát.

„Joe és én nagyon hasonlóan gondolkodunk. Tízből kilencszer ösztönösen ugyanúgy reagálunk” – nyilatkozta akkor Valerie. Mivel testvére teljesen megbízott benne, nem is nagyon tartózkodott a kampányirodában, inkább terepen volt, és ennek meg is lett az eredménye, legyőzte J. Caleb Boggst, és 29 évével ő lett az egyik legfiatalabb szenátor. 

Joe Biden és Valerie Biden Owens.

Joe Biden és Valerie Biden Owens (Fotó: Ira Wyman/Sygma via Getty Images)

Pár héttel a választás után szörnyű tragédia történt. Amikor 1972. december 18-án felesége a három gyerekkel vásárolni ment, egy utcakereszteződésnél egy teherkocsi beléjük rohant és az anya egyéves kislányával együtt meghalt, a két fiú, Beau és Hunter pedig kórházba került. Biden fontolóra vette, hogy lemond szenátori pozíciójáról, hogy a fiaival foglalkozhasson, de Mike Mansfield, a szenátusi többség vezetője meggyőzte, hogy ne tegye. Családja pedig ahol tudott, segített neki, Valerie Biden például odaköltözött hozzá, hogy együtt gondoskodjanak a fiúkról. Az asszony házassága eközben romokban hevert, de erről egy szót sem szólt fivérének, nem akarta, hogy még egy probléma nyomja a vállát. 

Nagy hibát követtem el, de az életed darabokban hevert, én pedig szerettem volna segíteni, szerettem volna a támaszotok lenni

– mondta később az asszony, aki 1975-ben ismét férjhez ment, mégpedig fivére iskolai barátjával, Jack Owensszel kötötte össze az életét, és a házaspárnak három gyereke született.

Ő a legjobb barátom, egész életemben így volt

– írta Joe Biden Promises to Keep című életrajzi könyvében. 

Valerie Biden Owens helyetesítette fivérét egy New Hampshire-i kampányrendezvényen 2020 februárjában.

Valerie Biden Owens helyettesítette fivérét egy New Hampshire-i kampányrendezvényen 2020 februárjában (Fotó: Barry Chin/The Boston Globe via Getty Images)

Amikor Joe Biden 1988-ban úgy döntött, hogy beszáll az elnöki székért folytatott harcba George H. W. Bush ellen, testvére vállalta, hogy ismét ő lesz a kampánymenedzsere. Valerie Biden Owens volt az első nők egyike, aki egy ilyen komoly  jelölt mellett töltötte be ezt a pozíciót.

Szerették az emberek, kíváncsiak voltak a mondanivalójára

– nyilatkozta fivérétől a Frontline című műsorban.

Sajnos lyukra futott, amikor Joe Bident azzal vádolták meg, hogy plagizálta egy brit politikus, Neil Kinnock beszédét. 20 évvel később, amikor ismét egyike volt az elnökjelöltnek, újból Valerie volt a kampánymenedzser, de miután Iowában nem szerepelt jól az előválasztásokon, inkább visszakozott, de ezúttal közelebb került a célhoz, hiszen ő lett Barack Obama alelnökjelöltje, és két ciklust szolgáltak együtt a Fehér Házban.

Miközben bátyja karrierjét egyengette, Valerie Biden tanácsadóként más „ügyfeleknek” is dolgozott, 1997 és 2016 között például Joe Slade White & Company tanácsadó cég elnöke volt, és szinte képtelenség lenne felsorolni, hogy mi mindennel foglalkozott még az elmúlt években, és hogy hol milyen pozíciókat tölött vagy tölt be. Azt szinte minden vele foglalkoz cikkben kiemelik, hogy szorosan együttműködtt a Women’s Campaign International nevű szervezettel, aminek az a célja, hogy – főleg a fejlődő országokban – megtanítsa a nőknek azt, hogyan tudnak résztvenni a döntéshozói, politikai folyamatokban, hogyan tudják érvényesíteni az érdekeiket.

