nlc.hu
Utazás

A siófok-töreki lómenhely földjére pályázik egy siófoki vállalkozó

Veszélybe kerülhet Magyarország egyetlen, működő lómenhelye

Egy siófoki vállalkozó ugyanis jelezte, elővásárlási jogával élve megvenné a területet.

Elővásárlási jogával élve egy főként rendezvényszervezésben és vendéglátóiparban érdekelt vállalkozó, a siófoki Plázs vezetője szeretné megszerezni azt a területet a festői szépségű Siófok-Törekin, ahol a Dharma Ló Menedék Alapítvány évek óta gondozza az állatkínzás, a rossz tartási körülmények miatt a hatóságok által elkobzott lovakat, kecskéket, birkákat és szarvasmarhákat – írta meg a 24.hu.

Ló szeme.

(Fotó: Pixabay)

Az érintett területen a legtöbb föld tulajdonosa eredetileg az egyik korábban kiszállt alapítványi tag volt. Ő egy régebbi előszerződés alapján eladta egy aktív alapítványi tagnak, Berecz Gabriellának, aki maga is a birtokon lakik, ott gondozza az állatokat a férjével, Czinkóczky Csabával, a lómenhely vezetőjével.

A lómenhelyesek az adásvételi szerződést megszerkesztő ügyvéddel egyetemben azt gondolták, hogy senki sem előzheti meg az elővásárlási jogával őket, mert földművesként, helyben lakóként vásárolnák meg a területet. Azonban egy siófoki férfi jelentkezésével, aki belépne az eredeti vevő helyére, borulni látszik minden, miután az adásvételi szerződésben megállapított 60 millió forintot kifizetné a 31,8 hektáros területért. Mint ara cikk szerzője rámutat, az elfogadói nyilatkozatában „őstermelők családi gazdaságának tagja” minősítés is szerepel, ami az elővásárlási jogosultsági sorrendben előrébb áll, mint ami az eredeti adásvételi szerződésben szerepelt a vevőnél, és a kormányhivatal a papírok alapján terjeszti elő a javaslatát az agrárkamarának.

A vállalkozót Barna Györgynek hívják és a Plázs Siófok vezetőjeként lehet ismerni azt állítja, szereti az állatokat, és meghagyná legelőnek a területet. Czinkóczkyék szerint azonban  „nagyon morbid”, hogy egy siófoki szórakozóhely Budapesten élő ügyvezetője helyi őstermelőként kitúrhat egy ott élő, valódi földművest, aki éjjel-nappal az állatokkal foglalkozik. Czinkóczky Csaba a 24.hu-nak nyomatékosította, nem fogják hagyni, ha kell, a bíróságon támadják meg a döntést, hogy ne fals papírok, hanem tények alapján hozzanak döntést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top