nlc.hu
Trend

Hajhullást okozó hétköznapi dolgok

Ha ezt teszed a hajaddal, ne csodálkozz, ha hullik!

Hajhullást tapasztalsz, ám képtelen vagy rájönni, hogy vajon mi okozhatja? Íme 7 egészen hétköznapi ok, ami miatt bizony látványosan megritkulhat a hajkoronád!

A fejünkön nagyjából 100 000 szőrtüsző található, átlagban pedig naponta 50-100 hajszálat veszítünk el. Ha ennél intenzívebb hajhullást tapasztalunk, annak általában megvan az oka. Ez az ok pedig olykor olyasmi, amire talán nem is gondolnánk. 

#1. Tápanyaghiány

A tápanyagok döntő szerepet játszanak a szőrtüszők egészségének megőrzésében és a hajnövekedési ciklusok támogatásában. Ha hiányoznak a testünkből bizonyos tápanyagok, így péládul a vas, a cink, a zsírsavak, a D-vitamin és bizonyos B-vitaminok, az fokozottabb hajhullást válthat ki. 

#2. Túl ritka hajmosás

Ha nem mosod elég gyakran a hajad, akkor a zsírok, szennyeződések, illetve hajformázó termékekből, vagy épp a száraz samponból származó maradványok felhalmozódhatnak a fejbőrödön, ami a hajnövekedés lelassuláshoz, irritációhoz és akár intenzív hajhulláshoz is vezethet. 

#3. Évszakváltás

A legtöbben a nyári hónapokban tapasztalnak erősebb hajhullást, de a British Journal of Dermatology 1991-ben megjelent tanulmánya kimutatta, hogy a hajhullás akár már márciusban elkezdődhet, és szeptemberig folytatódhat. A tudósok azt feltételezik, hogy a hosszabb napok és a melegebb időjárás miatt több D-vitaminhoz jut a szervezet, ami serkenti a hajnövekedést, de ezzel együtt a hajhullást is.

#4. Lázas betegség, műtét

Magas lázzal járó betegség vagy műtéti beavatkozás hatására felléphet a telogén effluvium nevű állapot, mely során a szokásosnál több hajszál kerül a növekedési fázisból a nyugalmi fázisba, ami intenzív hajhullást eredményez. 

Hajhullás

Illusztráció: Getty Images

#5. Stressz

A stressz a kortizol hormon túltermelődését váltja ki, ami extra hajhullást – is – okozhat. Egy tanulmány szerint a magas kortizolszint ugyanis befolyásolja a szőrtüszők működését és ciklikus szabályozását. A hajhullás általában három-hat hónappal a súlyos stressz után következik be.

#6. Új gyógyszer

Egyes gyógyszerek, például az antidepresszánsok vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők mellékhatásként hajhullást okozhatnak.

#7. Hajformázás

A forró eszközök – sütővasak, hajvasalók, stb. – túlzásba vitt, illetve túl magas hőfokon való használata, illetve bizonyos hajformázási módszerek, hajviseletek, például a szoros lófarok viselése is hozzájárulhat a hajhagymák sérüléséhez, ami átmeneti vagy akár tartós hajhullást is okozhat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top