nlc.hu
Utazás

Közeli tengerpart, mesés kultúra: ezért vedd az irányt Málta felé

Közeli tengerpart, mesés kultúra: ezért vedd az irányt Málta felé!

Mesés tengerpartok, kristálytiszta víz, hangulatos, történelmi városok és zseniális ételek – mindez, és még sokkal több, amit Málta nyújtani tud.

Málta mindössze 2 órás repülőútra van, és annyi élménnyel ajándékoz meg, hogy ha egyszer ellátogattál a szigetre, utána újra és újra vissza fogsz vágyni.

Csodás tengerpart, meseszép tájak

Ha tengerparti nyaralásra, nyugalomra és történelmi látnivalókra vágysz, Málta a te helyed! A Földközi-tenger égszínkék vizénél, és sziklafalakkal tagolt vadregényes partjainál kevés szebb dolog létezik. Ezen az aprócska szigeten különleges tájakon kalandozhatsz, mesés öblökben és a varázslatos Kék Lagúnában romantikázhatsz, de ha úgy tartja kedved, sétahajóról is megcsodálhatod a szomszédos sziget, Gozó buján zöldellő partját, páratlan természeti képződményeit.

Nyaralás Máltán

Málta egyik leggyönyörűbb strandja, a Kék Lagúna (Fotó: Getty Images)

Máltán a napsütéses órák száma kiemelkedően magas, így nem kell attól tartanod, hogy a nyaralásodat felhők árnyékolják be. A strandokon naphosszat süttetheted a hasadat, miközben a hihetetlenül kék vizet szemlélve teljesen kikapcsolhatsz, a nap végén pedig a part menti teraszokról megcsodálhatod a máltai naplementét. Akár a családdal, akár a barátokkal mész nyaralni, Máltán annyiféle szórakozási és kikapcsolódási lehetőség vár, hogy biztosan megtaláljátok a hozzátok passzolót.

Hangulatos máltai utcák

Ha szereted a mediterrán hangulatú, hangulatos utcákat, Máltát és különösen a fővárosát, Vallettát, valamint az egykor volt székhelyet, Mdinát és Gozót imádni fogod! A városban sétálgatva olyan látványban lehet részed, amit sehol máshol nem tapasztalhatsz meg. A színes máltai erkélyek különleges hangulatot árasztanak, és semmihez sem hasonlítható atmoszférát teremtenek.

A máltai városnézést a színükben és anyagukban is eltérő, több száz éves erkélyek, balkonok csodás kavalkádja teszi egyedivé. A szigeten sétálva láthatsz nyitott, kőből készült, és teljesen fedett, eredetileg észak-afrikai, juharfából készült erkélyeket. Építésük után a kényes fát színes festékekkel védték az időjárás viszontagságaitól, ennek köszönhető a színkavalkád, ami pazar egységgé áll össze. Sok faerkély színe egy bizonyos árnyalatú zöld, amit anno az angolok honosítottak meg – a „brit zöld” a mai napig a hivatalos máltai erkélyszín.

A fából és kőből faragott erkélyek alatt sétálva gyönyörű kovácsoltvas virág és inda motívumokat, oroszlánokat, lovakat, angyalokat csodálhatsz meg. De a kőből faragott tartóoszlopokon furcsa, groteszk arcokra is figyelmes lehetsz – ezek eredetileg célja az volt, hogy elijesszék az ártó szellemeket, és így megvédjék a bentlakókat.

Nyaralás Máltán

Valletta varázslatos utcái (Fotó: Getty Images)

Az első balkonok a 17. században épültek, és díszes, barokk stílust kaptak, későbbiekben pedig a társadalmi rangot, osztályt is jelölték. A 19. században azonban egészen más szerepet töltöttek be: a kolerajárvány idején vezették be az angol vécéket, amiket csak a fából készült erkélyeken tudtak kiépíteni.

Ennek oka az volt, hogy a csatornarendszert a kőházakba nem lehetett bejuttatni, helyette a falon futott, és a legkönnyebben a faerkélyekbe tudták bevezetni. Mára természetesen már minden erkély visszakapta az eredeti funkcióját. A balkonok ma is fontos szerepet töltenek be a máltaiak életében: amellett, hogy a mindennapi élet színterei, az ünnepek alatt fényfüzérekkel, színes drapériákkal, zászlókkal díszítik fel őket.

A máltai gasztronómiát imádni fogod!

Máltán a helyi kulináris élvezetekből se maradj ki! Próbáld ki a friss halakból, tengeri herkentyűkből készült mediterrán fogásokat, amiket kellemesen fűszerezett zöldségekkel tálalnak. A helyi gasztronómiában a vadhús és a fürj is megtalálható, és a különféle tésztaételek is előkelő szerepet töltenek be: ilyen a zöldborsóval és rikottával töltött pastizzi is, ami egy tésztabatyu.

Nyaralás Máltán

Csodás kilátás és fantasztikusan finom ételek várnak Máltán (Fotó: Getty Images)

Aztán ott van még a gozói kecskesajt is, ami a helyiek büszkesége, de az aszalt paradicsom és a méz is zseniálisan finom. Muszáj megkóstolnod a ħobż maltit is, azaz a máltai kenyeret, ami pont olyan, amilyennek lennie kell: kívül ropogós, belül puha.

Ha édességre vágysz, akkor az imqaret nevű desszertet se hagyd ki, ami egy extra édes, datolyával töltött, olajban kisütött tészta. A fűszeres, édes és illatos krémmel töltött máltai melaszos karika is szuper, de a mandulás sütemények és torták sora is végeláthatatlan.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top