nlc.hu
Utazás

Összeomlott a Szent György-hegy kápolnája

Összeomlott a Szent György-hegy legendás kápolnája

Leomlott a SzentGyörgy-hegyen található Emmaus kápolna, amelyet Ify Lajos egykori fonyódi plébános épített az ötvenes években.
Összeomlott a Szent György-hegy legendás kápolnája

Összedőlt a Szent György-hegy kápolnája, az Emmaus kápolna – vette észre több Facebook-csoportban az erről szóló bejegyzéseket a 24.hu.

Leomlott az Emmaus kápolna tornya. Sokan nézték tehetetlenül, hogy az enyészetté válik. A mai napon, úgy tűnik, megpecsételődött a sorsa

– olvasható a Nagy Káli Könyv nevű Facebook-oldalon.

A Balaton mellett található épületegyüttes nagyon lepusztult volt, és a torony állapota miatt számítani lehetett arra, hogy bármikor leomolhat az épület teteje.

Az Ify-kápolnát és a remetelakot az 1950-es évek elején saját kezűleg építette Ify Lajos egykori fonyódi plébános családja Szent György-hegyi birtokán. A plébános az egyházellenes politika elleni tiltakozásul a remeteéletet választotta, de vendégeket, zarándokokat fogadott, és szentmiséket is tartott.

Ify Lajos 1967. szeptember 19-én hunyt el, halálát követően az épületegyüttes lassú pusztulásnak indult. Megmentésére 2016-ban indult közösségi szerveződés, de megmenteni nem sikerült.

(Kiemelt kép: Facebook/Nagy Káli Könyv)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top