nlc.hu
Utazás

Repülőtereket büntettek hőkamera miatt

Hőkamerát alkalmazott kér repülőtér, súlyos bírságot kaptak

Megsértették az adatvédelmi szabályokat.
repülőtér

Hőkamera alkalmazása miatt megbírságolták Belgium két legnagyobb nemzetközi repülőterét. Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt a belga illetékes hatóság bírságot szabott ki a brüsszeli Zaventem, valamint charleroi-i repülőtérre, amiért a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként hőmérsékletellenőrzést végeztek a váróhelyiségbe érkező utasokon.

A belga repülőterek 2020-ban kezdték meg az utasok hőmérsékletének mérését, hogy így próbálják kiszűrni a koronavírussal fertőzötteket. A 38 fok feletti testhőmérsékletű utasoktól megtagadhatták a beszállást.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre 200 ezer (mintegy 74 millió forint), a főként fapados járatokat fogadó charleroi-i repülőtérre 100 ezer eurós (mintegy 37 millió forint) büntetést szabott ki.

A hatóság szerint a testhőmérséklet-adatok az egészséggel kapcsolatos személyes adatnak számítanak. A közegészségügyi vészhelyzet ellenére a repülőtereknek nem volt jogalapja az épületbe lépő utasok, illetve kísérőik testhőmérséklet-adatainak feldolgozására. 

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top