nlc.hu
Trend

Terv az uniós női kvótáról

Jöhet az uniós kvóta: a vállalatok vezetőinek 40 százaléka legyen nő!

Ideje áttörni az üvegplafont, mondta az EB elnöke.
Női cégvezető

Új kvótarendszer bevezetésén dolgozik az Európai Unió, amelynek lényege, hogy 2027-re minden, az unió tagállamaiban székhellyel rendelkező, tőzsdén jegyzett vállalatnál a vezetői pozíciók legalább 40 százalékát nő töltse be – írja a hvg.hu. Ez az arány 33 százalék lenne azoknál a cégeknél, ahol vezetői és nem vezetői pozíciók is vannak. Ehhez az Európi Unió munkaügyi és foglalkoztatási miniszterei már jóvá is hagyták a tervet. Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem teljesítik a célértékeket, új, közvetlen kiválasztási rendszereket kellene bevezetniük a nemek közötti egyensúly elérése érdekében.

A Politico szerint az intézkedés éveken át csúszott, mivel a tagállamok nem voltak hajlandóak átadni a foglalkoztatási kérdésekre vonatkozó hatáskört Brüsszelnek. „Szeretnénk áttörni azt a bizonyos üvegplafont, amely megakadályozta a tehetséges nőket abban, hogy a vezető pozíciókba kerüljenek” – fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top