Ami a családjához köthető kezdeményezéseket illeti, ő az elnöke a Biden Alapítváynak, aminek illetve a Biden Intézetnek a Delaweri Egyetem. Igaz, előbbi felfüggesztette a működését, amikor Joe Biden bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson.  Egy 2017-es előadásán maga is elismerte, hogy bátyja révén nyilván nagyon sok kapu nyílt meg előtte. A washingtoni Citizens for Responsibility and Ethics nonprofit felügyeleti szerv 2008-as jelentése szerint Biden egyike volt azoknak a szenátoroknak, akik családtagjaikat anyagi juttatásban részesítette, Owens és lánya például csaknem 55 000 dollárt kapott 2002-es szenátusi kampányában.

Bátyja tanácsadójaként Valerie Bidennek nem az a feladata, hogy politikai döntéseket hozzon, hanem az, hogy a politikai célokat, üzeneteket úgy tálalják, hogy azok rezonáljanak a választókkal, ez együtt jár például azzal, hogy átnézi testvére beszédeit, részt vesz minden vita előkészítésében és a fontosabb kampányhirdetéseket is átnézi.

Egyesek szerint (Valerie) be tudja fejezni a mondataimat. Az az igazság az  és a legtöbben túl udvariasak vagytok ahhoz, hogy ezt kimondjátok  tőle származnak a legjobb mondataim. Nem csak hitt bennem, hanem segített abban is, hogy higgyek magamban

 mondta Joe Biden egy 2010-es beszédében.

 A két testvér manírjai állítólag nagyon hasonlóak, ugyanazok a sztorijaik, ami mondjuk nem meglepő ilyen szoros kapocs esetén, a különbség talán annyi, hogy Valerie tud nyers is lenni. 

Nagyon jó megérzései vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehet megszólítani az embereket. Vág az esze mint a borotva, és tud nagyon kemény is lenni, ami nem csoda, hiszen egyedüli lány volt három fiútestvér mellett. 

– méltatta Ron Klain, Biden egyik tanácsadója.

Vasököl kasmírkesztyűbe bújtatva.

– ezt pedig Margaret Aitken, Joe Biden egykori sajtófőnöke mondta róla. Hozzátette, Valerie Biden egyébként egy nagyon karizmatikus, kedves személy, akinek az emberek keresik a társaságát. „Nem harsány, nem ellenszenves. Viszont magabiztos és lelkes.” 

Joe Biden, felesége Jill Biden és testvére, Valerie Biden Owens 2020. márciusában, egy választási kampányeseményenn Los Angelesben.

Joe Biden, felesége Jill Biden és testvére, Valerie Biden Owens 2020. márciusában, egy választási kampányeseményenn Los Angelesben (Fotó: David McNew/Getty Images)

Most, hogy Joe Biden harmadjára is nekifutott a választásoknak mint elnökjelölt, már Jen O’Malley Dillon volt a kampánymenedzsere.

Ez az első alkalom, hogy nem én irányítom a kampányt, és meg kell mondanom, ez pokoli módon frusztrál

– viccelődött Owens.

Természetesen azért Biden ezúttal is támaszkodhatott testvérére, vezető tanácsadóként ebben a kampányban is részt vett, helyettesítette, ha kell, és ő bátorította akkor is, amikor az előválasztások alapján nem tűnt annyira rózsásnak a helyzet.

Tiszteli és csodálja a testvérét, segít neki abban, hogy a legjobb formáját hozza. Természetesen ő az, aki a szemébe mondja, ha rossz úton jár. Ő sokkal őszintébb lehet vele, hiszen az ember mégsem rúghatja ki testvérét

– nyilatkozott a Bidenék kapcsolatáról Christopher Coons szenátor, a család régi barátja, és Joe Biden utódja a szenátusi székében.

Owens egyébként ritkán ad interjút, amikor pár hónapja a New York Times és a Washington Post portrét akart készíteni róla, úgy döntött, nem él a lehetőséggel. A napokban azonban vállalta, hogy leül Michael Allen politikai újságíróval. Owen többek között arról beszélt, hogy testvére nem lesz egyszerű helyzetben, amikor átveszi az elnökséget, hiszen a szenátusban a  republikánusok vannak többségben, de nincs nála alkalmasabb ember erre a posztra, hiszen több évtizeden át volt szenátor, illetve nyolc éven át volt alelnök Barack Obama mellett.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top