Utazás
Szponzorált tartalom

Tata, ahol még a vadludak is megállnak

Budapestről alig 65 kilométerre találod Magyarország egyik legszebb városát, ahol a legrégebbi magyar szálloda működik.

Sokan a vizek városaként ismerik, de Komárom-Esztergom megyei Tatán nem csak az Öreg-tó és a vár jelenti a látványosságot. Különleges sétát tehetsz az Angolparkban, melyet egy kisebb tó, a Cseke partján alakítottak ki. Még a XVIII. század végén kérték fel a város akkor légmódosabbjai, az Esterházyak Bőhm Ferenc uradalmi mérnököt, hogy egy különleges kertet hozzon létre.

Vadkacsa a hóesésben a tatai Cseke-tóban 2019. december 2-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Az angolkert pedig tényleg egyedülálló lett, török mecset és műromok is készültek, a francia Charles Moreau tervezésében. A Cseke-tó partján pedig ott áll Kazinczy Ferenc padja, az író látogatásának emlékére.

Egészen különleges az Angolpark klímája, nem véletlen, hogy az 1948-as londoni olimpiára készülve a hazai sportvezetés úgy döntött, ott létesíti az olimpiai edzőtábort, hogy a sportolók a londonihoz hasonló klímájú területen edzhessenek. Az ötlet bevált, a magyar csapat 28 érmet szerzett az ötkarikás játékokon.

Ha kigyönyörködted magad a téli tópartban, a romantikus sétautakban vagy bejártad a tavon elszórt kis szigeteket, akkor vedd az irányt a Kálvária domb felé, ahonnan remek panorámában gyönyörködhetsz és a legjobb naplementés szelfiket is ott készítheted.

A Kálvária-domb, balról a Fellner-kilátó (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A különleges fényekhez a városnak amúgy is évszázados a viszonya, Tatán helyeztük üzembe ugyanis a világon először az acetilén közvilágítást. Igaz, ehhez az kellett, hogy 1897-ben Ferencz József a városban találkozzon az éppen ott hadgyakorlatozó II. Vilmos német császárral, a találkozóhoz pedig rendes fény dukált.

De nem csak ebben első Tata. A városban található Kristály Hotel 1770 óta működik és azzal büszkélkednek, hogy ez Magyarország legrégebben működő szállodája. Ha inkább egy kicsit a természetbe vágynál, akkor a Hotel Gottwaldot válaszd, amely Tata Remeteség városrészében található, közel az Öreg-tóhoz, egy erdő közepén.

Jó éttermekben Tatán sincs hiány, elég változatos a kínálat. Ha igazán jót akarsz enni, akkor a tatai vár mellett található Platán éttermet keresd, ahol a pár éve Budapesten Michelin-csillagot kiérdemlő Pesti István a séf, a fogások ennek megfelelően mennyeiek.

Az étterem mellett található Öveges József professzor szobra, aki a tatai piarista gimnáziumban tanított és állítólag az  Öreg-tó jegén reverendában korcsolyázva találta ki a vitorlás korcsolyázást.

De a város szülöttje Rómer Flóris a neves régész, Vaszary János festőművész és, hogy a jelenből is kiemelhessünk valakit, Pápai Joci énekes, a Dal 2017 győztese.

Az Öreg-tó ősz végén-tél elején is látványos, amikor a vadludak és egyéb vándormadarak megtelepednek és erőt gyűjtenek a továbbhaladáshoz, nagy hideg idején pedig a lehalászott és leeresztett víz befagy és a korcsolyázóké lesz a terep. A tóparti büfékben pedig mindig jól esik egy forró lángos vagy a kezet melegítő bögrében felszolgált forralt bor.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top