nlc.hu
Utazás

Melegrekord és hőségriadó júliusban

Készülj: csütörtökön megdőlhet a melegrekord, 40 fok is lehet!

A pénteki hidegfront előtt csütörtökön még hajrázik egyet a forróság, tetőfokára hág a meleg.

A csütörtök lesz a jelenlegi hőhullám és a hét legmelegebb napja, délnyugaton akár megdőlhet a melegrekord, a 40 fokot is elérhetjük – számol be róla az Időkép. A csütörtöki maximum-hőmérsékletek várhatóan 34 és 40 fok között alakulnak.

Készülj: Csütörtökön megdőlhet a melegrekord, 40 fok is lehet

Készülj: Csütörtökön megdőlhet a melegrekord, 40 fok is lehet (Fotó: Unsplash)

A jelenlegi július 8-ai rekordot a 2015-ös Budakalászon mért 39,3 fok tartja (OMSZ adat), ez könnyen veszélybe kerülhet a délutáni órákban. Zala és Somogy megyében nem kizárt, hogy a 40 fokot is elérik a maximum értékek.

A délies szél is a Dunántúlon támadhat fel a leginkább, az Alpokalján erős, viharos széllökések is lehetnek.

Az egész országban figyelmeztetés lesz a rendkívüli hőség miatt. Az OMSZ hivatalos rendszere alapján jelenleg 9 megyében másodfokú, 5 megyében pedig piros, azaz harmadfokú veszélyjelzés van érvényben.

Napon, a kevésbé szeles órákban ennél akár 10 fokkal is melegebbnek érezhetjük a levegőt, az UV-sugárzás pedig extrém tartományban alakulhat, így 11 és 16 óra között lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt, és gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról – figyelmeztet az Időkép.

Vigyázz magadra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top