Utazás

Korhatáros lehet a Mount Everest

Nemcsak alsó, hanem felső korláthoz is kötnék a Mount Everest megmászását a helyi hatóságok, hogy elkerüljék a hétvégihez hasonló, felesleges tragédiákat.

Mint ahogy arról hétvégén mi is beszámoltunk, meghalt egy 85 éves hegymászó, aki legidősebbként akarta megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Min Bahadur Sercsan feltehetően szívinfarktust kapott az alaptáborban, de a boncolás eredményeire még várni kell néhány napot.

A jelenlegi nepáli törvények értelmében legalább 16 évesnek kell lenni a csúcshódításhoz, a komoly fizikai kihívás teljesítésének azonban nincsen felső korhatára. A nepáli hegymászó egyesület a 76 éves korhatár bevezetését fogja szorgalmazni a kormánynál, hogy megakadályozzák a hétvégihez hasonló tragédiákat. 

“Nagyon fontos, hogy minél hamarabb bevezessük a korhatárt. Ha lett volna ilyen szabályozás, akkor megelőzhettük volna egy élet elvesztését” – mondta a testület vezetője.

A napokban kezdődő idei szezonban minden korábbinál több, csaknem 400 hegymászó, köztük Klein Dávid és Suhajda Szilárd készül arra, hogy felmásszon a világ legmagasabb pontjára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top