nlc.hu
Utazás
Külföldi utazás 2022-ben? Mutatjuk, hogyan! (X)

Külföldi utazás 2022-ben? Mutatjuk, hogyan! (X)

Az elmúlt évek bezártsága után sokan önfeledten vetik bele magukat az utazási ajánlatok böngészésébe, de mint minden évben, idén is érdemes odafigyelni a lehetséges kockázatokra. Mindannyiunk érdeke, hogy olyan megoldásokat keressünk, amelyek biztonságosak – mind egészségügyileg, mind pénzügyileg. Az alábbiakban néhány fontosabb, utazással kapcsolatos szempontot mutatunk be, amelyeket az utazni vágyóknak érdemes megfontolni.

A korlátozások csökkentek, de nem árt odafigyelni

Arról már senkinek nem kell beszámolnunk, hogy a mögöttünk álló 2 évben milyen körülményes is volt a külföldre utazás a COVID-19 miatt. Ma már úgy érezhetjük, fellélegezhetünk, hiszen a legtöbb helyen feloldották a szigorú korlátozásokat, azonban idén nyáron sem érdemes útnak indulni előzetes tájékozódás nélkül. A beutazási feltételek ugyanis sokszor hétről-hétre változnak, valamint a maszkhasználatra, vagy a tesztelésre vonatkozó előírások több országban még érvényben vannak!

A nemzetközi helyzet is hatással lehet az utazások árára

Az üzemanyagárak jelentős növekedése miatt senki sem tudja megmondani, mikor és mekkora áremelkedésre számíthatunk, és ez a turisztikai szektorra is érvényes – tehát, aki már eldöntötte, hogy idén utazni szeretne, annak valóban nem érdemes tovább halogatnia a foglalást, mert az árak nem fognak csökkenni, csak várhatóan emelkednek.

Külföldi utazás 2022-ben? Mutatjuk hogyan! (X)

Utazzunk kockázatmentesen!

Hogyan érdemes mindezt a sok változást kezelni? Mi is átrághatjuk magunkat az egyes országok (legtöbbször elég bonyolult) szabályozásán, de sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk, ha egy utazási szakemberhez fordulunk. Ez nemcsak kényelmi szempontból javasolt, hanem a biztonságunkat is szolgálja, ugyanis az utazási iroda biztosítja a szükséges tudást és szakmai hátteret a külföldre utazáshoz. Mivel egy-egy úti célra több száz vagy akár ezer utast is utaztatnak egy évben, így a munkatársak folyamatosan figyelemmel kísérik a változásokat, illetve a szakmai szervezetek is információval látják el őket, hogy a lehető legpontosabb tájékoztatást adhassák utasaiknak.

Az utazási iroda kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe vennünk. A legfontosabb, hogy hivatalosan bejegyzett irodához forduljunk, így, ha probléma adódik, hatékonyabban tudjuk érvényesíteni érdekeinket, hiszen a bejegyzett utazási irodák mögött mindig van egy vagyoni biztosítás, mely minket, fogyasztókat véd. Az engedéllyel rendelkező utazási irodákat ITT tudja megkeresni.

Ezenkívül érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt utazási iroda tagja-e szakmai szervezetnek – ez garantálhatja a szakértelmet. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége például több szigorú feltételt is támaszt a tagjainak, arról nem is beszélve, hogy a MUISZ etikai kódexének betartása a tagság egyik alapkövetelménye.

Az irodák partnerkapcsolataiknak köszönhetően váratlan helyzetben magyar nyelven tudnak segíteni az utasoknak. Ez pedig nagy érték, ugyanis nincs annál bosszantóbb, mint amikor valami probléma adódik az utazás során, majd egy valamilyen adóparadicsomban bejegyzett online foglalórendszer call centeres diszpécserének kell magyaráznunk a gondunkat, aki tört angolsággal tájékoztat, hogy nem tud segíteni. 

Ha tehát biztosra akartok menni, keressétek az utazási irodákban vagy az online felületeken elhelyezett MUISZ logót, ugyanis ez jelöli, hogy melyik utazási iroda tagja a Magyar Utazási Irodák Szövetségének. A MUISZ tagirodák listája ezen a linken ellenőrizhető.

Mindenkinek gondtalan és pihenéssel teli utazást kívánunk!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top